Добропольский ГО ГУ ГТС Украины: "О чем следует помнить при оформлении паспорта гражданина Украины для выезда за границу"

Переглядів: 1692 0 23.12.2013 в 19:50:00 Новини поліції
Добропольский ГО ГУ ГТС Украины:
   Оформлення паспорту громадянина України для виїзду за кордон  – завдання нібито нескладне, втім потребує деякої пильності. Інколи легко проґавити маленьку деталь і в результаті отримаєш привід для зайвого клопоту. В оформленні зазначеного документу є свої тонкощі, котрі слід знати заздалегідь. Пропонуємо провести невелику роботу над чужими помилками, аби не зробити своїх. Про всі ці тонкощі нам розповіла начальник Добропільського міського відділу ГУ ДМС України в Донецькій області Ганна Землянухіна.
   Для зручності в роботі, уникнення черг та скорішого оформлення паспорта громадянина України для виїзду за кордон  громадяни надають ксерокопії відповідних документів.  Однією з найбільш поширених помилок є неправильно зроблені ксерокопії з паспорту громадянина України, які надаються при оформленні закордонного паспорту. Насамперед потрібно зробити копії усіх сторінок паспорту, де є відповідні відмітки, а громадяни дуже часто приносять ксерокопію лише першої сторінки – з фотографією, яку зроблено у шістнадцять років. Нерідко забувають зробити ксерокопії всіх реєстрацій місця проживання, а не лише останньої.  Ще одна  проблема – нечітка копія, на якій не видно обличчя.
 До речі,  питаннями  оформлення документів займаються і працівники  ДП «Документ», котрі знаходяться майже у кожному територіальному підрозділі Державної міграційної служби України в Донецькій області. Вони надають консультативні послуги, перевіряють пакет документів, допомагають правильно заповнити бланки,  роз’яснюють і підказують, як краще вчинити у тому, чи іншому випадку. Слід відмітити, що дане підприємство жодним чином не замінює органи ДМС України, оскільки є лише однією з альтернатив, якою громадяни можуть скористатися для зручності в отриманні необхідної їм послуги. Користуватися їхніми послугами необов’язково – це справа добровільна, оскільки за консультації стягується відповідна плата. 
   Ще одна поширена помилка, котру допускають громадяни, невідповідність імені у паспорті громадянина України та в ідентифікаційному коді.  Людина може прожити з цим кодом багато років і не звертати на це увагу, лише під час оформлення паспорту виявити помилку. Наприклад, коли оператор набирає дані на комп’ютері, може випадково поставити не ту літеру, наприклад, замість української «і» (Анастасія, Антоніна, Прокіп, Веніамін) написати «и» (Анастасия, Антонина, Прокип, Вениамин).  А коли це з’ясовується, людина у паніці: як так, я – законослухняний громадянин, плачу податки, а у мене не приймають ідентифікаційний код. Доводиться пояснювати, що нічого страшного тут немає, втім слід звернутися до податкового органу за місцем реєстрації та внести зміни до їхньої бази даних. 
Нерідко виникають питання що робити коли змінено ім’я або прізвище. Якщо людина поміняла прізвище, наприклад, жінка вийшла заміж, звичайно потрібно поміняти й паспорт громадянина України для виїзду за кордон. Якщо цього не зробити, то під час оформлення та  відкриття шенгенської візи вам звичайно відмовлять. Також доведеться звертатися до податківців й поміняти код. У іншому випадку документи на оформлення цього документу просто не приймуть.  
   Інші проблеми з іменами починаються, власне, під час отримання самого паспорту. Прийняті наразі правила транслітерації не усім подобаються. Так, доволі дивно бачити своє ім’я у такому написанні, як, приміром Nataliia або Mariia. Утім ще гірше, якщо з’ясується, що транслітерація у новому паспорті відрізняється від написання у попередніх документах, які були отримані раніше. А в посольствах відмовляються вірити, що «Mariia» і «Mariya» – одна і та ж особа.  Аби уникнути таких непорозумінь, слід приділити цьому питанню особливу увагу. Співробітники  міграційної служби у питаннях транслітерації керуються постановою Кабміну Міністрів України.  Для зміни написання потрібні підстави, а такою підставою є попередній закордонний паспорт. Якщо ваше ім’я вже було написано відповідним чином, то під час отримання нового ви можете попросити, аби написали так само. Крім того, такою підставою можуть  служити документи, оформлені за кордоном відповідними повноважними органами. 
   Доречно сказати, якщо у громадянина уже був закордонний паспорт – не важливо, як давно закінчився термін його дії, – для оформлення нового слід взяти попередній документ із собою. Деякі люди вважають, що закордонний паспорт – це їхня власність, і коли закінчується термін дії, його просто знищують або залишають на пам’ять. Для інформації скажу, що паспорт громадянина України для виїзду за кордон – це власність держави, ви покористувалися бланком і зобов’язані його здати.  Співробітник  ДМС України анулює паспорт по базі даних, а бланк знищить. Сьогодні  більшість посольств просять надати їм довідку про те, що попередній паспорт ви здали до відповідного територіального підрозділу ДМС України. 
   До слова,  за українським законом окрема категорія  людей може мати два паспорта громадянина України для виїзду за кордон, це переважно люди, які регулярно здійснюють поїздки за кордон. Це безумовно зручно,  якщо людина плануєте декілька поїздок за кордон. Приміром, поки один паспорт отримує візу в посольстві, то з іншим ви подорожуєте світом. Слід зазначити, що за оформлення другого діючого паспорта стягується додаткова плата.
При виникненні інших питань ви можете звернутися до Добропільського міського відділу ГУ ДМС України в Донецькій області, який знаходиться за адресою м.Добропілля, вул.Першотравнева, буд.52 та отримати відповідну інформацію.

Добропільський МВ ГУ ДМС України в Донецькій області.


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх