Майстер народної творчості зi Святогорівки - Олександр Павлюченко

Переглядів: 754 0 10.08.2020 в 07:30:24 Суспільство
Майстер народної творчості зi Святогорівки - Олександр Павлюченко

Живе в селищі Святогорівка людина, яка має незвичайне захоплення. Це Олександр Павлюченко – майстер народної творчості. Він виробляє із природного матеріалу і деревини різноманітні незвичайні предмети повсякденного призначення: рамки для картин і дзеркал, різні столові прибори, журнальні столики, картини тощо. Кожен з них є неповторним витвором декоративно-прикладного мистецтва, у який майстер вкладає душу і стає справжньою окрасою оселі.
Олександр Михайлович народився у 1963 році у Святогорівці в родині шахтарів. Деякий час працював шахтарем, дванадцять років – покрівельником. Однак, будучи людиною творчою, протягом життя шукав себе у різних видах творчої діяльності: малював, складав вірші, писав художню книгу, захоплювався музикою, історією. Знання з історії відобразилося і в його ремеслі. Так він виробляв залізобетоні фігури, серед яких українські козаки і вікінг. На жаль, багато з них не зберегли свою цілісність.
Років десять тому він почав працювати з деревиною. Самотужки навчався спочатку по книгах, а з часом через Інтернет. Не все одразу виходило, перші кроки не завжди були вдалими, але опанував це ремество. Утім, зізнається, що найскладніше це «вигадати те, чого немає ніде». Майстер розробляє власні ескізи, орнаменти, тому жодна із вироблених ним речей не повторюється. За його словами, сама робота не трудомістка. Так, щоб створити рамку для дзеркала. знадобилось 4-5 тижнів. Для створення рамок він використовує різноманітні підручні матеріали: шишки, мушлі, гальку, червону цеглу та інше, яким дарує друге життя. Зокрема, плоди його праці прикрашають різні куточки рідного села, зокрема дитячий майданчик, та інші села Добропільського району. Так, його стареньке подвір’я прикрашає будиночок, який колись зробив власноруч для своїх онуків.
Майстер розповідає: «…Надихає мене природа, а моєму розвитку активно допомагає донька Маргарита і зять Євген». Також він вдячний за підтримку районному відділу культури і туризму. Адже вироби майстра були представлені на районних і обласних заходах, зокрема на історико-культурному фестивалі «Дике поле. Шлях до Європи». А в минулому році рішенням атестаційної комісії та наказом управління культури і туризму Донецької облдержадміністраціїйому присвоєно звання «Майстра сучасного декоративно-прикладного мистецтва».


Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх