Люксембург в шахівських степах: колонія Люксембург - село Ново Шахове

Переглядів: 1174 0 11.01.2021 в 07:30:36 Новини району
Люксембург в шахівських степах: колонія Люксембург - село Ново Шахове

На захід від села Шахове знаходиться село Ново Шахове яке є тільки тінню колишньої квітучої німецької колонії Люксембург.

В кінці XIX століття німці лютерани купили пустку Биковську колишнє володіння поручика Луки Олексійовича Шахова. У 1891 році на купленій землі німці заснували колонію яку назвали Христианівкою, також використовували назву Люксембург і Шахове. Основним заняття колоністів було сільське господарство їм належало 2100 десятин землі. Більшість жителів були парафіянами Лютеранського приходу Людвігсталь - Шидлове який знаходився в німецькій колонії Шидлове. У 1905 році тут проживали 226 осіб.

В період революції станом на 1918 рік колонію населяли вже 223 людини.

Після закінчення революції й громадянської війни стосовно колонії почали використовувати назву Люксембург, так на карті Артемівського округу 1928 року колонія підписана як Люксембург з другою назвою (Шахове). Колонію перейменували на честь революціонерки Рози Люксембург (1871-1919). Разом зі зміною назви відбулася і зміна етнічного складу населення колонії в 1926 році з 323 жителів 198 били німцями. У колонії діяло три вітряні млини та один паровий, до найближчої залізничної станції Мерцалове було 2 - 3 версти.

У 1931 році колонія стала центром Люксембурзької сільради, до складу якої увійшли колонія Роза Люксембург, хутір 17-го Партійного з'їзду, Радгосп міліції. Не дивлячись що в деяких виданнях і документах використовувалася назва Роза Люксембург надалі аж до 1950-х років на мапах колонію підписували як Люксембург ця назва використовувалась на адміністративній мапі Донецької області 1934 р., та військово топографічних картах РСЧА 1930-40 років В той самий час в колонії був створений радгосп Рози Люксембург.

У 1930-х роках значна кількість німецьких колоністів були репресовані частина з них були розстріляна частина були відправлені в табори. Серед них:

Отто Георгій Іванович, 1880 року народження,с. Рози Люксембург Добропільського району Донецької області, німець, даних про освіту немає, безпартійний. Проживав: м. Новоекономічне Сталінської (Донецької) області. Робітник шахти № 3. Заарештований 4 вересня 1941 року. Даних про вирок немає. Реабілітований у 1991 році.

Ганш Яків Якович, 1923 року народження, с. Рози Люксембург Добропільського району Донецької області, німець, даних про освіту немає, безпартійний. Селянин. Вирок: Мобілізован в трудармію. Помер 5 квітня 1942 р.

Моль Володимир Васильович 1909 року народження, с. Рози Люксембург Добропільського району Донецької області, німець, даних про освіту немає, безпартійний. Робочий. Вирок: мобілізація в трудармію. Помер: 21 липня 1942 р

Ветштейн Рудольф Карлович 24 вересня 1924 року народження, с. Рози Люксембург Добропільського району Донецької області, німець, даних про освіту немає, безпартійний. Селянин. Професія / місце роботи: Металіст, заняття обувщик. Вирок: мобілізований в трудармію, Гарінського РВК 19 апреля 1942 р. Вибув 27.05.46, Тагілстрой.

Гейдебрехт Отто Іванович 1916 року народження, с. Рози Люксембург Добропільського району Донецької області, німець, даних про освіту немає, безпартійний. Селянин. Професія / місце роботи: вчитель. Вирок: мобілізація в трудармію.

І ще сотні імен і прізвищ ...

Фіналом репресій проти німецьких колоністів стала їх депортація в глиб СРСР у вересні 1941 році з формулюванням "як особа німецької національності".

Станом на 1941 рік колонію населяли 222 людини без вказівки національності.

Після депортації німців в їх будинку вселилися вихідці зі Смоленської губернії та центральної України.

17 листопада 2015 року село ввійшло до складу новоствореної Шахівської сільської громади. Рішенням сесії ради Щахівської ОТГ було запропоновано перейменувати село в «Розу» (так називали село в народі) на Розівку. Та Верховна Рада України відхилила таку пропозицію і своєю постановою від 19.05.2016 № 1377-VIII. перейменувала «Люксембург» на Нове Шахове .

Якщо помітили неточності або помилки напишіть.

Якщо у вас є фотографії документи пов'язані з Ново Шаховим ви можете їх опублікувати в групі або написати мені в особисті повідомлення і я опублікую.

Источники:

Немцы России: населенные пункты и места поселения: энциклопедический словарь / Сост.: В.Ф. Дизендорф. – М., “ЭРН“, 2006. – 472 с.

Населённые пункты Донецкой области : список в административных границах на 1 января 1936 года / Донецкое областное управление народно-хозяйственного учёта. – Харьков, 1936. – 296 c.


Люксембург в шахівських степах: колонія Люксембург - село Ново Шахове


Люксембург в шахівських степах: колонія Люксембург - село Ново Шахове


Джерело: История Добропольщины. Криворожье - Доброполье - Шахово


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх