Законопроект про подвійне громадянство: кому дозволять його мати, а кому заборонять

Переглядів: 1031 0 29.01.2021 в 10:00:55 Новини України
Законопроект про подвійне громадянство: кому дозволять його мати, а кому заборонять

Парламентарі все ж таки хочуть дозволити українцям мати подвійне громадянство, але не всім.

Депутати зареєстрували у Верховній Раді проект Закону України "Про внесення змін до деяких законів України щодо правового забезпечення наявності іноземного громадянства (підданства) у громадян України" № 4640 від 25.01.2021.

Основними змінами, які вносяться до законодавства, є:

  • набуття громадянами України громадянства (підданства) іноземної держави без втрати громадянства України, а також набуття іноземцями громадянства України без відмови від громадянства своєї країни;
  • введення декларування про наявність (відсутність) іноземного громадянства (підданства) та ведення обліку громадян України, що мають громадянство інших держав.

Пропонується ввести адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог щодо декларування наявності іноземного громадянства (підданства).

Передбачається подання декларації про відсутність іноземного громадянства особами, які претендують на обрання на виборні посади або бути прийнятими на державну службу, на службу до органів місцевого самоврядування, проходження служби в правоохоронних органах тощо.

Особи-громадяни України, що набули, припинили іноземне громадянство (підданство), зобов’язані у місячний термін подати декларацію про набуття (наявність), припинення іноземного громадянства (підданства) або громадянств (підданств) до центральний органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства.

Центральний орган виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері громадянства, здійснює контроль за достовірністю декларування особами-громадянами України набуття (наявності), припинення іноземного громадянства (підданства) або громадянств (підданств).

Підстави для втрати громадянства України будуть виключені із Закону.

Іноземці не будуть зобов’язані виходити із громадянства інших держав.

Однією із важливих новацій законопроекту є введення поняття «держави-агресора».

Зокрема, в разі наявності у громадян України громадянства (підданства) держави, визнаної агресором по відношенню до України, передбачено заборону зазначеним громадянам в реалізації їх виборчих прав. Така заборона діє до моменту скасування у визначеної держави статусу «агресора» або припинення зазначеними громадянами громадянства (підданства) такої держави.

Питання надання статусу держави-агресора державі, що застосовує збройну силу проти суверенітету, незалежності чи територіальної цілісності України, належить до компетенції РНБО.

Автори законопроекту стверджують, що запропоновані законопроектом зміни нададуть громадянам можливості для добровільної легалізації наявності іноземного громадянства (підданства) без загрози національним інтересам та суверенітету України. Також законопроект дозволить внести зміни до законів щодо громадянства, не змінюючи Конституцію України.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх