Добропільщина у 1991 році

Переглядів: 1107 0 13.09.2021 в 07:30:25 Новини газети Новий шлях
Добропільщина у 1991 році

Продовжуємо згадувати події 1991 року, які відбувалися на Добропільщині. Наприкінці березня шахтарські страйки припинилися, та квітень для всієї країни розпочався з неприємної новини – ціни відпустили у вільне плавання. Оті 146 млн карбованців на рахунках добропільців в Ощадбанку, про які ми згадували, знецінилися майже вдвічі. Різко зросли ціни на продукти харчування.

Квітень 
У першому ж квітневому числі газети повідомляється про черги за хлібом. В очікуванні підвищення цін містяни масово скупляли хлібо-булочні вироби. Директор тоді ще діючого хлібозаводу бідкалася – щодоби випікали 27 тонн хліба, і його вистачало, збільшили виробництво до 33 тонн – все одно черги. Що робили люди з буханками, сушили сухарі?
А ціни дійсно скакнули відчутно. Рада міністрів УРСР навіть опублікувала порівняльну таблицю цін на численні запити громадян. Хліб «Дарницький» вагою 800 г коштував 20 коп., а став 48. Свинина коштувала 2 карбованці за кілограм, а стала 5,30. Улюблена ковбаса за 2,20 зросла в ціні втричі, до 6,60 карбованців. Шкільне плаття для дівчинки 38 розміру коштувало 12 карбованців, а стало 62!
Збільшився проїзд і в громадському транспорті. В приміських електричках він подорожчав в 3,5 рази, на приміських та внутрішньо обласних автобусних маршрутах в два рази.
Почали добропільці отримувати гуманітарну допомогу – з Німеччини надійшло 274 одиниці одягу та взуття, які розподілили серед дітей пільгових категорій. Втім, і самі добропільці допомагали дітям-сиротам – партійна організація райвиконкому на рахунок у Фонд милосердя перерахувала 600 карбованців. Суботник ще називався ленінським, та пройшов він набагато скромніше, ніж у попередні роки.
«Розділяй та володарюй» - цей принцип тисячоліттями діє в будь-якому суспільстві. Шахтарі вимагали підвищення зарплати, а влада запевняла, що це неможливо через її підвищення бюджетникам. Аби не робити напругу в суспільстві, вчителі Світлівської школи запропонували відмовитися від підвищення заробітку. Та один з лікарів Добропілля натомість зробив розрахунки і довів, що навіть якщо всі бюджетники відмовляться від підвищення заробітної плати, тих грошей на всіх шахтарів все одно не вистачить.


Добропільщина у 1991 році


Добропільщина у 1991 році


Добропільщина у 1991 році


Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх