З чим залишаються шахти Добропіллявугілля після відходу ДТЕК

Переглядів: 3307 0 27.11.2020 в 08:30:47 Новини підприємств
З чим залишаються шахти Добропіллявугілля після відходу ДТЕК

Вперше від початку пандемії відбулося засідання Громадської ради при Добропільській міській раді. Присвячена вона була трансформації вугільної галузі, особливо на тлі розірвання договору оренди ГП Добропіллявугілля. Запрошена на засідання народна депутатка Вікторія Гриб, яка пропагує ідею трансформації на державному рівні, вкотре розповіла, що припинення ДТЕКом оренди є благом для міста і вугільних підприємств.

А де майно?

Від майбутньої і невизначеної трансформації учасники засідання швидко перейшли до такого ж невизначеного майбутнього шахт Добропілля. Найбільше занепокоєння членів ради, профспілкових лідерів, ветеранів вугільної галузі викликає той факт, що ДТЕК не збирається повертати в повному обсязі орендоване майно. Ба більше - присутні приводили факти того, що компанія активно ріже на металобрухт обладнання РМЗ та шахти Білицька (у ДТЕК Добропіллявугілля стверджують, що це робиться на законних підставах, а виручені від продажу металобрухту гроші будуть повернуті державі).

Залишають без коліс

Також ДТЕК намагається вивести з балансу автобази автомобілі і фактично залишити шахти без автотранспорту. При цьому, згідно договору оренди, те майно, яке було придбане під час оренди, має залишитися на балансі Добропіллявугілля в якості компенсації. Втім, НОВИЙ ШЛЯХ вже повідомляв, що ДП Добропіллявугілля-видобуток і було створене саме для того, щоб не повертати орендоване майно в повному обсязі. А слова Вікторії Гриб щодо того, що керівництву новоствореного підприємства залишається лише оголошувати тендер на придбання послуг автомобільного транспорту інакше як глузуванням і не назвеш.

Крадькома із курника

Міський голова Андрій Аксьонов навіть вдався до метафори: «Коли ДТЕК прийшов, у Добропіллявугілля, було, умовно кажучи, десять курок, які несли яйця. Зараз соціально відповідальна компанія потайки залишає місто і шахти з кількома обскубаними птахами». Представники профспілок наголосили, що на шахтах в занедбаному стані знаходяться гірничі виробки, порушуються правила техніки безпеки, і вже у лютому-березні наступного року, після того як ДТЕК скаже остаточне «прощавай», можуть початися складнощі і з виплатою заробітної плати, і з матеріально-технічним постачанням, і зі збутом вугілля.

Напишемо листа і підемо на Київ

Що робити, адже і міська влада, і профспілки вже неодноразово надсилали листи до всіх органів влади у Києві, особисто зустрічалися з деякими керівниками держави та міністерства, та зрозумілих відповідей так і не отримали? У залі пролунало кілька пропозицій, найбільш радикальними були перекриття автомобільних доріг та блокування вивозу обладнання з підприємств, а також підготовка до походу на Київ. Все ж таки Громадська рада вкотре вирішила надіслати листи до державних органів влади, в тому числі у Фонд держмайна та Міністерство енергетики, навіть Ахметову, надати широкого розголосу існуючій проблемі у ЗМІ, звернутися до прокуратури щодо припинення вивозу обладнання з шахт Добропілля. Також було обіцяно провести особисту зустріч керівництва ДТЕК Енерго та міста.


З чим залишаються шахти Добропіллявугілля після відходу ДТЕК


Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх