Держпродспоживслужба м.Добропілля пояснила, на що звертати увагу при купівлі дитячих іграшок

Переглядів: 689 0 22.09.2019 в 09:30:01 Новини Держпродспоживслужби
Держпродспоживслужба м.Добропілля пояснила, на що звертати увагу при купівлі дитячих іграшок

Роль іграшок в розвитку і вихованні дітей величезна, вони дозволяють дитині орієнтуватися в навколишньому світі, виражати свої почуття та розвиватися. Адже саме під час ігор дитина вчиться спілкуватися, виражати емоції і думати. За допомогою іграшок діти моделюють найрізноманітніші життєві ситуації та з задоволенням приміряють на себе обов'язки дорослих.

Розмаїття дитячих іграшок, представлених сьогодні у торговій мережі, не тільки вражає маленьких споживачів, але і приємно дивує їхніх батьків, які намагаються дати своєму малюку найкраще.

Ось деякі рекомендації, які слід враховувати при купівлі іграшок:
Згідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 28.02.2018 № 151 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок». Всі іграшки повинні бути марковані, тобто містити інформацію про саму іграшку, її виробника та імпортера, їхню адресу, дату виробництва, мінімальний вік дитини, для якої призначена іграшка та умови зберігання, штрих-код, ціна, графічний попереджувальний символ позначення віку та вказана вікова група. Іграшки повинні містити попереджувальні надписи та попереджувальну інформацію про небезпеку, пов'язану з їх експлуатацією, та способи запобігання виникненню такої небезпеки.

Виробник повинен наносити чітко видимі, розбірливі, зрозумілі та точні попередження на іграшку, прикріплений до неї ярлик (етикетку) або пакування та у разі потреби зазначати попередження в інструкціях з експлуатації, які супроводжують іграшку. Маленькі іграшки, які продаються без упаковки, повинні мати відповідні попередження, прикріплені до них.

Якщо на іграшці ви не знайшли маркування, то є велика ймовірність того, що ця іграшка є нелегальною. Тому такий товар краще не купувати. Особливо, коли іграшка має різкий запах та інші видимі дефекти.

Якщо іграшка не сподобалася дитині чи виявилася бракованою, ви маєте право повернути її до магазину протягом 14 днів від дня покупки (при наявності чеку). Тільки м’які та гумові надувні іграшки обміну та поверненню не підлягають, згідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 19 березня 1994 р. №172.

За консультаціями та роз’ясненнями з питань дотримання законодавства щодо захисту прав споживачів, Ви можете звернутися до Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області за телефоном (0629) 41-63-62, або на е-mail: [email protected].

Управління захисту споживачів Головного управління Держпродспоживслужби в Донецькій області нагадує суб’єктам господарювання про необхідність дотримання вимог Закону України «Про державний ринковий нагляд і контроль нехарчової продукції», Постанови Кабінету Міністрів України від 28 лютого 2018 року № 151 «Про затвердження Технічного регламенту безпечності іграшок» при здійсненні підприємницької діяльності.


Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх