Ученые выяснили, как излучение мобильных телефонов влияет на здоровье

Переглядів: 1063 0 04.11.2018 в 08:30:53 Новини охорони здоров'я
Ученые выяснили, как излучение мобильных телефонов влияет на здоровье

Вчені перевірили, як випромінювання мобільних телефонів впливає наздоров’я

Високий рівень радіочастотного випромінювання, характерний для мобільних телефонів, що використовують мережі 2G і 3G, провокує розвиток раку серця, пухлин мозку та надниркових залоз.

Такого висновку дійшли вчені з Національного інституту здоров’я США, провівши досліди на мишах і щурах.

Дослідження загальною вартістю в 30 мільйонів доларів і тривалістю в 10 років автори називають повною оцінкою впливу радіохвильового випромінювання на здоров’я тварин.

«Порівнювати вплив в експериментах і той вплив, якого зазнає людина, що використовує мобільний телефон, безпосередньо не можна. У наших дослідженнях щури і миші зазнавали опромінення всього тіла. У людей, навпаки, під випромінювання потрапляють тільки конкретні тканини там, де людина тримає свій телефон. Крім того, рівень випромінювання і тривалість впливу в наших експериментах були вищими, ніж ті, що відчувають люди. Ми впевнені, що зв’язок між радіохвильовим випромінюванням і пухлинами реальний», — сказав учений Джон Бухер.

У рамках експерименту мінімальний рівень впливу на тварин становив гранично допустимий рівень точкового впливу сьогоднішніх мобільних телефонів, а максимальний перевищував його в чотири рази: від 1,5 до 6 ват на кілограм маси тіла для щурів і від 2,5 до 10 ват на кілограм для мишей. Групи щурів починали опромінювати до народження, а мишей — з п’ятого-шостого тижня життя. Експеримент над кожним плазуючим тривав протягом двох років, тварини зазнавали впливу випромінювання по дев’ять годин на день інтервалами у десять хвилин з 10-хвилинними перервами.

Досліди показали, що радіочастотне випромінювання здатне провокувати розвиток не тільки пухлин серця, але й появу ракових утворень мозку та надниркових залоз у самців мишей.

«Ці експерименти на мишах і щурах проводилися досить давно, але це миші та щури це не люди. Експерименти in vivo та експерименти, які мають клінічну значимість, це не одне й те ж. Ми не миші — це раз», — сказав виконавчий директор Фонду профілактики раку Ілля Фомінцев.

За його словами, потрібні дослідження, які дозволили б безпомилково перенести це й на людину.


Джерело: https://politeka.net


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх