Оформлення ДТП без поліції: що потрібно знати водіям

Переглядів: 868 0 24.12.2019 в 07:00:57 Новини України
Оформлення ДТП без поліції: що потрібно знати водіям

Патрульна поліція Дніпропетровської області повідомила, що при потраплянні в ДТП водії можуть скласти Європротокол. Інформація з’явилась у прес-служба поліції регіону.

Європротокол — спеціальний бланк повідомлення про настання дорожньо-транспортної пригоди, який заповнюється водіями-учасниками ДТП на місці аварії, потім надається страховику та стає підставою для виплати страхового відшкодування потерпілим.

Європротокол може заповнюватися як в паперовому вигляді, на спеціальному бланку, так і в електронній формі, з використанням системи «Електронний Європротокол».

Щоб скориставшись цим протоколом під час оформлення ДТП, водіям не потрібно викликати патрульних — документ заповнюється самостійно водіями.

«Європротоколом ви можете скористатись у разі, якщо:

- відсутні травмовані (загиблі) люди;

- водії-учасники ДТП мають поліси автоцивільної відповідальності;

- наявна згода водіїв транспортних засобів, які стали учасниками аварії, щодо обставин ДТП;

- у водіїв відсутні ознаки алкогольного, наркотичного чи іншого сп'яніння або перебування під впливом лікарських препаратів.

У разі невиконання хоча б однієї з зазначених умов виклик відповідного підрозділу Національної поліції для оформлення ДТП є обов’язковим.

Під час укладання договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів рекомендуємо детально розпитати у страховика про усі особливості використання європротоколу. Важливо пам’ятати, що при оформленні європротоколу страхове відшкодування є додатково лімітованим.

Якщо водії скористались європротоколом (незалежно від його форми), то вони:

- мають право залишити місце ДТП;

- звільняються від обов'язку інформувати відповідний підрозділ Національної поліції України про настання ДТП;

- звільняються від адміністративної відповідальності, передбаченої за спричинення ДТП;

- повинні не пізніше трьох робочих днів з дати ДТП звернутись зі своїм примірником заповненого європротоколу до страховика.

У разі використання системи «Електронний Європротокол» повідомлення страховикам учасників ДТП відправляються автоматично.

Переваги оформлення ДТП за допомогою європротоколу:

1. у вас не вилучать посвідчення водія та ви звільняєтесь від адміністративної відповідальності;

2. вам не потрібно очікувати на приїзд патрульних для документування факту ДТП та на розгляд вашої справи у суді;

3. ви витрачаєте менше свого часу на усі процедури і швидше отримуєте компенсацію», — йдеться у повідомленні поліції.

Зазначається, що бланк європротоколу видається автовласнику безкоштовно під час укладення договору обов`язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів. У разі втрати або використання бланку європротоколу, новий бланк видається страховиком безоплатно на підставі письмової заяви.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх