Пенитенциарная служба Доброполья информирует: На пути к пробации

Переглядів: 3314 0 01.07.2016 в 10:14:04 Пенітенціарна служба
Пенитенциарная служба Доброполья информирует: На пути к пробации

                                                        На шляху до пробації

     У 2015 році Україна зробила значний прорив – саме у серпні 2015 році вступив в силу Закон України « Про пробацію».

     «Пробація» у перекладі з англійської означає «випробування» або «умовне звільнення (від покарання)», а у перекладі з латині – «випробувати» або «віддавати під нагляд». Це переважно юридичний термін, який походить із західних правових систем.

     Суть пробації полягає у встановленні нагляду за засудженим з покладенням на нього певних зобов’язань й обмежень, без ізоляції його від суспільства (відвідувати центри пробації, періодично зустрічатися з наглядовим офіцером, брати участь у певних різновидах діяльності, дотримуватися законослухняної поведінки тощо).

     Цю функцію виконує служба пробації, головна мета діяльності якої полягає в захисті суспільства, попередженні повторних злочинів, сприянні реінтеграції правопорушника в суспільсьтво.

     Своєрідним аналогом служби пробації в Україні є кримінально-виконавча інспекція, яка виконує покарання, не пов’язані з позбавленням волі.

     Однією з найважливіших функцій служби пробації є досудова, яка здійснюється на стадії розслідування злочину одночасно з проведенням слідчих дій органами дізнання та слідства. При цьому, забезпечується збір інформації про правопорушника з метою надання допомоги суду у визначенні найбільш ефективного для даної особи виду покарання ( позбавлення волі чи іншого альтернативного покарання ) на основі прогнозу подальшої поведінки особи та можливостей її виправлення у в’язниці чи на волі.

     Ця функція дає суду можливість отримати додаткову інформацію про особу, яка не завжди може бути отримана в ході слідства та судового засідання, дозволяє розробити програми виправлення засудженого, якщо судом йому буде призначено альтернативний вид покарання, або програми виховного впливу  на нього у місцях позбавлення волі.

     Підготовлений службою пробації висновок сприятиме суду у винесенні правильного вироку, а надалі сприятиме офіцерові пробації у його роботі з виправлення злочинця.

     Другою функцією служби пробації є після судова ( виконання альтернативних видів покарань, нагляд за засудженим та його виправлення на основі спеціальної програми, запропонованої в висновку). Офіцер пробації здійснює соціально-психологічну роботу із засудженим, у ході якого він прагне психологічно впливати на особу, зняти напругу, страх, розчарування, агресію, невдоволення.

     Впровадження служби пробації в Україні це не лише крок назустріч європейським стандартам дотримання прав людини, але й значна перспектива «виправити» правопорушників без ув’язнення.

 

 

Начальник Добропільського МРВ КВІ

УДПтСУ в Донецькій області

майор внутрішньої служби                                                                   Л.В. Капраленко

   

 


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх