«Не ходи туда лечиться»: или доверят ли жители Доброполья жизни коррупционеру?

Переглядів: 4365 1 03.02.2017 в 07:00:14
«Не ходи туда лечиться»: или доверят ли жители Доброполья жизни коррупционеру?

У Добропіллі головна клініка міста вже півроку управляється фігурантом кримінального розслідування. Звільнити або усунути чиновника, який скомпрометував себе, міська влада не може, а обласна - чомусь не хоче. Здоров'я місцевих жителів залишається в заручниках у адміністративно-правової колізії.

Влітку минулого року головний лікар Добропільської ЦРЛ Вадим Бабков був узятий на гарячому  на отриманні великого хабара від підприємця, який планував розмістити в приміщеннях лікарні автомати з продажу кави. За «вирішення питання» з оренди потрібних площ ескулап при посаді зажадав ні багато ні мало дві тисячі доларів США. Зафіксувати акт вимагання та передачі підприємець запросив співробітників СБУ, обласної прокуратури.

Кримінальне провадження за фактом вимагання хабара було відкрито тоді ж. І хоча санкція інкримінованої Бабкова статті передбачає, в тому числі, і заборону на заняття певних посад, всього через місяць перебування під слідством фігурант повернувся до виконання обов'язків. У правоохоронних органах це пояснюють тим, що зловмисник свою провину визнав і погодився співпрацювати зі слідством.

Як розповідає депутат міськради Ліна Ставицька, в зв'язку з фактами, що відкрились, в Добропіллі створена депутатська комісія з перевірки діяльності центрального медустанови, яка в своєму розпорядженні має підтвердження по ряду прецедентів вимагання хабарів та інших порушень, аж до знаходження на робочому місці в нетверезому вигляді.

Ситуація в цілому аномальна - людина, що знаходиться під слідством, продовжує займати керівну посаду. І справа не тільки в моральному аспекті питання - як допускати до хворих посадову особу з такими моральними установками, - розповідає Олексій Кормільцев, перший заступник міського голови. - Проблема в тому, що установі під таким керівництвом міськрада просто не може виділяти фінансування, тому що кожен документ, кожна програма або проект повинні бути піддані жорсткому аналізу на предмет корупції. З цієї ж причини з Добропільської лікарнею інтенсивного лікування не можуть співпрацювати благодійні організації, в тому числі і міжнародні. Для них неприйнятно передавати допомогу особам, підозрюваним у злочинах».

Прості городяни вважають, що вся справа в наявності у головного лікаря «даху», і припускають, що навіть взяття на гарячому зійде з рук нечистому на руку чиновнику.

Тим часом претензій до Бабкова у населення вистачає. Закуплений для потреб городян і жителів району апарат магнітно-резонансної томографії (МРТ) так і не був введений в експлуатацію. Дороге обладнання, здатне діагностувати складні захворювання і патології, припадає пилом в транспортувальних коробках - лікарня так і не змогла надати для томографа відповідне приміщення.

Як пояснюють в мерії, керівництво лікарні наполягає на тому, щоб кімната діагностики з цим апаратом розміщувалася на другому поверсі ... пологового відділення. На думку головного лікаря Бабкова, тільки там приміщення відповідає вимогам безпеки. Не чекаючи колективного вердикту з цього питання, вікна і ділянки стіни над пологовим відділенням за наказом медичного начальства вже розбили, і тепер постфактум вибивають у міськради кошти на оплату проведених робіт.

Аргументи міської влади про те, що використовувати апаратуру за призначенням в даному місці не вдасться хоча б тому, що значна частина пацієнтів просто не зуміє піднятися на другий поверх, головлікар Бабков відкидає, наполягаючи, що «на першому поверсі не зможе забезпечити збереження підзвітного обладнання».

В результаті добропільчани їздять на необхідні дослідження в сусідні міста. Їздять, що характерно, за свій рахунок. А пацієнти,  які легковажно прислухались до поради головного лікаря щодо доставки на діагностику в інші міста на «швидкій», в результаті виявляються винні медустанові за поїздку близько 1000 гривень. Сума для багатьох і без того не мала, а для людей похилого віку, які в силу віку з важкими хворобами стикаються частіше за інших, і зовсім не підйомна.

Але саботажем щодо запуску МРТ в Добропіллі талант «ефективного менеджера» Вадима Бабкова не обмежився. В іншому корпусі ЦРЛ вже третій рік простоює ціле реанімаційне відділення. Тут ремонт давно закінчено ще попередниками Бабкова, вся необхідна сучасна апаратура, вартістю близько 2 млн. доларів, закуплена, доставлена ​​і змонтована. Але за весь цей час жодного пацієнта тут на ноги не поставили. Бракує, за словами головлікаря, однієї маленької деталі - кисневої станції. Обставина, що і говорити, важлива, ось тільки міською владою кошти на аналогічні апарати за цей період виділялися неодноразово. І, за інформацією мерії, на балансі клініки числяться вже чотири подібних пристрої. А той факт, що жодного з них не було передано в реанімацію, з тим, щоб весь дорогий комплекс використовувався за призначенням, викликає здорові питання і підозри, розвіяти які медичне керівництво чомусь не поспішає.

Тим часом, міська статистика свідчить про те, що по частині охорони здоров'я Добропілля впевнено повзе вниз. За підсумками 2015 року в тільки в Добропільської ЦРЛ померло 266 пацієнтів, в 2016-м - 283 людини. Людська смерть - це завжди горе, яке неможливо виправдати питаннями фінансування, закупівель, тендерів і поставок. Ситуація ж у Добропіллі знаходиться вже за межею цинізму - основна маса необхідних для порятунку людей засобів давно виділена. Вони матеріалізовані у вигляді складної техніки, якою поки можна лише помилуватися, відкривши коробку. Добропільська лікарня перетворена в склад медичного обладнання, який ризикує перетворитися чи в музей, чи то в смітник. Вся заковика, по суті, у відсутності у керівництва медичного закладу бажання організувати роботу.

Міська влада всю глибину проблеми усвідомлює і навіть бачить шляхи вирішення, але не має потрібних повноважень їх реалізувати. Як пояснює Олексій Кормільцев, в існуючій державній нормативно-правовій базі створена химерна система підпорядкування, при якій фінансувати медустанову зобов'язаний місто, а ось контролювати його керівництво може тільки Донецька обласна ВГА. До останньої мерія зверталася багато разів, але розуміння серйозності ситуації поки не зустріла.

Про необхідність рішучих змін у медичній сфері міста кожну сесію говорять і депутати Добропільської міськради. Про те, як подібний підхід відбивається, причому, в прямому сенсі слова, на здоров'ї городян, обласні чиновники, схоже, просто не здогадуються. Як і про те, наскільки непривабливо в очах місцевої громадськості і всіляких гуманітарних організацій виглядає обласне керівництво, що дозволяє підозрюваному в кримінальному злочині, працювати керівником міського лікувального закладу, зневажаючи таким чином головний лікарський принцип «Не нашкодь!»

Сподіваємося, що всі ці факти і аргументи допоможуть обласному керівництву прийняти правильне кадрове рішення.


Джерело: http://mrd.gov.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
1 dobrepole45 • 18:35:00, 02.02.2017
Зато елок насодили .пыли в глаза пустили
ComForm">
avatar
Наверх