Круглий стіл у м. Добропіллі: публічні обіцянки першого заступника міського голови та чи готова міська влада до змін?

Переглядів: 2046 0 23.03.2016 в 20:04:43 Суспільство
Круглий стіл у м. Добропіллі: публічні обіцянки першого заступника міського голови та чи готова міська влада до змін?

18.03.2016 у будинку Добропільського міськвиконкому відбувся «Круглий стіл» РОЗВИТОК МІСЦЕВОЇ ДЕМОКРАТІЇ У ДОБРОПІЛЛІ: ІНСТРУМЕНТИ ВПЛИВУ НА МІСЦЕВУ ВЛАДУ, за ініціативою руху «Сильні громади Донбасу» всеукраїнської громадської організації Центр UA, присвяченого питанням роботи новообраної Добропільскої міської ради та Добропільского міського голови, впровадженню інструментів впливу на процеси прийняття рішень з боку представників територіальної громади, а також зміцнення довіри між органами місцевого самоврядування і громадським сектором.

На засідання «Круглого столу» були запрошені громадські активісти, депутати міської ради, представники політичних партій, а також, звісно, представники виконкому.

І хоч відгукнулось на пропозицію багато людей, та по факту відвідали захід менше, очікуваної цифри. Зокрема, міські голови Великого Добропілля, попри запрошення, присутніми на заході не були. Проте, це не завадило провести засідання продуктивно.
Серед представників міськвиконкому були: перший заступник Добропільського міського голови Олексій Кормільцев, керуюча справами – Наталя Старостенко, начальник юридичного відділу – Вікторія Жидкова та ін.. Уважили своєю присутністю та взяли активну участь у дискусії депутати Добропільської міської ради від «Сили людей» та «Нашого краю»,  знайшли час також і громадські активісти та представники політичних партій, які не пройшли до міської ради, але приймають найактивнішу участь у житті міста.

Слід відмітити і керівників Добропільської районної ради, у складі Тамари Белянкіної – голови районної ради та її заступника – Ірину Стрепоченко, які також були залучені до дискусії і вдало конкурували у своїх досягненнях з міською радою. Ще до засідання, під час запрошення, один з координаторів оголосив тему і що мова піде про «100 днів роботи», то почув одразу відповідь: «А у нас вже готовий звіт, можна зробити доповідь?» Така ініціатива, котру взяли до свої рук представники районної ради – не могла бути не поміченою, адже протягом 100 днів, вони збільшили відвідуваність власного сайту з 1000 до 5000, вони прийняли положення про місцеву ініціативу, публікують графіки прийомів депутатів, звітують, залучають молодь до написання проектів, створили «Молодіжний Парламент», зайнялись ремонтом сільських дитячих садків, де матеріальне положення було скрутним – одним словом, їм є чим пишатись і про що звітувати. Районна рада активно комунікує зі своєю громадою та запевняє, що все реально, адже концепція сучасного інформаційного суспільства передбачає активну комунікацію та взаємодію з громадою, якій районна рада сама дає в руки важелі впливу та контролю.

Міський виконком, у цьому контексті трохи відстав. На співробітництво вони, безумовно, налаштовані, адже без проблем надали приміщення та погодились на зустріч у такому форматі, навіть запропонували виступити керівництву. Але, попри анонсовану доповідь про «100 днів» від першого заступника міського голови, як такої структурованої доповіді ніхто не почув. Сам Олексій Володимирович послався на той факт, що не має такої фіксованої норми звітування про 100 днів. Проте, на питання представники міськвиконкому відповідали охоче. Координатор руху Наталя Рижкова задавала питання про електронні петиції, адже положення таке є прийнятим, проте на сайті ніхто діючої форми не знайшов. Загалом робота сайту Добропільскої міської ради, координаторами СГД була визнана скоріш незадовільною, у порівнянні з іншими містами.

Олексієм Володимировичем була піднята тема медицини та намагань діючої влади налагодити роботу в цій сфері та боротись з корупцією. Адже і сам перший заступник визнає, що на певний перелік медичних процедур – виконком виділяє гроші, але чомусь, на місцях за ті ж ренгеніські знімки вимагають платити. Погодився з ним і Павло Рудов, депутат міської ради від «Сили людей» та підняв ще одну рейтингову тему, з приводу роботи народного депутата від 50го округу Євгена Геллера. У експертів «Сильних громад», він цікавився можливістю відкликати нардепа, так як той безвідповідально ставиться до своїх прямих обов’язків. На жаль, присутні визнали, що реально діючого механізму по відкликанню депутата немає.

Але, попри все, конструктивний момент цієї зустрічі заключався у наступному. З Олексія Кормільцева були взяті публічні обіцянки про перехід на систему публічних закупівель «Prozorro», так як «паперові» закупівлі дуже часто прикривають корупційні схеми. Система он-лайн закупівель мінімізує ризики та дає можливість публічного моніторингу.

Хоча обіцянка була більше формальною, бо ця реформа, так чи інакше, дойде в обов’язковому порядку і до Добропілля також, все ж бажання комунікувати можна гідно оцінити.

Найголовнішим кроком є факт іншої публічної обіцянки: Олексій Володимирович завірив, що розгляне усі пропозиції, щодо змін від руху «Сильні громади Донбасу». А туди входили і зміни до статуту територіальної громади, про порядок  сприяння проведенню громадської експертизи  діяльності органів та посадових осіб місцевого самоврядування

міста Добропілля, і положення про помічника-консультанта депутата, порядок інформування про діяльність комунальних підприємств, положення про місцеві ініціативи, положення про консультації з громадськістю у м. Добропілля, положення про звітування Добропільського міського голови, виконавчих органів, постійних комісій та депутатів Добропільської міської ради та положення про електронні петиції.

А отже, виникла домовленість, зустрітись через місяць та перевірити, як Добропільська міська рада виконує обіцянки, дані першим заступником міського голови та чи готова влада співпрацювати з громадою та змінюватись. Адже сьогодні суспільство змінюється, воно стає активною громадою. Тож змушене йти в ногу з часом і керівництво, еліти мають перестати бути закритими, а перші кроки до цього вже зроблені.

 

 

Координатор руху «Сильні громади Донбасу» у м.Добропіллі
Аліна Денисова


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх