Жителям Добропілля на замітку: у яких випадках виплачується матеріальна допомога на оздоровлення

Переглядів: 1124 0 03.02.2020 в 12:30:37 Суспільство
Жителям Добропілля на замітку: у яких випадках виплачується матеріальна допомога на оздоровлення

Під час формування фонду оплати праці на рік для кожного працівника передбачається тільки одна матеріальна допомога на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік.

Згідно зі статтею 15 Закону України «Про оплату праці» підприємства самостійно визначають у колективному договорі форми і системи оплати праці, норми праці, розцінки, тарифні сітки, схеми посадових окладів, умови запровадження та розміри надбавок, доплат, премій, винагород та інших заохочувальних, компенсаційних і гарантійних виплат із дотриманням норм і гарантій, передбачених законодавством, генеральною, галузевими (міжгалузевими) і територіальними угодами.

Матеріальна допомога на оздоровлення надається за заявою працівника при наданні щорічної відпустки або її частини.

Як зазначило Міністерство соціальної політики (лист від 27.05.2019 р. №73/0/205-19), матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань не є обов’язковою виплатою і виплачується за наявності коштів.

Матеріальна допомога для вирішення соціально-побутових питань виплачується, наприклад, у разі скрутного матеріального становища, у зв’язку з тривалою хворобою. Рішення про надання такої матеріальної допомоги ухвалюється керівником відповідного органу, виходячи з обставин, викладених у заяві працівника, за наявності коштів на цю мету.

Законом України «Про відпустки» передбачено, що за бажанням працівника у разі його звільнення йому може бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Вказане положення не стосується випадків звільнення за порушення трудової дисципліни. Датою звільнення в цьому разі є останній день відпустки.

Відповідно до ст. 24 Закону України «Про відпустки» під час звільнення працівникові виплачується грошова компенсація за всі не використані ним дні щорічної відпуски. При виплаті грошової компенсації за всі невикористані дні відпустки допомога на оздоровлення не виплачується.

Нагадаємо, відповідно до постанови Кабміну від 30 серпня 2002 року №1298 керівникам бюджетних установ, закладів та організацій надано право у межах фонду заробітної плати, затвердженого в кошторисах, надавати працівникам цих установ, закладів та організацій матеріальну допомогу, в тому числі на оздоровлення, в сумі не більше ніж один посадовий оклад на рік, за винятком матеріальної допомоги на поховання.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх