Українському азартному бізнесу 2 роки: головні досягнення та невирішені питання

Переглядів: 2103 0 02.08.2022 в 14:58:33 Новини України
Українському азартному бізнесу 2 роки: головні досягнення та невирішені питання

Закон про легалізацію ринку азартних ігор було ухвалено влітку 2020 року. Не всі підтримали таке рішення – деякі українці вважали, що це недоцільно. Більше того, вони були впевнені, що ухвалення закону сприятиме марнотратству громадян України та розвитку лудоманії. Але вже у перші місяці легального функціонування азартного бізнесу стало зрозуміло, що він позитивно впливає не лише на економіку країни, а й інші сфери та українців загалом.

Переваги легалізації ринку азартних ігор

Першою і найголовнішою перевагою є виведення азартного бізнесу із тіні. Це сприяє не лише зменшенню кількості нелегалів, які найчастіше ведуть шахрайську діяльність, а й покращенню економіки країни. Якщо раніше всі гроші, що обертаються в цій сфері, проходили повз держбюджет, зараз їх частина регулярно надходить до скарбниці, після чого йде на розвиток різних сфер. Так, за 2 роки легального існування азартний бізнес поповнив її приблизно на 1,8 млрд. грн. І це не межа.

Також легалізація азартного бізнесу позитивно вплинула на:

  • Розвиток благодійності. Багато операторів відраховують частину зароблених коштів на розвиток соціальних проєктів і навіть створюють власні. Наприклад, представники Slots City 24 березня 2022 року запустили благодійну ініціативу, спрямовану на допомогу українцям, а також почали надавати на благодійних засадах інформаційну підтримку мешканцям України.

  • Створення нових робочих місць. Кожна нова компанія, яка заходить на український ринок, набирає команду фахівців (маркетологів, юристів, економістів, айтішників та ін.). Найзручніше і найвигідніше брати на роботу українців, тому на ринку праці почали регулярно з'являтися нові вакансії. Важливим фактом є те, що заробітна плата, яку одержують працівники гемблінг-сфери, значно перевищує середні позначки.

  • Розвиток суміжних сфер, зокрема готельно-ресторанного бізнесу. Оскільки наземні заклади розташовані на базі готельно-ресторанних комплексів, вони сприяють збільшенню їх клієнтської аудиторії. Клієнти азартних закладів не лише грають в ігри, а й замовляють напої, їжу, знімають номери та користуються іншими додатковими послугами.

  • Боротьба з лудоманією. Українські заклади, які отримали ліцензію КРАІЛ, суворо дотримуються принципів відповідальної гри. Причому йдеться не лише про наземні компанії, а й про ті, що працюють у Мережі. Наприклад, вони ретельно стежать за тим, щоб послугами операторів користувалися виключно гравці, які досягли 21-річчя. Також представники закладів не допускають до азартних послуг користувачів, які були внесені до спеціального Реєстру осіб, яким із тих чи інших причин заборонено грати в азартні ігри.

Невирішені проблеми

Хоча український азартний бізнес і продовжує розвиватися, незважаючи ні на що, ще залишилася низка проблем, які потребують вирішення. Фахівці постійно говорять про те, які питання потрібно вирішити, щоб вивести ринок на новий рівень, а також акцентують на його великих досягненнях та перспективах.

Однією із ключових проблем є недосконала система оподаткування. На даний момент оператори сплачують досить високі податки на прибуток, здійснюють потрійну оплату ліцензії та ін. Те саме стосується гравців – їм доводиться, незалежно від розміру виграшу, віддавати 19,5% від виграної суми. Тому багато хто не поспішає працювати на українському ринку азартних ігор та користуватися його послугами. Ухвалення закону про оподаткування вирішить це питання раз і назавжди.

Ще однією проблемою є робота підпільних закладів. Хоча Комісія бореться із цим, використовуючи різні методи, деякі оператори продовжують працювати без ліцензії. На думку фахівців, потрібно посилити заходи боротьби з нелегалами та розробити додаткові рішення, що дозволяють виявляти порушників законодавства країни.

Більшість експертів упевнені: майбутнє ринку азартних ігор є, і воно може перевершити всі очікування. Якщо уряд вирішить відкриті питання, азартний бізнес зможе щороку приносити державній скарбниці щонайменше 6-7 млрд грн, залучати ще більше іноземних інвесторів, гравців та міжнародних компаній.

 

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх