Фотофакт: в Добропольский район прилетели аисты

Переглядів: 1433 0 14.05.2017 в 14:00:55 Новини району
Фотофакт: в Добропольский район прилетели аисты

Цієї весни вперше територію Шахівської громади Добропільського району Донеччини обрала для проживання пара лелек.

На цьому тижні відзначається Всесвітній день мігруючих птахів. Історичною передумовою установі цього Дня стала Міжнародна конвенція з охорони птахів, підписана в 1906 році.

У наші дні Всесвітній день мігруючих птахів — це глобальна кампанія, мета якої полягає в тому, щоб розширити знання про мігруючих птахів, їх місцях проживання та шляхах пересування. Численні заходи Дня закликають зберігати місця проживання мігруючих птахів по всьому світу.

Цієї весни вперше територію Шахівської громади Добропільского району Донеччини обрала для проживання пара лелек. На вулиці Денисенка села Шахове можна спостерігати за їх облаштуванням, повідомляє Добропільська районна рада.

Лелека в українців – святий птах, який, за повір’ям, має риси і звички, що притаманні людям. В народному уявленні він є символом праці і відданості. Вважається, що лелече гніздо на подвір'ї приносить щастя, удачу та добробут господарям, а якщо його образити  - він і хату може спалити.

За легендами, лелека походить від людини, яка згрішила колись проти Бога і тепер, у пташиній подобі, старанно спокутує свою провину.

А ще говорять, що бусол добре розуміє людську мову, має повадки і почуття такі ж, як у людини,як і люди, шукають собі пару, турбуються про дітей і через ревнощі можуть покінчити життя самогубством.

Як і людина, лелека може плакати. Лелека сумує, коли бачить свари поміж людьми: "стане нерухомо на одній нозі і плаче гірко... А як бачить добро між людьми, то калатає своїм дзьобом. То він так радіє”.

Відомо багато прикмет, пов'язаних із прильотом лелек. Приміром, цілий рік житимуть у щасті ті, хто першим навесні побачить лелечу пару, котра спокійно походжає полем. Коли ж бузько стоятиме без діла - справи і на роботі, і вдома йтимуть не дуже добре. А побачити лелеку, що летить, означає цілий рік бути швидким у справах.

Існує досить чимало міфів про лелеку. Вважається, що до вирію лелеки літають одвідати наших предків і поспілкувалися з богами; а навесні несуть нам від них гарну звістку про розквіт природи і відновлення життя.

У давнину за поведінкою бусола люди вчилися спостерігати за погодою. Вважалося, що в селі, де поселиться багато лелек, буде гарний урожай, не буде посухи.

Здавна вірили, що у дім, де оселиться лелека, прийде здоров’я, злагода і достаток, а в родині народиться багато дітей. Вірили, що пернаті зберігають обійстя від грому та блискавки.

Хоча легенди про лелек значно перебільшені і не мають під собою наукового обґрунтування, лелека для нас — справді святий птах!


Джерело: http://ddk.dn.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх