ЗЛАМ СИСТЕМИ: СКІЛЬКИ МОЖНА у Добропіллі збирати «на гнєв праведный»?!

Переглядів: 1147 0 12.09.2021 в 08:30:33 Освіта
ЗЛАМ СИСТЕМИ: СКІЛЬКИ МОЖНА у Добропіллі збирати «на гнєв праведный»?!

Початок нового шкільного року, а це означає що знову приходять батьківські внески. Куча мемів, обговорень на цю «злободнєвную» тему. 
 
Вчителя, красніючи, нагадують батьківському комітету, що потрібно закупити до класу, частина батьків мовча здають, частина обурюється, особливо якщо дитина шкільного віку не одна в сім’ї, хтось і не здає, але таких одиниці… Деяким вчителям соромно клянчити, по-іншому ж й не сказати, так вони мовча закупають все необхідне за свої кошти. 
 
Сума щомісячних батьківських внесків звичайно невеличка, це 20-50 грн в місяць. Це йде на «шторкі», букети, на подарунки для дітей до свят та… соромно й казати: на миючи засоби, мусорні пакети, паперові салфетки тощо, звичайно ж і на фарбу для поточного ремонту та ці позорні фольговані шторкі на вікна. 
 
Сума невеличка за шкільний рік: близько 500 грн на «хімію» на приблизно стільки ж на невеличний ремонт, щоб «освіжити клас», ціна питання - біля 1000 грн на рік з одного класу. Проте сам ФАКТ?! Школа не може закупити миючи засоби?! Чи папір та крейду, фарбу на поточний ремонт? Чому вчителів - людей такої важливої професії поставили в таке принизливе становище? Чи може це «пєрєжиткі ніщіх 90-х», коли люди самотужки додавали те, на що не було у державі, для своїх дітей? А далі залишилася просто звичка? 
 
Як добре, що є Прозорро, хоч якусь більш-менш ясну картину ми маємо. 35 сторінок Прозорро … шукаємо тендери за кодом ЄДРПОУ 02142833, це торги Відділу Добропільської освіти.

Результати по Добропіллю виявилися дуже печальні: так, майже НЕ ЗАКУПАЮТЬ миючи засоби. За минулий шкільний рік: придбано мусорні пакети на 3530 тис,та побутової хімії на 2690 грн. Та є глибокі сумніви, що цього було достатньо на 20 закладів на рік. Може щось пропущено, хто ж знає… Але картина зрозуміла, як бачимо завдяки Прозорро, закупити можна, просто не закупають достатню кількість (чи зовсім не закупають), та не все потрібне для шкільних потреб. В школах же повинні прибирати та на це є навіть норми використання миючих засобів, тобто підрахувати все можна.

Тобто проблема насправді є. Той самий «нєловкій момєнт»: держава закупає нові меблі, необхідне для освітнього процесу  обладнання та не може закупити достатню кількість миюче-господарськіх товарів на школу? Чи просто в цьому немає потреби? Чи не планують та не включають як шкільні потреби? 
 
Батьки ці товари закупають самостійно, то ж мова про щось інше - не про корупцію…Про що ж? Про допомогу державі?  - так вона виділяє колосальні суми на освіту. Допомогу школі?  - це смішні суми на фоні інших витрат. 
 
Пошук винуватих можна не робити,так склалося роками. Просто хочеться закрити очі на цей позорний факт, в якому наразі немає реальної потреби. Шановні освітяне, так хочеться вашій професії заслуженої поваги. Шановні відповідальні за бюджет освітяне, давайте вже планувати всі трати, що стосуються утримання школ за кошт держави без такої вже давно непотрібної та принизливої «допомоги» на миючи засоби.

Елена Белицкая


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх