Щодо стану водопостачання в місті Добропілля та Добропільському районі

Переглядів: 1268 0 11.11.2020 в 07:30:40 Новини комунальних служб
Щодо стану водопостачання в місті Добропілля та Добропільському районі

Водопостачання в місто Добропілля та Добропільський район здійснює КП «Компанія Вода Донбасу», а також дванадцять водоводів сільських громад, 54 колодязі загального користування та власні колодязі населення. Крім того водою гарантованої якості населення забезпечується від ФОП Лейба О.В. («Лідер») , ФОП Вальт О. («Здорова вода»), ФОП Хазан П.М.

Вода ВУВКГДУ КП «Компанія Вода Донбасу» контролюється по мікробіологічним та фізико-хімічним показникам на протязі року, як відомчою лабораторією, так і лабораторіями Держпродспоживслужби та Добропільської міськрайонної філії ДУ «Донецький обласний лабораторний центр МОЗ України».

Незначні відхилення по фізико-хімічним показникам (жорсткість та сульфати) були відмічені у пробах води, відібраних з водопровідної мережі КП «Компанія Вода Донбасу».

Найбільші відхилення по фізико-хімічним показникам відмічаються у пробах води з колодязів загального користування (до 95%).

Важливим показником якості питної води є вміст нітратів, які дуже небезпечні для людини. Нітритна інтоксикація пов’язана з утворенням високого рівня метгемоглобину у крові та розвитком ціанозу. Отруєння нітратами частіше бувають у дітей віком до трьох років, особливо немовлят, яких вигодовують сумішами на воді з концентрацією нітратів більше ніж 50 мг./дм3. Враховуючи те, що в колодязях загального користування сіл Добропілля, Ганнівка, Кутузівка, Вірівка, Весна, Суворове, Світле, Шевченко та Святогорівка на протязі декількох останніх років відмічається підвищена кількість нітратів, а у селі Благодать, вміст нітратів перевищує вміст нормативних показників більш ніж у 10 разів, вживання такої води дуже небезпечне для людини. Необхідно зазначити, що від нітратів можна позбавитися тільки сучасними фільтраційними установками. Кип’ятіння ніяким чином не зменшує їх кількість.

Більшість сіл на території району отримують водопостачання від власних свердловин, які не об лаштовані приладами для підготування води (очищення), тому вода, яка постачається населенню не відповідає ДержСанПіНу 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною» за вмістом сухого залишку, сульфатів, хлорідів та жорсткості. Також не здійснюється постійне знезараження води та відомчий лабораторний контроль.

На теперішній час для постачання води гарантованої якості обладнані фільтраційні установки у ЗОШ сіл Шахіве та Шилівка, але у Шилівській ЗОШ декілька років вона не працює і питання ремонту не вирішується.

У березні місяці 2020 року стан водопостачання міста та сіл району було перевірено фахівцями Держпродспоживслужби, за виявленими недоліками керівництву надані приписи. У листопаді-грудні поточного року планується проведення контрольних перевірок з зазначеного питання на предмет усунення встановлених недоліків.

Джерело: Добропільське районне управління Держпродспоживслужби (Носов Микола Олексійович – тел. (050) 2098501


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх