Пенсия госслужащего: при каких условиях лицо имеет право на ее назначение

Переглядів: 963 0 06.03.2019 в 08:00:40 Пенсійний фонд України
Пенсия госслужащего: при каких условиях лицо имеет право на ее назначение

Велика Палата ВС ухвалила рішення у зразковій справі щодо переведення з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця.

«Судово-юридична» газета повідомляла, що Велика Палата Верховного Суду 13 лютого ухвалила рішення у зразковій справі щодо переведення з пенсії по інвалідності на пенсію державного службовця.

Так, 54-річна позивачка, що мала ІІ групу інвалідності та 22-річний стаж роботи на державній службі, звернулася до Пенсійного фонду із заявою про переведення з пенсії по інвалідності, призначеної відповідно до ЗУ «Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування», на пенсію по інвалідності державного службовця відповідно до вимог ЗУ «Про державну службу» №3723 від 16.12.1993, посилаючись на перехідні положення нового Закону «Про державну службу» №899 від 10.12.2015. Однак Пенсійний фонд відмовив у задоволенні її вимог, виходячи з того, що право на призначення пенсії відповідно до приписів нової редакції закону вона матиме після досягнення 60-річного віку.

Касаційний адміністративний суд дійшов висновку, що після 01.05.2016 право на призначення пенсії державного службовця відповідно до ст. 37 Закону України №3723 від 16.12.1993 «Про державну службу» зберігають лише ті особи, які мають стаж державної служби, визначений п. 10, 12 прикінцевих та перехідних положень Закону України №899 від 10.12.2015 «Про державну службу», та мають передбачені ч. 1 ст. 37 Закону України №3723від 16.12.1993 «Про державну службу» вік і страховий стаж.

Таким чином, у задоволенні вимог позивачці було відмовлено, однак Велика Палата ВС це рішення КАС скасувала, виходячи з наступного.

Скаржниця стверджувала, що право на призначення пенсії відповідно до ст. 37 ЗУ «Про державну службу» №3723-XII пов'язане лише з певним стажем роботи особи на посаді державного службовця, визначеним п. 10, 12 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №889-VIII, і жодних додаткових умов для призначення такої пенсії у п. 10, 12 «Прикінцеві та перехідні положення» Закону №889-VIII не встановлено. 

Крім того, на її думку, суд першої інстанції дійшов помилкового висновку, що вона набуде права на пенсію державного службовця лише після досягнення нею пенсійного віку (60 років), оскільки дана норма поширюється виключно на працездатних державних службовців, а не інвалідів І та ІІ груп.

Правова позиція Великої Палати ВС

Із такими доводами апеляційної скарги Велика Палата погодилася, та водночас звернула увагу, що закон не пов'язує нарахування пенсії по інвалідності з такою умовою, як досягнення певного віку.

Разом з тим, у рішенні ВП ВС зазначається, що за наявності в особи станом на 1 травня 2016 року певного стажу державної служби (10 років для осіб, що на зазначену дату займали посади державної служби, або 20 років незалежно від того, чи працювала особа станом на 1 травня 2016 року на державній службі), така особа зберігає право на призначення пенсії відповідно до ст. 37 Закону №3723-XII, але за такої умови: у порядку, визначеному для осіб, які мають не менш як 20 років стажу роботи на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців.

Крім того, пенсія по інвалідності у розмірах, передбачених ч. 1 ст.37 ЗУ «Про державну службу» №3723-XII, призначається за наявності страхового стажу, встановленого для призначення пенсії по інвалідності відповідно до ЗУ «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» особам, визнаним інвалідами І або II групи у період перебування на державній службі, які мають стаж державної служби не менше 10 років, а також особам з числа інвалідів І або II групи незалежно від часу встановлення їм інвалідності, які мають не менше 10 років стажу державної служби на посадах, віднесених до категорій посад державних службовців, якщо безпосередньо перед зверненням за призначенням такої пенсії вони працювали на зазначених посадах.

«Оскільки позивачка є інвалідом ІІ групи, має стаж на посаді державної служби понад 20 років, перед зверненням за призначенням пенсії працювала на посаді, віднесеній до посад державних службовців, Велика Палата Верховного Суду дійшла висновку, що позивачка має право на призначення пенсії по інвалідності згідно зі ст. 37 Закону №3723-XII, а тому відповідно наявні правові підстави для переведення позивачки з пенсії по інвалідності, призначеної їй відповідно до Закону №1058-IV, на пенсію державного службовця по інвалідності ІІ групи відповідно до Закону №3723-XII», — йдеться у постанові Великої Палати ВС від 3 лютого 2019 року.


Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх