3 февраля открывается выставка «Архитектурные памятники Добропольского района»

Переглядів: 1476 0 01.02.2018 в 09:00:20 Афіша
3 февраля открывается выставка «Архитектурные памятники Добропольского района»

3 лютого о 14:00 у Центрі культури та дозвілля міста Добропілля (площа Арутюнова) відкриття виставки «Архітектурні пам’ятки Добропільщини», у межах проекту «Жовта лінія», продовження проекту Заново відкриваємо історичну спадщину Східної України – «Музей відкрито на ремонт II».

Місто Добропілля разом з Добропільським районом дуже молоде, з огляду на їхнє історичне минуле. Добропілля отримало статус міста в 1953 році, Добропільський район утворили в 1935 році. Залюднення Добропільщини відбулося пізніше, ніж заселення сусідніх районів. Перші населені пункти з’явилися тут лише у другій половині XVIII століття. І тому, для жителів міста Добропілля і Добропільського району, дуже важлива кожна крихта історії, кожен історичний пам’ятник, яких тут залишилось дуже мало.
Архітектурні пам’ятки, якими могла пишатися Добропільщина поступово руйнуються і зникають. Хоча всього кілька десятків років раніше, цікавий будинок, або інший об’єкт, який має власну історію, можна було побачити чи не у кожному селі, селищі Добропільського району. Мета нашої виставки привернути увагу громад до таких зникаючих пам’яток, зберегти ті крихти історії, які продовжують радувати око добропільців та гостей міста і району. (Олександр Петренко, дослідник)

Жовта лінія – символізує попередження, привертає увагу і попереджає про можливі втрати. Проект «Жовта Лінія» – це документація об’єктів архітектурної та монументально-декоративної спадщини 19-20 століття на території Донецької та Луганської областей. Українські музеї ще з радянських часів унаслідували вибірковий метод роботи з історією. До сьогодні деякі інституції вдаються до витіснення незручної історії та приховування неоднозначних фактів. Це призводить до втрати надзвичайно важливих знань та артефактів. Багато цінних архітектурних споруд та творів монументального мистецтва сьогодні під загрозою руйнування, як з ідеологічних так і з побутових причин. «Жовта Лінія» покликана окреслити та звернути увагу на важливі і недостатньо актуалізовані сьогодні архітектурні явища. Фото та відеодокументація, представлена у форматі музейної виставки, не тільки наголошуватиме на необхідності архівування і систематизації даних про важливі об'єкти, а й популяризуватиме їх серед місцевого населення, тим самим просуваючи ідею збереження таких пам'яток. 

Графік відкриття виставок проекту «Жовта лінія»:
30 січня 14:00 - Слов’янськ, Слов’янський краєзнавчий музей, (вулиця Банківська, 31)
31 січня 14:00 - Дружківка, Дружківський історико-художній музей (вул. Енгельса, 112)
31 січня 14:00 - Сєвєродонецьк, Міський палац культури (прос. Хіміків, 28)
1 лютого 14:00 - Покровськ, Покровський історичний музей (вул. Європейська, 22) 
1 лютого 14:00 - Лисичанськ, Лисичанський міський краєзнавчий музей (просп. Перемоги, 94)
2 лютого 14:00 - Костянтинівка, Костянтинівський міський краєзнавчий музей (вул. Трудова, 388)
2 лютого 14:00 - Рубіжне, Міський музей (пр. Переможців 21)
3 лютого 14:00 - Маріуполь, ресторан «Україна» («Метрополь»), вул.Мира, 48
3 лютого 14:00 - Старобільськ, Луганський обласний краєзнавчий музей (вул. Гімназична 53)
3 лютого 14:00 - Добропілля, Центр культури та дозвілля міста Добропілля (площа Арутюнова)

Тривалість виставок – 2 тижні, згідно з графіком роботи музеїв.


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх