Інклюзивна кухня: у Добропіллі дітей з інвалідністю навчають готувати + ФОТО

Переглядів: 1069 0 14.12.2021 в 10:30:44 Суспільство
Інклюзивна кухня: у Добропіллі дітей з інвалідністю навчають готувати + ФОТО

Чи багато з нас замислювалися над тим, що стає з дітьми з інвалідністю або розладами аутичного спектру, коли вони виростають?
Коли йдуть з життя батьки або опікуни, коли настає самостійне життя в соціумі?
Звичайно держава забезпечує якийсь базовий дохід, але навряд чи його вистачає на життя, тим більш людині, у якої обмежені певні можливості, яка іноді не в змозі повноцінно обслуговувати навіть себе.

В Добропільському Центрі комплексної реабілітації осіб з інвалідністю з серпня 2021 року спільно з Громадською організацією "Добропільський центр молоді "ДОБРО" реалізується проєкт «Готуємо з дітьми з особливими потребами. Смачно як вдома», який спрямований на сумісну діяльність дітей, осіб з інвалідністю, їх батьків. Метою є створення батьківської майстерні, що навчає та розвиває кулінарні здібності у осіб з інвалідністю та дітей з розладом аутичного спектру. Залучення підопічних ЦКРОІ до сумісної діяльності допомагає пристосуватися до самостійного життя, покращує їх емоційний стан, партнерські відносини та згуртованість сімей в цілому.

В ЦКРОІ реабілітаційні послуги отримують щорічно від 105 до 115 дітей та осіб з інвалідністю від 0 до 30 років (діти з розладами аутичного спектру, порушенням опорно-рухового апарату, з розумовою відсталістю, синдромом Дауна). Центр створено для проведення комплексу заходів з ранньої, соціальної, психологічної, фізичної, медичної, психолого-педагогічної, трудової реабілітації, лікувальної фізкультури.

В результаті проведеного опитування серед вихованців старшої групи Центру та їх батьків, виявлено, що більшість опитуваних мають бажання навчатися готуванню домашніх страв. Батьки зацікавлені в цьому, тому що переймаються за майбутнє своїх дітей і хочуть, щоб вони були підготовлені до самостійного життя. Так народилася ідея нового проєкту.

За участі ГО «ДЦМ «Добро» при фінансовій підтримці Програми ООН з відновлення та розбудови миру в якості технічної допомоги для підтримки діяльності кулінарної майстерні для Центру було придбано сучасне кухонне приладдя: кухонний гарнітур та необхідна побутова техніка (електрична плита, кухонний комбайн, електрочайник, мікрохвильова піч, тощо).

Разом зі спеціалістами Центру педагогами і психологом весело, цікаво і плідно пройшли 20 кулінарних майстер-класів. Готували різні страви від борщу з пампушками до торту без випічки. Меню було різноманітне і смачне, але рецепти прості. Вихованці Центру навчилися готувати салати, заливні пироги, різні варіанти омлетів, каші, сирники та багато блюд ще попереду.

Працівники центру розробили спеціальний буклет з меню одного дня, де детально, покроково описали, як приготувати сирники з родзинками на сніданок, на обід – гороховий суп з грінками, на полуденок – млинці на молоці, а на вечерю – овочеву запіканку з фаршем. Буклети отримали всі відвідувачі майстер-класів.

Спільний процес приготування блюд, сервірування стола, прибирання робочого місця, і, звичайно ж смакування приготовленими власноруч блюдами – це на перший погляд доволі прості речі, але для людини з інвалідністю – це кожен раз маленька перемога, яка дає можливість дітям та молоді бути більш комунікабельними, самостійними, дружними. А найголовніше - ступаючи  на шлях самостійного життя, вони отримують навички господарсько-побутової  та суспільно-корисної праці, щоб у  майбутньому самостійно задовольняти свої повсякденні життєві потреби. Батьки дякують педагогам Центру за цікаві ідеї, творчі плани, віру в дітей, бажання зробити кожного з них особливим.

Є ще хороша новина. За словами Вікторії Баркар, директорки Державного навчального закладу "Білицький професійний ліцей" ІІ рівня акредитації, навчальний заклад має намір отримати ліцензію на відкриття груп з інклюзивною освітою за спеціальністю  "Кухар" ІІІ розряду, метою яких є надання освітніх послуг для людей з інвалідністю та перетворення їх на кваліфікованих конкурентоспроможних  працівників. І це цілком можливо, про що свідчить досвід роботи в рамках проєкту.

Підводячи підсумок, можна констатувати, що під час реалізації проєкту покращилася співпраця між співробітниками Центру і родинами вихованців, що сприяє формуванню та розвитку основних соціальних та побутових навичок дітей, подальшої інтеграції осіб з інвалідністю в дитячі колективи, загальноосвітні школи та в суспільство, позитивного сприйняття себе та оточуючих.

Ця публікація підготовлена у межах проєкту «Готуємо з дiтьми з особливимипотребами. Смачно, як вдома», який реалізується організацією ГО «ДЦМ «ДОБРО&» за програмою малих грантів, яка адмініструється ІСАР Єднання в межах Програми ООН із відновлення та розбудови миру за фінансової підтримки Європейського Союзу.


Інклюзивна кухня: у Добропіллі дітей з інвалідністю навчають готувати + ФОТО


Інклюзивна кухня: у Добропіллі дітей з інвалідністю навчають готувати + ФОТО


Інклюзивна кухня: у Добропіллі дітей з інвалідністю навчають готувати + ФОТО


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх