Реформа медичної галузі: практичні кроки

Переглядів: 1499 1 08.03.2012 в 01:53:59 Суспільство
Реформа медичної галузі: практичні кроки
  7 липня 2011 року Верховна Рада України ухвалила два закони, які дали старт медичній реформі в Україні. Це закони України «Про внесення змін до Основ законодавства України про охорону здоров'я» та «Про порядок проведення реформування системи охорони здоров'я у Вінницькій, Дніпропетровській, Донецькій областях та м. Києві».

  Практична реалізація пілотних проектів починається із структурної реорганізації первинної та екстреної медичної допомоги. Так з 01.01.2012р. Добропільська станція швидкої допомоги увійшла до складу Красноармійської станції швидкої медичної допомоги, яка, в свою чергу, стала структурним підрозділом Донецького обласного Центру екстреної медичної допомоги. Цією важливою роботою займаються ті ж самі бригади, які забезпечені приміщенням та транспортом. Змінилися лише їх підпорядкованість та джерело фінансування.

  З початку року почав діяти Добропільский Центр первинної медико-санітарної допомоги (ДЦПМСД), створений на основі терапевтичної та педіатричної дільничних служб усіх лікувальних закладів міста. Головне завдання Центру полягає у забезпеченні для населення рівної доступності послуг первинної медичної допомоги належної якості (наближення сімейного лікаря до своїх пацієнтів). На період реформування медичної галузі в Центрі залишаються посади деяких вузьких спеціалістів (хірург, невропатолог, гінеколог, отолорінголог та офтальмолог). Центр має денний стаціонар, фізіотерапевтичну, лабораторну та діагностичну служби, пункти невідкладної медичної допомоги. До складу Центру входить чотири амбулаторії (дві у м.Добропілля – на базі минулих дорослої та дитячої поліклінік, по одній у містах Білицьке та Білозерське).

  Усім нам треба звикати до того, що значну частину своїх проблем зі здоров’ям ми будемо вирішувати саме у Центрі. У більшості країн світу заклади первинної допомоги надають до 90 % загального обсягу медичної допомоги. Кількість лікарів загальної практики — сімейної медицини становить від 30 до 50 % кількості усіх лікарів, що працюють в галузі охорони здоров'я. Ми цю схему тільки починаємо будувати.

  Центр крім амбулаторного лікування буде вирішувати питання по забезпеченню пільгових рецептів, виклику лікаря на дім, знеболювання онкохворих, узяття довідки для санаторно-курортного лікування, щеплення та багато іншого. Більшість захворювань, лікування яких потребують ін’єкцій, капельниць, фізіотерапевтичного лікування, не потребують госпіталізації та змушеного «відриву» від дому та близьких людей, відмови від звичайного харчування. Необхідне лікування можливо отримати у денному стаціонарі, перебуваючи на лікарняному листі.

  Отже Первинна медична допомога (ПМД) — це медична допомога, що надається в амбулаторних умовах або за місцем проживання пацієнта лікарем загальної практики-сімейним лікарем і передбачає:

- надання консультації, проведення діагностики та лікування найбільш поширених хвороб, травм, отруєнь, патологічних, фізіологічних (під час вагітності) станів, здійснення профілактики;

- направлення відповідно до медичних показань пацієнта, який не потребує екстреної медичної допомоги, для надання йому спеціалізованої або високо спеціалізованої медичної допомоги;

- надання невідкладної медичної допомоги в разі гострого розладу фізичного чи психічного здоров’я пацієнта, який не потребує екстреної, спеціалізованої або високоспеціалізованої медичної допомоги.

  До 31 грудня 2019 року первинну медичну допомогу надаватимуть, крім лікарів загальної практики - сімейних лікарів та інших медичних працівників, які працюють під керівництвом таких лікарів, також лікарі-терапевти дільничні, лікарі-педіатри дільничні та інші медичні працівники, які працюють під керівництвом і контролем лікарів-терапевтів дільничних і лікарів-педіатрів дільничних. 3 1 січня 2020 року порядок надання медичної допомоги лікарями загальної практики - сімейними лікарями встановлюватиметься відповідно до законодавства.

  Таким чином, лише у випадку тяжкого перебігу хвороби, коли необхідно цілодобове надання медичної допомоги, або оперативне втручання, хворі направляються на стаціонарне лікування у лікувальний заклад другого рівня (в нашому регіоні це Добропільска Центральна міська лікарня, Білозерська міська лікарня, Білицька міська лікарня, стоматологічна поліклініка та наркологічна амбулаторія).

  Багатьох мешканців наших міст турбує майбутнє закладів охорони здоров’я другого рівня. Як ініційовані Президентом та Урядом держави кроки позначаться на їх життєдіяльності, де будуть надаватися медичні послуги населенню, який буде встановлений порядок відвідування лікарень.

  Міністерство з охорони здоров’я роз’яснює, що реформування галузі охорони здоров'я передбачає не закриття лікарень, а їх перепрофілювання. На базі існуючих закладів охорони здоров'я, які надають вторинну медичну допомогу планується створення лікарень: планового лікування, інтенсивного лікування, відновного лікування, багато профіль них дитячих лікарень інтенсивного лікування, консультативно-діагностичного центрів. Разом з тим, в окремих випадках, при організації Центрів первинної медико-санітарної допомоги можливим є створення на базі існуючих малопотужних дільничних лікарень, амбулаторій із ліжками денного стаціонару, у яких жителям закріплених територій буде надаватись необхідна медична допомога. Усі кадрові питання, які виникатимуть під час реформування закладів охорони здоров'я будуть вирішуватись відповідно до чинного законодавства.
 
  Начальник відділу охорони здоров’я О.В.КРАВЧУК

Источник: http://dnl.dn.ua

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



avatar
1 inetka • 23:31:33, 21.03.2012
да уж дождались мы компетентного ответа - вода водой, никому ничего понятнее не стало, кто-то распускает слухи, один интереснее другого, а тот кто должен дать вразумительный ответ нас успокаивает -
Quote
Усім нам треба звикати до того, що значну частину своїх проблем зі здоров’ям ми будемо вирішувати саме у Центрі...ну и так далее.

То ли лень написать ПОНЯТНО людям КАК и ЧТО и ГДЕ будет работать, то ли зачем нам, ПРОСТОЛЮДИНАМ это знать, куда вы денетесь, то ли еще что-то. Такое впечатление, что в нашем районе не меньше мильярда населения, сотни больниц и попробуй все это правильно распределить. В этом отношении Красноармейск рулит - уже 10.01.2012 им все нормально и внятно объяснили
ComForm">
avatar
Наверх