История сел и поселков Добропольского района: с.Зеленое

Переглядів: 1875 0 02.04.2018 в 15:00:41 Новини району
История сел и поселков Добропольского района: с.Зеленое

Село Зеле́не - село в Добропільському районі, яке знаходиться у підпорядкуванні Криворізької сільської ради.

Історія виникнення села Зелене

На карті 1861 року позначено, що на місці нинішнього села знаходився хутір Купецький. В середині 19 століття господарем хутора була Шостак (Шидловська) Наталія В'ячеславівна їй належали і сусідні хутори загальною площею у 3524 десятин 1837 сажень.

У 1887 році хутір купив Генріх Зудерман, в цьому ж році він заклав свій маєток разом з господарськими будівлями.

Історична пам'ятка - Маєток Генріха Зудермана (Судермана) (1887–1914) .

Ставши власником села у 1887 році Судерман, відразу ж затіяв масштабне будівництво.

Для будівництва використовували цеглу з навколишніх заводів. З села Добропілля поміщика німця, Карла Вестінгаузена, і цеглу з хутора Марїнского Генріха Классена. У селі Зеленому, що на північ від Криворіжжя, у 1914 році будівництво було закінчено. Судячи з дат на колонах і спорудах будівництво маєтку було розпочато ще до того, як до Судерману перейшло село Криворіжжя.

Маєток складався з комплексу житлових та господарських споруд (кузні, парового млина, шеретівки), а також подвір'я. Двоповерховий будинок у класичному стилі.

Парадний вхід прикрашений доричними колонами (доричний орден або Дорійський орде) був одним з трьох ордерів давньогрецької або класичної архітектури. Розрівняють грецький і римський доричний ордер. Останній має різновиди: римський з мутулами і римський з зубцями (дентикулами)). Поруч з будинком — приміщення для прислуги та господарські будівлі. В'їзд до маєтку позначений колонами. На правій стоїть дата — 1887 (ймовірно, рік початку будівництва), на лівій — 1912 (можливо, рік завершення). На тильній стороні є залишки герба.

Житловий будинок для прислуги

На житловому будинку є дата «1914» та ініціали «HMS». Будівлі кінця XIX століття виконані з цегли з клеймом «К», а з цегли з клеймом «S» побудовані лише будівлі початку ХХ століття.

В 1923 р в маєтку Судермана була створена комуна.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх