Временная нетрудоспособность: гарантии и ограничения на увольнение работников

Переглядів: 1262 0 21.06.2018 в 08:30:06 Новини підприємств
Временная нетрудоспособность: гарантии и ограничения на увольнение работников

Кодекс законів про працю України (далі – КЗпП України) містить певні гарантії та заборони щодо звільнення працівників. Так, згідно зі ст. 40 КЗпП України не допускається звільнення працівника в період його тимчасової непрацездатності, а також в період його перебування у відпустці, за винятком п. 5 ст.40 КЗпП України, а саме нез’явлення на роботу протягом більш як чотирьох місяців підряд внаслідок тимчасової непрацездатності, не рахуючи відпустки по вагітності і родах, якщо законодавством не встановлений триваліший строк збереження місця роботи (посади) при певному захворюванні. За працівниками, які втратили працездатність у зв’язку з трудовим каліцтвом або професійним захворюванням, місце роботи (посада) зберігається до відновлення працездатності або встановлення інвалідності.
Список таких захворювань, де вказаний строк збереження місця роботи при певному захворюванні, відсутній. Проте, згідно з ст.25 Закону України від 06.04.2000 №1645-III «Про захист населення від інфекційних хвороб» особам працездатного віку, в яких вперше виявлено захворювання на туберкульоз або стався його рецидив, листок непрацездатності для проведення безперервного курсу лікування та оздоровлення може видаватися на строк до 10 місяців. За такими особами протягом цього строку зберігається місце роботи. 
Отже, звільнити працівника за п.5, ст.40 КЗпП України можливо вже на наступний день після закінчення терміну чотирьох місяців, якщо:
• по-перше, його хвороба не пов’язана з професійним захворюванням, або трудовим каліцтвом; 
• по-друге, не є захворюванням на туберкульоз.
Зауважуємо, що відповідно до ст.184 КЗпП України, забороняється звільняти вагітних жінок і жінок, які мають дітей віком до трьох років (в окремих випадках до шести років, якщо дитина потребує домашнього догляду), одиноких матерів при наявності дитини до чотирнадцяти років або дитини-інваліда, крім випадків повної ліквідації підприємства, установи, організації, коли допускається звільнення з обов’язковим працевлаштуванням.
Також слід пам’ятати, у разі якщо співробітник – член первинної профспілкової організації, то, щоб звільнити його за п.5 ст.40 КЗпП України, потрібно отримати згоду виборного органу цієї організації. 
Відсутність на робочому місці протягом чотирьох місяців обов’язково повинна бути підтверджена наявністю листків непрацездатності. У разі їх відсутності підставою для звільнення може бути прогул без поважних причин (п.4 ст. 40 КЗпП України).


Джерело: http://dn.dsp.gov.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх