Безпритульні тварини у Добропіллі: «Ми не винні, що живемо!»

Переглядів: 1951 0 22.09.2017 в 14:00:42 ТЗТ Вірність
Безпритульні тварини у Добропіллі: «Ми не винні, що живемо!»

На сьогодні, проблема безпритульних тварин стоїть досить гостро, на Добропільщині у тому числі. Жителі міста скаржаться на велику кількість собак. А волонтери скаржаться на байдужість жителів, котрі не лише проходять повз чужої біди, а ще й знущаються над тваринками, більше того – примножують їх число власними, виставляючи на вулицю «іграшку», що набридла. Лише місяці за два тому на сесії було прийнято рішення про визнання котів частиною екосистеми. Це було зроблено для того, щоб котів більше не виганяли з підвалів та інших нежилих приміщень, бо ті допомагають у знищенні гризунів. Гуманне рішення не дуже охоче прийняли на сесії. Депутати між собою, на чолі з головою, говорили чомусь про деяку безглуздість рішення, а підтримали його лише з примарною надією на те, що міжнародні організації можуть давати гранти таким містам. Це рішення лобіювали самі волонтери, створивши петицію, яка ПЕРША у місті набрала необхідну кількість голосів. Жителі активно підтримали ініціативу, котра була впроваджена вже в багатьох сучасних та успішних містах.
Під час проведення фокус-групи рухом «Сильні громади» – половина респондентів відмітило і той факт, що сьогодні вкрай необхідно затверджувати програму по стерилізації тварин на рівні міста. Волонтери єдиного товариства захисту тварин «Вірність» - вже готують петицію на цей рахунок. До цього - вони також займались стерилізацією, яка проходила у два етапи. Проте, це було за їх власною ініціативою та коштом мешканців міста, які жертвували їх на загальнокорисну справу. Влада рішення волонтерів підтримала та надала місце для проведення.

Слід пам’ятати, що стерилізувати потрібно системно, а була стерилізована лише невелика частина тварин. Цікава думка прозвучала ще від деяких респондентів, під час проведення фокус-групи, які стверджують, що стерилізація – це також не гуманно, наполягаючи на притулку, де, все одно, також, по великому рахунку, необхідна стерилізація.

Деякі активісти (їх менше, проте їх думка помітна) вважають, що гуманно вирішити цю проблему просто не вдасться, бо популяція бездомних тварин вже надто неконтрольована, а близькість до зони АТО - ще більш ускладнює епідеміологічну ситуацію, і вже зафіксовані випадки сказу. Тож вони вважають за доцільне відстріл, що завжди спричиняє гарячу дискусію між ними та захисниками тварин.

Нещодавно представники товариства захисту тварин - виграли грант на площадку для вигулу тварин. Тож, після реалізації – хоч цю проблему можна вважати вирішеною.

На сьогодні багато мешканців обурені поведінкою влади, бо під час публічних консультацій голова міста заявив, що він не помічав бездомних собак та вони на нього не нападають.

Отже, основні тези, що ми почули і від учасників фокус-группи, і під час раніше проведених публічних консультацій – такі:

1. Безпритульні тварини збиваються у зграї та нападають на людей.

2. ТЗТ «Вірність» займається стерилізацією за власний кошт, та як може вирішує дану проблему. Волонтери обурені тим, що більшості мешканців міста взагалі все-одно, більше того, волонтери часто знаходять понівечених тварин, що постраждали від людських рук. Також нас запевнили в тому, що тварини страждають більше, ніж люди в даній ситуації. Багато випадків про поранених тваринами людей, проте надто часто бачить розіпнутих собак та навіть зґвалтованих кішок (випадки дійсно були зафіксовані пресою та правоохоронними органами).

3. Відсутні місця для перетримки, стерилізації бездомних тварин.

4. Люди отруюють тварин, намагаючись самостійно вирішити проблему популяції, а це спричиняє велику небезпеку як для домашніх тварин, які випадково можуть потрапити «під репресії», так і для дітей.

Багато мешканців покладає відповідальність саме на владу та мера особисто. Але винне і безвідповідальне суспільство. Вони викидують на вулицю навіть домашніх тварин, котрі потім примикають до зграй. Вони поводяться жорстоко з тими, хто не може себе захистити. Вони не допомагають волонтерам і головне – зовсім нічого не пропонують владі. Все це роблять тільки представники єдиного на три міста (Добропілля та міста-супутники Білицьке та Білозерське, де ситуація ще більш катастрофічна) товариства захисту тварин. Ускладнює ситуацію і близкість до зони АТО, звідки також йдуть безпритульні тварини, котрі є вже дикими, а за ствердженнями волонтерів, деякі з таких тварин вже навіть куштували людьке м’ясо. З місцевого бюджету ТЗТ «Вірність» було виділено 19,9 тис. грн.. для гуманного відлову тварин. Всі інші витрати волонтери покривають коштом добровільних пожертв.

Запрошуємо усіх небайдужих на лекцію, яку проведе Оксана Кошак – директорка КП «Лев» із міста Львів, котра приїде до Добропілля спеціально, щоб поділитись досвідом, як їх вдається знаходити родини для 60% тварин, як вони проводять стерилізацію на рівні міста та багато інших порад, для успішного вирішення проблеми безпритульних тварин.

Координатор руху "Сильні громади" у Добропіллі Аліна Денисова


Безпритульні тварини у Добропіллі: «Ми не винні, що живемо!»


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх