Знаменитый земляк из Добропольского района - Николай Федорович Чернявский: что известно

Переглядів: 1071 0 19.08.2019 в 13:30:44 Суспільство
Знаменитый земляк из Добропольского района - Николай Федорович Чернявский: что известно

Добропільщина багата своєю історією, традиціями, і звичайно, своїми трудолюбивими, видатними земляками.Один з таких земляків - Микола Федорович Чернявський.

  Він народився 03 січня 1868 року у селі Торська Олексіївка (зараз село Шахове) Добропільського району.

  Микола Федорович Чернявський – видатний поет, прозаїк, перекладач, громадський і культурний діяч. Письменник жив і творив на зламі епох – кінця ХІХ та початку ХХ століття. Усіх тогочасних митців об’єднувала одна мета – відродження української нації, її культури, традицій. Він активно займався культурно – просвітницькою діяльністю національно- патріотичного виховання. У 1917 він очолював товариство «Українська хата в Херсоні». Зусиллями цього товариства створені читальні, книгарні, кооперативи (видавничий, кредитовий та споживчий), драматично- музичний гурток та хор, українознавчі курси для вчителів.

   Мабуть, важко знайти в нашій літературі знавця Донбасу глибшого, ніж М.Ф.Чернявський. У своїх творах він прагнув якнайширше охопити та оспівати наш край. Сучасність і сива давнина переплітаються на сторінках книг поета. Чернявського можна вважати одним із перших митців, який силою поетичного слова змалював життя шахтарів, показав так реалістично тяжкі умови їхньої праці. 
На Добропільщині вшановують і зберігають пам'ять про нашого видатного земляка.

  В Святогорівській ЗОШ І-ІІІ ступенів ще з 1987 року діє музейна кімната, присвячена видатному земляку, засновником якої була вчитель української мови та літератури Раїса Миколаївна Демчук. Сьогодні ця кімната відремонтована, облаштована новими меблями та стендами в рамках впровадження проекту Єдиного культурного Простору Донецької області на території Добропільського району «Микола Чернявський – очима нащадків».
   В 2018 році зусиллями ГО «Українська Ініціатива» було видано книгу вибраних творів класика української літератури Миколи Чернявського. 
   До останнього подиху письменник боровся за людську гідність і справедливість, за нашу національну культуру, за достойне майбутнє віками стражденного народу. Не схибив і на цей раз, не відступив ні на крок від своїх переконань.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх