Славетні земляки Добропільського району

Переглядів: 1098 1 24.02.2020 в 09:30:05 Новини району
Славетні земляки Добропільського району

Ведренко Георгій Самуїлович (1899 — 70-ті р.р. ХХ ст.) — учасник Махновського руху, член Повстанської армії Н.Махна, писар штабу Н.Махна.

Ведренко Г.С. народися у селі Криворіжжя Бахмутського повіту Катеринославської губернії (нині Добропільський район) у родині селян. Батько, Самуїл Георгійович Ведренко, за версією родини Ведренків, переїхав до Криворіжжя з Дону. За даними адрес-календаря 1915 року, він займав посаду волосного старшини Криворізької волості.

Дитинство Георгія пройшло у селі Криворіжжя, де він закінчив земську школу. У селі його пам'ятають як «шубутного» парубка, весельчака.

За спогадами племінника, П.І.Ведренка: "Коли Махно в селі Криворіжжя набирав молодиків у свій загін, то кожному з них пропонувалося написати щось на аркуші паперу і коли Єгор (Георгій. - прим.) написав на листі речення, Махно розпорядився взяти його писарчуком до свого штабу".

Після поразки Махновського руху влітку 1921 року разом із загоном Н.Махно (78 чол.) емігрував до Румунії. Потім із часом оселився в м. Бухарест, де дослужився до посади керівника Головного банка м. Бухареста.

Неодноразово приїздив до родичів в Україну (м. Іршанськ, с. Криворіжжя).

Помер приблизно наприкінці 70-х років ХХ століття. Похований на сільському кладовищі у передмісті Бухареста.

У родинному колі збереглися спогади ще про одну подію, яка відбулася у 1919 році і пов'язана з Федіром Ведренко (старшого з хлопців). Ця подія закінчилася трагічно для Федіра, якого білогвардійські козаки порубали на шматки, за те, що він вкрав коня у їхнього атамана та продав його у місті Ізюмі. Після його страти він був похований на сільському цвинтарі. Але, у церковній книзі його смерть записана так, що помер він від тифу, хоча родичі наполягають на тому, що його зарубали білі. Можна припустити, що запис зробили можливо на прохання батька, який був впливовою людиною у селі ( бо ганебна смерть за крадіжку була плямою для сім'ї ).

Є і ще одна подія, яка теж пов'язана з родиною Ведренків, котра описана у книзі М.Острогорського «Борьба за Отябрь на Артемовщине», де постраждав син Стефан, двоюрідного брата Самуїла – Полікарпа Аврамовича Ведренка. Запису про смерть Стефана Полікарповича Ведренка у метричній книзі Успенської церкви відсутня. Можливо, він загинув за селом і не було можливості поховати на сільському цвинтарі, тому відсутня і запис у книзі. Треба зазначити, що по селу Криворіжжя не всі дані (роки) збереглися у метричних книгах за всі роки існування села.

 


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
1 bizon2468 • 11:23:09, 24.02.2020
Да! Теперь бандитом быть -славетно! А пахать всю жизнь за гроши в шахте или на заводе -отстой!!! Вот так людей,моральными уродами, и лепят. Убивай всех не угодных и будеш хероем.
ComForm">
avatar
Наверх