Служба у справах дітей інформує

Переглядів: 1550 0 05.07.2011 в 20:42:56 Суспільство
Служба у справах дітей інформує
ПІДСУМКИ ПРОФІЛАКТИЧНОЇ  РОБОТИ
з дітьми, які опинилися у складних життєвих обставинах, 
за  І  півріччя 2011 року

   Служба у справах дітей райдержадміністрації повідомляє, що протягом звітного періоду  із неблагополучними сім'ями в районі проводилася певна робота різними службами та організаціями в межах повноважень, визначених Порядком взаємодії суб'єктів соціальної роботи з сім'ями,  які опинилися у складних життєвих обставинах. Координація загальних зусиль з попередження дитячої бездоглядності, безпритульності, жебрацтва, соціального сирітства покладена Законом України на службу у справах дітей райдержадміністрації.
   Протягом звітного періоду спеціалістом служби велася робота щодо якісного наповнення банку даних ЄІАС «Діти» інформацією про дітей, які опинилися у складних життєвих обставинах. Станом на 01.01.2011 року на профілактичному обліку в службі у справах дітей райдержадміністрації перебували 33 дитини, які виховувалися у 16 неблагополучних сім'ях.  Протягом звітного періоду з профілактичного обліку було знято 15 дітей, вихованців 6 неблагополучних родин. Зокрема, 9 дітей з 3 сімей було знято з обліку у зв’язку з позитивними змінами у ставленні  батьків до виконання своїх обов’язків, що відбулися в результаті спільної роботи  відповідних служб із цією родиною. На профілактичний облік протягом І півріччя 2011 року взято 5 дітей. Таким чином, на профілактичному обліку служби у справах дітей РДА станом на 01.07.2011 року перебуває  23 дитини, що проживають у  11 сім'ях , де батьки ухиляються від виконання батьківських обов'язків, що становить 0,8% від загальної кількості дитячого населення району.
   З метою оздоровлення ситуації у середовищі неповнолітніх, запобігання соціальному сирітству, втягненню неповнолітніх у протиправні дії, а також  з  метою профілактики дитячої бездоглядності за  місцем  проживання   протягом  І півріччя  здійснено 7  рейдів з профілактики дитячої бездоглядності („Діти вулиці”, „Літо – 2011”) по території Шилівської, Світлівської, Криворізької, Октябрської, Святогорівської, Золотоколодязької, Новоторецької сільських рад та 8  рейдів „Сім’я і діти”  з цільовим відвідуванням  неблагополучних родин для проведення індивідуальної роботи та надання допомоги. 
   За результатами проведених рейдів службою направлено 4 листи до Добропільського МРВ ГУМВС України в Донецькій області, 3 листи органам опіки сільських та селищних рад.  Стосовно 2 сімей направлено лист до центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді з проханням взяти їх під соціальний супровід. 10 батьків були притягнені до адміністративної відповідальності за ст. 184  Кодексу України про адміністративні правопорушення.  З 56 підлітками, вихованцями неблагополучних сімей,  та їх батьками проводилася індивідуальна роз’яснювальна робота за місцем проживання та в службі у справах дітей за такими темам,  як: правове виховання,  організація змістовного дозвілля підлітків під час шкільних канікул, запобігання втягненню неповнолітніх у протиправну діяльність, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності. 
   Відповідно до Наказу № 1983 від 14. 06. 2006 «Про порядок взаємодії суб’єктів соціальної роботи із сім’ями, які опинилися в складних життєвих обставинах», та з метою оздоровлення ситуації у середовищі неповнолітніх, запобігання втягненню підлітків у протиправні дії  працівники служби у справах дітей організували зустрічі спеціалістів наркоамбулаторії, ВІЛ-кабінету, ВКМСД, центру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, суспільної організації «Твій шанс» зі школярами Криворізької, Октябрської, Світлівської, Шилівської ЗОШ в рамках роботи виїзних засідань районної ради профілактики.  
   Залучені  до такої консультативно-роз’яснювальної  роботи спеціалісти донесли до неповнолітніх мешканців району та їх батьків інформацію про шкідливі наслідки вживання наркотичних речовин та алкоголю, охарактеризували стан підліткової злочинності в районі, застерегли дітей від бездоглядності та безпритульності, насильства в сім’ї, роз’яснили неповнолітнім громадянам про реалізацію їх права на виховання в сім’ї тощо.
   Спільні заходи вищезазначених служб та організацій  покликані, в першу чергу, поглибити обізнаність школярів з питань соціального та правового захисту дитинства, розширити розуміння власної безпеки та відповідальності за скоєні вчинки, загострити почуття самосвідомості та самоконтролю.  
   Протягом звітного періоду службою у справах дітей було здійснено перевірку стану виховної роботи в 3-х загальноосвітніх школах району (Святогорівська ЗОШ – 16.03.2011, Ганнівська ЗОШ – 28.04.2011, Криворізька ЗОШ – 18.05.2011). В ході перевірки особливу увагу звернено на здійснення заходів, спрямованих на формування правової культури та підвищення правової свідомості дітей. У навчальних закладах спеціалістом служби у справах дітей переглянуто облік дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, рекомендовано посилити роботу з цими неповнолітніми, залучати їх до позашкільної виховної роботи, до участі в гуртках і спортивних секціях. Спеціалістом ССД наголошувалося на активізації роботи педколективу із неблагополучними сім’ями, на своєчасному виявленні по мікрорайону школи дітей, які опинилися в складних життєвих обставинах, обов’язковому залученні неповнолітніх із «групи ризику» до позашкільної та позакласної роботи.
   У рамках профілактичної роботи з дітьми, що скоїли злочин, неповнолітнім правопорушникам та їх батькам організовано  консультації відповідних спеціалістів, проведено роз’яснювальні бесіди на основі судових рішень, встановлено термін щомісячного  контролю за поведінкою протягом року. 
   Важливим чинником у  профілактиці бездоглядності, безпритульності, правопорушень у дитячому середовищі є зайнятість дітей під час літніх канікул.  Тому службою у справах дітей на засіданні Координаційної ради 24.05.2011 були запропоновані заходи для проведення операції  «Літо-2011», в  яких значна уваги приділяється змістовному дозвіллю та оздоровленню неповнолітніх. Насамперед передбачається  зайнятість дітей у роботі гуртків, секцій, в підготовці та проведенні свят, спортивних змагань, оздоровлення неповнолітніх мешканців району в пришкільних таборах, працевлаштування старшокласників та випускників шкіл на сезонні роботи в сільгосппідприємства району. 
   З метою запобігання дитячої безпритульності та злочинності,  а також втягненню неповнолітніх до незаконної діяльності, наркобізнесу, сексуальної індустрії  190 дітей району, в тому числі і діти, які перебувають на профілактичному обліку ССД, залучено до роботи літніх оздоровчих таборів, відкритих   у    червні   на    базі  шістьох    шкіл    району: Октябрської, Святогорівської, Шилівської, Нововодянської, Ганнівської, Никанорівської.  Керівникам сільгосппідприємств були направлені листи з пропозицією працевлаштувати неповнолітніх на тимчасову роботу на час літніх канікул. На жаль, роботодавці району не відгукнулися на прохання служби дати можливість дітям у вільний від навчання час заробити свою першу трудову гривню. Офіційно працевлаштований лише 1 підліток на сільгосппідприємстві СТОВ «Святогорівське».
    З метою удосконалення профілактичної роботи та соціального захисту дітей, недопущення негативних проявів серед неповнолітніх мешканців району службою у справах дітей РДА спільно з кримінальною міліцією у формі взаємозвірки щомісячно аналізується ситуація в районі щодо скоєння дітьми злочинів, вживання ними алкоголю, токсичних та наркотичних речовин.
   Питання про організацію роботи з неблагополучними сім'ями,  про попередження   дитячої  бездоглядності,  про  стан  злочинності  та  правопорушень серед неповнолітніх району, про проведення в районі комплексної операції "Літо – 2011 ” слухалися на засіданнях Координаційної ради у справах дітей райдержадміністрації 11.02.2011, 24.05.2011,  а також  на засіданнях виконкомів сільських та селищної рад.

Источник: http://dobrrda.gov.ua

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх