Скільки платять за світло в ЄС та Україні та хто насправді платить більше

Переглядів: 651 0 02.03.2021 в 08:00:02 Новини України
Скільки платять за світло в ЄС та Україні та хто насправді платить більше

У деяких країнах ЄС вартість кВт-год світла сягає приблизно 10 грн, але це ще не обов’язково означає, що європейцям світло обходиться дорожче.

Скасування пільгового тарифу на електроенергію було дуже поспішним кроком з боку уряду. Про це говорить принаймні той факт, що одразу після його скасування у Кабміні у терміновому порядку почали розробляти порядок виплати компенсації за електроенергію деяким категоріям громадян. Тобто, через поспіх чи непродуманість урядовці самі собі додали роботи.

Втім, ця процедура компенсації стосуватиметься далеко не всіх споживачів, а тому частина з них буде платити майже вдвічі більше за перші 100 кВт-год електроенергії. Втім, навіть за загального тарифу у 1,68 грн за кВт-год існує думка, що вартість електроенергії в Україні дещо занижена. Тому сьогодні поглянемо на те, скільки платять за світло у країнах Європейського Союзу, порівняно з Україною.

Отже, цього разу для порівняння також будемо використовувати інформацію із сайту Eurostat – статистичної організації Європейського Союзу. Втім, зараз відповідна інформації про вартість електроенергії по країнах ЄС наявна лише за перше півріччя 2020 року, а не станом на січень 2021 року. Отже, український тариф варто розраховувати з урахуванням всеосяжного пільгового тарифу у 90 коп. за перші 100 кВт-год.

Для цілей цього порівняння будемо виходити з того, що у країнах ЄС на той момент не було подібних пільгових тарифів. За статистичними даними, у відповідний період одне українське домогосподарство споживало приблизно 165 кВт-год на місяць. Тож, з урахуванням пільгового тарифу усереднена вартість кіловату світла для українців у першому півріччі 2020 року становила:

100 кВт-год Х 0,9 грн + 65 кВт-год Х 1,68 ≈ 1,20 грн ≈ 0,036 євро.

Отже, за інформацією Eurostat, українці платять за світло не лише менше за громадян ЄС, але й серед багатьох інших європейських країн. Найбільше – у майже 8,5 разу більше за Україну – платять у Німеччині. Так, німці платять 0,3 євро за 1 кіловат. А найскромнішими платіжками у ЄС можуть похизуватися болгари, як платять 0,099 євро/кВт-год. Таким чином вартість найдорожчого і найдешевшого світла у рамках Європейського Союзу відрізняється у 3 рази. Загалом, громадяни країн ЄС у середньому платять близько 0,21 євро за кіловат або ж у 5,8 разу більше за українців. Та й навіть у сусідній Молдові електрика людям обходиться майже утричі дорожче за Україну і навіть трошки дорожче за Болгарію – майже 0,11 євро.

Втім, ключовим моментом є не абсолютна вартість, а відносна – скільки електрики може «купити» на свій дохід середньостатистичний громадянин тієї чи іншої країни. Адже при великих доходах більша вартість може бити по кишені так само, як менші тарифи при малих доходах. Отже, українці протягом 2020 року в середньому на місяць заробляли 11360 гривень, або близько 2 євро на годину, при цьому громадяни ЄС в середньому на годину заробляли 27,7 євро. При описаних вище тарифах виходить, що година роботи українця еквівалентна вартості 55,5 кВт-год електроенергії, а година роботи «усередненого» європейця – майже 132 кВт-год. Тобто, купівельна спроможність електрики у європейців у понад два рази більша за українців.


Джерело: https://sud.ua

Мітки: тарифы, цены


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх