Як зареєструвати шлюб: основні поради для закоханих

Переглядів: 730 0 26.10.2020 в 09:00:03 Новини України
Як зареєструвати шлюб: основні поради для закоханих

Реєстрація шлюбу проводиться за принципом екстериторіальності.

Західне міжрегіональне управління Міністерства юстиції м. Львів підготувало кілька порад для тих, хто бажає зареєструвати свій шлюб. Інформацію оприлюднили у пресслужбі відомства.

«Насамперед, нагадаємо, що державну реєстрацію шлюбу в Україні здійснюють органи державної реєстрації актів цивільного стану (ДРАЦС). І тут важливий момент, реєстрація шлюбу проводиться за принципом екстериторіальності, тобто документи можна подати до будь-якого органу державної реєстрації актів цивільного стану в будь-якому населеному пункті.

Які для цього потрібні документи?

- заява встановленого зразка;

- паспорт або паспортний документ.

Але, якщо заявники або один з них раніше перебували в шлюбі, необхідно також надати документи, які підтверджують припинення попереднього шлюбу або визнання його недійсним. Це може бути свідоцтво про розірвання шлюбу, рішення суду про розірвання шлюбу чи про визнання шлюбу недійсним, яке набрало законної сили, свідоцтво про смерть одного з подружжя, висновок відділу державної реєстрації актів цивільного стану про анулювання актового запису про шлюб тощо.

Важливо знати, документи, видані компетентним органом іноземної держави, повинні бути відповідним чином легалізовані, якщо інше не передбачено міжнародними договорами України, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України.

Іноземці та особи без громадянства пред’являють паспортний документ або документ, що посвідчує особу без громадянства, та посвідку на постійне чи тимчасове проживання або інший документ, що підтверджує законність їхнього перебування на території України.

Документи, складені іноземною мовою, подаються разом з їх перекладами на українську мову, які засвідчені в установленому порядку.

До речі, і досі діє норма, що після подачі заяви про реєстрацію шлюбу, майбутньому подружжю надається місячний строк на те, щоб подумати над своїм бажанням стати єдиною сім’єю. Проте, термін може бути скорочений, наприклад, підстава - вагітність та ін.

Також, варто нагадати, що у нас активно діє проєкт Міністерства юстиції України «Шлюб за добу», завдяки якому закохані можуть одружитися у той самий день, коли були подані документи», - йдеться у повідомленні.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх