Криминальный "хит-парад" Донецкой области

Переглядів: 1493 0 12.11.2016 в 11:30:08 Новини поліції
Криминальный

Тільки за 10 місяців цього року поліцейські Донецької області зареєстрували 1767 фактів шахрайства. Правоохоронці постійно нагадають, що кращий спосіб боротися з такими зловмисниками – не вірити їм. Але громадяни продовжують вірити незнайомцям, віддавати їм свої гроші, навіть останні. Тому поліцейські закликають людей бути пильними та розповідати своїм близьким та знайомим про найпоширеніші види шахрайства. Вашій увазі – «найулюбленіші» хитрощі зловмисників, якими вони примушують людей прощатися зі своїми заощадженнями.

10 місце. «Зняття порчі»

Не дивлячись на те, що цей вид шахрайства перебуває на останній строчці нашого «хіт-параду», такий спосіб обдурювати людей залишається дуже популярним.

Так, до Добропільського відділення поліції звернулась жителька Добропільського району, яка повідомила, що стала жертвою двох аферисток. Потерпіла приїхала до Добропілля, аби віддати борг. На вулиці до неї підійшли дві жінки, які повідомили, що на двох її дітях хтось «наклав порчу», прокляли також і гроші. «Доброзичливі» ворожки запропонували зняти заговір. Аферистки взяли за свої послуги 3100 гривень, відправили потерпілу до церкви за свічками. Звісно, коли вона повернулася, нікого вже не було.

9 місце. Це не гроші. Це приколи

Нерідко люди занадто пізно розуміють, що з ними розплатилися сувенірними купюрами. Так, у тому ж Добропіллі жертвою шахраїв став таксист. А в місті Білицьке справжні гроші на сувенірні розміняла 81-річна пенсіонерка.

Потерпілий, який працює таксистом, розповів, що під час чергового виклику двоє чоловіків розрахувалися з ним сувенірною 500-гривневою купюрою. Він зрозумів, що купюра несправжня, лише тоді, коли зловмисники схватили решту та побігли.

А старенька мешканка Білицького розповіла, що у них у місті вже кілька днів ходив по дворах невідомий чоловік та пропонував свою допомогу. Незнайомець допомагав і потерпілій: то води принесе, то вугілля. Взамін старенька інколи його годувала, а інколи давала трохи грошей. В черговий раз чоловік прийшов до пенсіонерки та попросив розміняти 500 гривень. Вона, нічого не запідозривши, без вагань розміняла гроші, і тільки коли він пішов, побачила, що на купюрі написано «сувенір», та одразу звернулась до поліції.

8 місце. Цілющі ліки

У Маріуполі пенсіонерка віддала шахраям за «лікування» 60 тисяч гривень.  79-річна жінка розповіла, що біля власного будинку до неї підійшов незнайомець та після нетривалої бесіди запропонував вирішити її проблеми зі здоров’ям. Послуги коштували 60 тисяч гривень, які жінка довірливо віддала до рук шахрая. Наразі правоохоронці встановлюють особу «лікаря».

У Покровську 77-річна пенсіонерка віддала шахраям близько 270 тисяч гривень. Жінка протягом тривалого часу купувала в інтернет-магазинібіологічно активні добавки. Усього вона витратила на них близько 20 тисяч гривень. Але придбаний товар не дав обіцяного результату.

А згодом їй зателефонував невідомий чоловік, який представився співробітником «організації», яка перевіряє такі інтернет-магазини. Пенсіонерка зраділа його дзвінку та поскаржилася на продавця БАДів. Чоловік дав надію старенькій, що їхня організація займеться цими шахраями та поверне їй даремно витрачені гроші, ось тільки для цього необхідно перерахувати їм 9 тисяч гривень, потім він вимагав ще і ще, поки у результаті вони не віддала йому усі гроші, які отримала від продажу будинку.

7 місце. Допомога від «доброчинців», псевдосоцпрацівників

У Маріуполі поліцейські затримали організатора серії шахрайства – під маскою добродіїв аферисти виманили у хлопця всі кошти та квартиру, які йому виділила держава.

А до 75-річної мешканки селища Лісівка, що у Мар’їнському районі, завітала невідома жінка, яка представилася держслужбовцем. Незнайомка запропонувала бабусі поміняти гроші, пояснюючи це тим, що незабаром всі пенсіонери будуть змушені обмінювати грошові купюри. Довірлива господарка віддала шахрайці 9 тисяч гривень. Зловмисниця запакувала гроші в конверт та сказала старенькій, що нові купюри їй перешлють поштою. Звісно, ніяких грошей бабуся більше не побачила.

Нерідко зловмисники ходять не тільки по домівкам, а по магазинам, де діють пільги чи знижки для пенсіонерів. Потім проводжають літніх людей додому та розповідають ту ж казку: пам’ятаєте, як у 90-х «згоріли» всі гроші, ось і скоро так буде, потрібно міняти.

6 місце. Плата за неіснуючі послуги

У Маріуполі поліцейські викрили шахрая, який давав оголошення про надання послуг з утеплення будинків. Коли клієнти до нього зверталися, він приходив до них додому, все обміряв, називав суму за свої послуги, брав передоплату та зникав.

Установники вікон, дверей, меблів – шахраї використовують різні приводи, аби втертися в довіру до людей та заставити їх віддати власні кошти. У прифронтовому Мар’їнському районі за один день ошуканими таким способом стали одразу дві людини. 61-річна жінка віддала 5 тисяч гривень незнайомцю за встановлення меблів за «вигідною ціною», за таку ж послугу майже 9 тисяч гривен віддав і 31-річний чоловік.

5 місце. Квартира-привид, або Фальшива оренда

23-річна мешканка Бахмута обдурювала людей, користуючись тим, що перебувала на останніх місяцях вагітності. Жінка орендувала квартиру на одну добу, а потім швидко через інтернет знаходила наймачів вже на кілька місяців. Люди зазвичай одразу їй вірили, адже не здогадувались, що майбутня матір може бути цинічною зловмисницею.

Шахрайка діяла по всій області і на її рахунку більше 6 фактів правопорушень. А її «колеги» діють по всій Україні – обдурюють людей, здаючи їм не своє житло. Тому поліцейські закликають мешканців з обережністю ставитися до оголошень у глобальній мережі про оренду «за вигідну ціну».

4 місце. Кіт у мішку, або Купи те, не знаю що

Цей вид шахрайства, як і раніше, залишається одним із найпоширенішим. Люди домовляються про покупку чи продаж товарів через інтернет, а у результаті: ані товару, ані грошей.

Так, оперативники поліції Донеччини затримали "антиквара", який викрадав цінні монети у людей по всій країніЧоловік давав оголошення, що хоче купити цінні монети. Продавці, які потрапляли на його гачок, висилали йому поштою антикваріат, він міняв його на «залізяки» та відправляв назад, мовляв, товар не підходив.

А у мешканця Бахмутського району шахраї виманили 75 тисяч гривень під приводом продажу мотоциклуЯк і в сотнях інших випадках, чоловік побачив оголошення, перевів продавцю передоплату, але товару так і не отримав.

А мешканка Покровська стала жертвою шахраїв двічі протягом двох днів. Жінка знайшла в інтернеті «супердешевий» холодильник та перевела за нього кошти. Очікуючи на товар, часу не гаяла, та знайшла ще й неймовірно дешеву пральну машинку. Також перевела кошти, але врешті-решт не отримала ніякої побутової техніки.

3 місце. СМС про виграш

Цей вид шахрайства настільки поширений, що, здавалось би, люди б не мали на нього реагувати. Але й досі знаходяться жертви таких зловмисників.

Так, мешканець Бахмута віддав шахраям 36 тисяч гривень, але "виграний" автомобіль так і не побачив. 34-річний чоловік вже мав машину, але, отримавши смс про те, що він виграв автомобіль, не роздумуючи перерахував аферистам «процент від вартості». Варто відзначити, що «радісною новиною» він встиг поділитися зі своїм другом. Разом вони і перерахували невідомим більше 30 тисяч гривень

2 місце. Дзвінок від «співробітника банку»

Здається, навіть дитина знає: коли телефонує невідомий номер, найчастіше, прихований, а звідти хтось представляється співробітником служби безпеки банку, потрібно одразу класти слухавку. Але, на жаль, цей вид шахрайства залишається у ТОП-10 найпопулярніших на самій його верхівці, бо люди продовжують повідомляти незнайомцям дані своєї банківської картки.

Тільки у Маріуполі нещодавно протягом доби жертвами таких телефонних шахраїв стали одразу три мешканця.

54-річній жінці зателефонував невідомий. Представившись співробітником фінансової установи, під приводом здійснення операцій з банківським рахунком чоловік спустошив обидві картки жертви. Кишені шахрая поповнилися більш ніж на 8 тисяч гривень. А годиною раніше незнайомець зняв з картки 31-річної заявниці трохи більше 700 гривень.

З картки 61-річної мешканки Миколаївки були зняті 5900 гривень. Незадовго до цього їй зателефонував незнайомець, представився працівником служби безпеки банку та повідомив, що останнім часом збільшилися випадки шахрайств, тому банк пропонує своїм клієнтам «підстрахуватися» та встановити на банківську картку подвійний захист. Вона надала йому номер картки, строк її дії та секретний код, який розташований на зворотній частині. Звісно, її гроші одразу зникли.

1 місце. «Порятунок від тюрми»

Цей вид шахрайства – дійсно просто класика жанру. Нерідко зловмисники діють з окупованої території, тому притягнути їх до відповідальності наразі неможливо.

Схема проста – невідомий телефонує вночі до жертви, навмання каже, що її син / донька / близька людина скоїла злочин, та аби вона уникнула покарання, потрібні гроші. Розгублені люди, замість того, аби зателефонувати родичу, домовляються з незнайомцями та передають їм гроші.

Так, у Маріуполі поліцейські затримали пособника шахраїв, які діяли з окупованої території. Маріуполець, працюючи таксистом, вночі під’їжджав до вказаної адреси та забирав там від різних людей гроші. Потім їх перераховував на банківські рахунки, які йому називали його «працедавці». Тільки за один місяць чоловік передав своїм колегам-зловмисникам, які, як з’ясували поліцейські, перебувають у місцях позбавлення волі на непідконтрольній Україні території, понад 160 тисяч гривень, видурених у довірливих маріупольців.

А 85-річна пенсіонерка зі Слов'янська за "порятунок сина від в'язниці" перерахувала шахраям 18 тисяч гривень – всі свої збереження.

Поліція Донецької області закликає мешканців бути пильними. Та ні в якому разі:

- не довіряти нічним дзвінками від «правоохоронців» з вимогою викупу;

- нікому не повідомляти дані про свою банківську картку: пін-код,СVV-код, строк дії карти, паролі з смс-повідомлень, які надходять від банку на мобільний;

- не здійснювати покупок у неперевірених інтернет-магазинах;

- не довіряти оголошенням у глобальній мережі про великі знижки, дешевий розпродаж товарів, акціях;

- не вірити повідомленням про виграш в акціях, в яких навіть не брали участі;

- не наймати невідомих майстрів, які все роблять задешево;

- не впускати у свій дім незнайомців;

- не довіряти невідомим добродіям, які пропонують обміняти гроші чи видати продукти харчування;

- не вірити «лікарям» та «цілителям», які, користуючись чужою бідою, виманюють останні гроші.

Якщо ви запідозрили, що вас намагаються ошукати, не гайте часу та телефонуйте до поліції за номером «102», номерам чергової частини ГУНП в Донецькій області: (0629) 47-48-22; (0629) 47-48-28; (0629) 51-98-01; (0629) 51-98-02.

 

Відділ комунікації

поліції Донецької області


Джерело: https://dn.npu.gov.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх