В Україні розпочався другий етап медичної реформи: що буде з лікарнями та пацієнтами

Переглядів: 864 0 02.04.2020 в 09:00:11 Новини України
В Україні розпочався другий етап медичної реформи: що буде з лікарнями та пацієнтами

Уряд передбачив кілька етапів реалізації медреформи в Україні.

Медична реформа в Україні проходить у кілька етапів. Підписання декларацій із сімейним лікарем і запуск системи eHealth належали до реформування первинної ланки. Зміни в спеціалізованих лікарнях почнуться з 1 квітня ― цього дня стартує реформа вторинної. Що буде з лікарнями, пацієнтами та оплатою послуг ― пояснює hromadske.

  1. Які бувають ланки медичної допомоги?

Медична допомога буває первинною, вторинною і третинною.

Первинна ланка ― це сімейні лікарі, педіатри та терапевти, що не мають спеціалізації.

Лікарні вторинної ланки надають спеціалізовані та більш складні послуги ― наприклад, при травмах, отруєннях, патологічних станах, вагітності, допомагають відновлюватися після хвороб.

У лікарнях і амбулаторіях третинної ланки лікують за допомогою високотехнологічного обладнання і високоспеціалізованих процедур.

  1. Чи треба мати контракт із сімейним лікарем, щоб отримати допомогу в лікарні вторинної ланки?

Це не є обов’язковою умовою. Але отримати безкоштовну спеціалізовану допомогу з 1 квітня можна саме за направленням від сімейного лікаря. Якщо звертатися до спеціаліста самотужки ― треба платити.

При цьому медзаклад можна обрати самостійно, місце реєстрації на отримання послуг у лікарнях вторинної ланки не впливає.

Якщо вам знадобилась екстрена допомога, її також можна отримати без підписаної з сімейним лікарем декларації.

  1. Чи всі послуги будуть для пацієнтів безкоштовними?

У різних лікарнях надаватимуть різні послуги програми медичних гарантій, яку уряд ухвалив 27 листопада 2019 року. Послуги формуватимуть пакет, що буде оплачуватися за затвердженим тарифом і відповідатиме спеціальним вимогам.

Безкоштовними для пацієнта будуть послуги, від яких залежить життя ― наприклад, пологи та допомога новонародженим, лікування серцево-судинних хвороб, інсульту, діагностика онкологічних захворювань. Проте які саме послуги оплачуватиме держава, залежить від бюджету на рік.

  1. Звідки лікарні братимуть гроші після 1 квітня?

До реформи вторинної ланки долучаються медзаклади, що автономізувалися, закупили необхідне обладнання, комп'ютеризовані та мають ліцензії. Тобто стали комунальними неприбутковими підприємствами.

Від 1 квітня у лікарнях впровадять принцип, що вже діє для сімейних лікарів ― «гроші йдуть за пацієнтом». Тобто фінансування лікарні залежатиме не від кількості місць загалом, а від кількості пацієнтів, що користуються її послугами. При цьому оплата залежатиме не від кількості візитів пацієнтів, а від результату лікування.

Платитиме за послуги не пацієнт, а Національна служба здоров’я України за встановленими тарифами. Щоб отримати гроші, лікарня повинна надати до електронної системи охорони здоров’я звіт про надані медичні послуги та обсяг використаних ліків та інших засобів.

  1. Що буде із зарплатами лікарів?

Закон не передбачає ані закриття лікарень, ані скорочення кількості спеціалістів. При цьому заклади, що надають неякісні послуги, просто не матимуть клієнтів ― їх не обиратимуть самі пацієнти. Такі заклади будуть перепрофільовані ― наприклад, стануть хоспісами, а кваліфіковані лікарі перейдуть до лікарень, де в них буде потреба.

У Міністерстві обіцяють, що зарплати лікарів зростатимуть, якщо вони лікуватимуть якісно ― чим кращі послуги, тим більше людей до них звертатимуться і тим більше зростатимуть зарплати й фінансування медичного закладу.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх