П'ятиденний графік роботи з точки зору шахтаря

Переглядів: 1633 0 23.09.2020 в 08:30:08 Новини району
П'ятиденний графік роботи з точки зору шахтаря

У липні після майже чотирьох місяців простою підприємства ТОВ ДТЕК Добропіллявугілля відновили роботу. Це стало можливим завдяки укладеному з Центренерго контракту на купівлю вугілля. Проте через кілька тижнів виявилося, що домовленість не виконується в повному обсязі. Через це шахти були вимушені припинити відвантаження вугілля для державної компанії.

Щоб уникнути виведення в повний простій, керівництво Добропіллявугілля за згодою з галузевими профспілками вирішило з 21 серпня по 30 вересня впровадити на копальнях антикризовий графік - тепер працівники основних спеціальностей, гірничі робітники очисного вибою та прохідники, працюють п’ять днів поспіль, з понеділка по п’ятницю.

Ми поспілкувалися з гірником шахти "Новодонецька" на ім'я Сергій та дізналися, як вплинув 5-денний графік на роботу копалень та що з цього приводу думають шахтарі. Чоловік працює ГРОВом вже багато років. У новому режимі роботи, за його словами, є і позитивні, і негативні моменти. Головна проблема - це деформація породи під гірським тиском:

- За два вихідних дні в нас розтріскуються породи покрівлі, через це починаються обвали, у лаву йде вода, часто біжить струмками на кожній секції, - пояснює він. - У понеділок ми не можемо у звичному режимі розпочати роботу, оскільки спочатку потрібно відкачати воду, розчистити гірничі виробки від мулу. Від цього також страждає електрична апаратура, яка псується від високої вологості. Тож до основної роботи ми приступаємо приблизно з середи.

Також ГРОВ зазначає - шахтарям, які працюють на основних робочих спеціальностях, досить важко працювати п’ять днів поспіль у одну зміну.

“Це не тільки фізично складно, - каже він. - Психологічно теж дуже важко звикнути до таких навантажень: через два-три дні втома стає постійною”.

Але стандартні загальноприйняті вихідні - субота та неділя - дають шахтарям можливість більше часу проводити з близькими.

“Це дні, коли і діти вдома, і дружина, тому що, зазвичай, у більшості людей графік роботи та навчання саме п’ятиденний. Мабуть, це єдиний приємний момент у цій ситуації” - ділиться шахтар.

Втім, гірники, у будь-якому разі до нововведення ставляться обережно.

“Ми розуміємо, що у компанії зараз скрутні часи, але все одно сподіваємося, що знайдуться рішення, які дозволять підприємствам працювати у звичайному режимі. Адже постійне перевантаження працівників може призвести не тільки до зниження якості виробництва, а й до підвищення травматизму під час роботи”, - вважає Сергій.


Джерело: https://www.facebook.com


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх