Вся сфера обслуговування повинна перейти на державну мову: хто платитиме штрафи за порушення

Переглядів: 908 0 08.01.2021 в 10:00:52 Новини України
Вся сфера обслуговування повинна перейти на державну мову: хто платитиме штрафи за порушення

Штрафи за порушення «мовного закону» у магазинах та ресторанах платитимуть не безпосередні працівники, які порушили закон, а власники.

Із 16 січня в Україні починає діяти закон про обов'язкове використання української мови у закладах сфери обслуговування. За недотримання - передбачені чималі штрафи. Про це розповів уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь на своїй сторінці в Facebook.

Штрафи за порушення «мовного закону» у магазинах та ресторанах платитимуть не безпосередні працівники, які порушили закон, а власники. Саме вони нестимуть відповідальність за те, якою мовою зустрічатимуть клієнтів працівники.

«Штраф не буде стягатися з персоналу, який безпосередньо буде порушувати мовний закон, а з суб’єкта господарювання. Тобто, якщо таке порушення є на рівні супермаркету, то керівник мережі зобов’язаний такі порушення усунути. Якщо їх буде декілька протягом року, а я називаю це злісними порушеннями мовного законодавства, то, звичайно, ми будемо діяти, як це визначено законом», – розповів Тарас Кремінь.

За його словами, навіть у випадку виявлення порушень клієнтами, власникам закладів дають шанси все виправити.

«Можливі порушення, які відбудуться, повинні формуватися відповідно до закону за такою процедурою. Передовсім складається акт, якщо така скарга надходить на нашу адресу. І попередження до суб’єкта господарювання про усунення можливого порушення закону. Якщо протягом 30 діб таке порушення не буде усунуте, ми складаємо протокол і оголошуємо постанову про стягнення з суб’єкта господарювання штрафу від 300 до 400 неоподаткованих мінімумів доходів громадян», – наголосив мовний омбудсмен.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх