Ситуація зі сказом у Добропільському районі

Переглядів: 994 0 21.02.2020 в 07:30:47 Новини Держпродспоживслужби
Ситуація зі сказом у Добропільському районі

Сказ – особливо небезпечне вірусне захворювання всіх теплокровних тварин і людини. Характеризується гострим перебігом, ураженням центральної нервової системи, яке проявляється у вигляді нападів нервового збудження, агресії, паралічів і є летальним, у тому числі для людей. Сказ поширений на всіх континентах, крім Антарктиди. На сьогоднішній день це захворювання зареєстровано в 113 країнах світу, причому 50,7 % від загальної кількості всіх спалахів сказу, зареєстрованих у світі, припадає на Європу, 25,5 % – Африку, 11,6 % – Азію, 12,9 % – на Америку. Рабічна інфекція завдає значних збитків у країнах з пасовищним скотарством. Європейські країни витрачають значні кошти на проведення заходів проти поширення цього захворювання серед людей і тварин. Сказ має велике соціальне значення у зв’язку з абсолютною фатальністю для людини. За оцінками ВООЗ від цієї інфекції щорічно гине понад 55 тисяч людей і більше 1 млн тварин .
На території Донецької області протягом 2017-2019 зафісовано 173 випадки сказу тварин в тому числі: в 2017 році - 73, в 2018 - 55, в 2019 - 45. Зокрема, у Добропільському районі у 2018 році було зафіксовано 7 випадків сказу серед тварин, у 2019 році -1. Таким чином, на території області та району спостерігається тенденція до зниження захворюваності сказом.

Головним управлінням Держпродспоживслужби в Донецькій області та органами виконавчої влади приділяється велика увага роботі з проведення профілактичних заходів та проведенню інформаційно-роз’янсювальної роботи серед населення щодо сказу тварин.

Відповідно до плану протиепізоотичних заходів, кожного року на території області проводиться щеплення домашніх тварин, а саме собак та котів проти сказу. З 2018 року також проводиться пероральна вакцинація диких м’ясоїдних тварин проти сказу. Розповсюдження вакцини на території області проводиться наземним способом, з обов’язковим контролем ефективності споживання. Також у деяких містах області створені комунальні підприємства з вилову та стерилізації бродячих тварин.

Добропільське районне управління Держпродспоживслужби наполегливо закликає на щорічну вакцинацію зі сказу свійських тварин, що проводить Добропільська районна державна лікарня ветеринарної медицини (с.Святогорівка,вул.Прівітна,буд.21).

Всі ці заходи є запорукою успіху в профілактиці сказу та значною мірою впливають на зниження захворюваності, як тварин, так і людей.


Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби.


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх