Обращение по случаю проведения Национальной недели энергосбережения до всех граждан города Доброполье!

Переглядів: 1339 0 04.10.2013 в 16:33:15 Новини комунальних служб
Обращение по случаю проведения Национальной недели энергосбережения до всех граждан города Доброполье!
   Вислови про енергозбереження та енергоефективність лунають з екранів телебачення, з шпальт газет, у  виступах державних діячів. Про енергозбереження зараз почали говорити всі, іноді навіть частіше, ніж про інші проблеми у нашій державі. Дійсно, про енерговитратність економіки України, актуальність енергозбереження в останні роки не говорив лише ледачий, особливо після виникнення проблем з поставками газу.  
   На сучасному етапі становлення та зростання економіки України важко переоцінити рівень енергозбереження та стан ефективності використання паливно-енергетичних ресурсів. Тому з 7 по 11 жовтня  в місті Добропілля проводиться Національний тиждень з енергозбереження . Сподіваюсь, що активну участь в ньому візьмуть не тільки керівники підприємств, установ та організацій, а й усі мешканці міста, оскільки ефективне споживання енергоресурсів - це ключовий чинник створення комфортних умов праці та відпочинку.
  Було б добре, якби це зрозуміли всі громадяни і стали більш  бережливими енергокористувачами . Це необхідно тому, що наша держава лише на 25% забезпечує себе енергоресурсами, а 75% імпортує. Ось чому під час проведення заходів Тижня доцільно було б роз`яснити учням та молоді, а підприємствам та організаціям перейняти передовий досвід та напрацювання впровадження енерго- та ресурсозберігаючих  технологій. З цими набутками можна ознайомитися на спеціальних виставках, стендах, в журналах по енергозбереженню тощо. Гарним стимулом для раціоналізаторів можуть стати огляди, конкурси кращих енергозберігаючих проектів.
   Часто можна почути питання «А чи вмієш ти економити», Для нас заощаджувати - це значить позбавити себе дорогих розваг, подорожей, новинок побутової техніки. Але не в цьому складається сутність економії. Адже, не секрет, що велику кількість грошей ми витрачаємо ні за що: через нашу халатність, необережність і просто через небажання бути справжнім господарем свого господарства.
загрузка...
   Маю нагоду сказати, що у європейських країнах заощаджувати вчать ще зі шкільної лавки: включаючи в шкільну програму спеціальні предмети з енергозбереження та енергоефективності, усюди розклеєні плакати зі словами заклику про економію електричної енергії. Чому ж у нас ситуація складається зовсім інакше ?. Чому наш народ, якому постійно не вистачає засобів на проживання, не вміє раціонально використовувати свої гроші. Адже по статистиці в Україні із усієї кількості електроенергії, що споживається населенням 40% витрачається на електропобутові прилади, 30% на освітлення й більше 12 % на приготування їжі. Дослідженнями доведено, що 15-20 відсотків споживання електроенергії в побуті витрачається через халатне відношення населення.
   Хочу нагадати всім, що розумне та ефективне енергоспоживання - запорука створення нових робочих місць та подальшого економічного зростання. Ощадливе використання тепла, електроенергії, природного та скрапленого газу зменшує дефіцит енергоресурсів та послаблює залежність від імпорту енергоносіїв. Сподіваюсь, що оголошений Тиждень енергозбереження в місті стане для всіх чудовою нагодою підвищити ефективність використання енергоносіїв.
   Шановні друзі! Звертаюсь до Вас із проханням громадської підтримки ощадливого ставлення до використання енергоресурсів та підвищення культури їх споживання у кожній оселі, на кожному робочому місці.
   Споживаймо енергію розумно!
 
З повагою, заступник міського голови
М. С. Маслюков  

Деякі енергозберігаючі поради, які стануть у нагоді у власному будинку, квартирі, офісі та допоможуть зробити їх затишними, теплими та сприятливими для здоров’я, зменшивши при цьому споживання енергії та заощадивши кошти.

 

Найефективніші заходи, яких ви можете вжити, якщо у вас власний будинок

Проведіть термомодернізацію власного будинку, що призведе до зниження вашого енергоспоживання більш ніж удвічі. При цьому навіть за підвищення вартості енергоносіїв на 50% обсяги оплати за їх використання зменшаться на 13-17% порівняно з рівнем оплати за нинішніми тарифами.

 

Утепліть горище

Будинки втрачають чверть свого тепла через дах. Отже під час ремонту або заміни даху обов’язково скористайтеся ізоляційними матеріалами. Товщина ізоляції горищних приміщень повинна бути не меншою 25 см.

 

Утепліть порожнисті стіни

Будинки втрачають третину тепла через стіни. Лише кілька годин потрібно, аби встановити теплоізоляцію порожнистих стін. До того ж це легко зробити із зовнішньої сторони будинку. Якщо ваші стіни суцільні, вони також можуть бути утеплені.

 

Установіть віконні та дверні ущільнювачі від протягів

Ущільнювачі складаються зі спеціальних матеріалів, які забезпечують максимальну теплоізоляцію вікон і дверних прорізів. До 20% загальних втрат тепла спричиняють негерметичні двері й вікна. Вікна з подвійним або потрійним заскленням забезпечать надійний захист від протягів і зменшать втрати тепла до 50%.

Тепло буде ефективніше потрапляти в оселю, якщо опалювальні прилади не закриті шторами, меблями або декоративними панелями.

 

Ось що можна зробити вже цього тижня, не витративши жодної копійки.

Виключайте всі електроприлади, які не використовуються, та не залишайте їх у режимі очікування

Виключайте всі електричні прилади, які не використовуються, оскільки навіть у режимі очікування вони споживають енергію. Це допоможе вам зберегти значні кошти. Не залишайте заряджатися мобільні телефони та ноутбуки на всю ніч.

 

Протріть електричні лампи від пилу

Витерта лампа світить на 10-15% яскравіше, ніж запилена.

 

Закривайте штори

Закривайте штори наприкінці дня, аби тепло не залишало приміщення.

 

Не забувайте про природне освітлення

Використання сонячного світла – це один із найсуттєвіших резервів економії електроенергії. Використовуйте більше природного світла, коли це можливо. На вулиці почало темнішати – подумайте, можливо, настав час для вечірньої прогулянки або вже час подумати про сон?

Пам’ятайте, що фарбування стін та підлоги відбиваючою фарбою сприяє ефективному використанню природного освітлення.

 

Тримайте вікна чистими

Запилене скло може поглинати до 30% світла. Тримайте їх чистими.

 

Кип’ятіть лише стільки води, скільки вам потрібно, та не забувайте чистити чайник від накипу

Накип у чайнику проводить тепло майже в тридцять разів гірше, ніж метал, тому істотно збільшує кількість енергії, що потрібна для кип’ятіння води.

 

Надайте перевагу швидкому душу

Щодня приймайте душ замість ванної. Так лише за тиждень ви зекономите 1400 л води (виходячи з того, що на прийом ванної витрачається до 250 л води, а на прийом душу до 50 л).

 

Слідкуйте, щоб з кранів марно не витікала вода

З крану, з якого капає вода (10 капель за хвилину), в місяць витікає близько 170 літрів води, а в рік відповідно понад 2000 л). Витікання гарячої води не лише збільшує ваші рахунки за водопостачання, але й призводить до підвищення вологості житла.

 

Заощадливо використовуйте побутову техніку

Користуйтеся пральною машиною лише при повному завантаженні та періть одяг при температурі 30ºС, аби заощадити енергію та гроші.

 

Замість подорожі автомобілем оберіть прогулянку

Раз на тиждень замість того, аби здійснити коротку подорож машиною, прогуляйтеся. Також дотримуйтесь таких порад: слідкуйте за тим, аби шини вашого автомобіля були правильно наповнені повітрям та переключайте передачі трохи раніше, щоб зменшити потребу в пальному, а отже заощадити кошти.

 

Що можна зробити протягом наступних кількох тижнів. Заходи, які вимагатимуть деяких вкладень, але допоможуть заощадити гроші майже одразу.

  • Скажіть «ні» лампам розжарювання

Замість традиційних лампочок розжарювання використовуйте енергоефективні лампочки. Вони технологічно досконаліші й служитимуть вам удесятеро довше, а рахунок за електроенергію зменшиться приблизно на 20-25%.

Пам’ятайте, що накопичення та тривале зберігання відпрацьованих енергоефективних люмінесцентних ламп може призвести до негативного впливу на навколишнє природне середовище та здоров'я людини, адже вони містять сполуки ртуті, які відносяться до небезпечних відходів. Збір відпрацьованих ламп здійснюють підприємства, які отримали відповідну ліцензію на проведення операцій з небезпечними відходами. Інформацію про суб’єктів господарювання, що здійснюють знешкодження небезпечних відходів на території обласного центру можна отримати у відділі екології та енергозбереження Сумської міської ради за тел. 61-09-08 або в управлінні охорони навколишнього природного середовища в Сумській області за тел. 62-90-77.

  • Установіть тепловідбивні екрани

Стіна за радіатором може нагріватися до 50ºС. Шкода витрачати стільки тепла на розігрів цегли чи бетонних плит, особливо коли в оселі холодно. Закріпіть на стіні поза радіатором тепловідбивний екран з листа фольги, який буде відбивати тепло в приміщення та підвищить ефективність обігріву кімнати.

  • Встановіть відбиваючі поверхні в плафонах ламп

Заходи, які вимагатимуть значних вкладень, але водночас допоможуть заощадити гроші в майбутньому.

  • Використовуйте багатотарифні лічильники електроенергії. В нічний час електроенергія коштує дешевше.

  • Встановіть на крани водопостачання насадки-розпилювачі (економічні аератори). Це дозволить зменшити витрату води.

  • Запровадьте автоматичне вимкнення електричного освітлення за рахунок використання датчиків присутності людей в приміщенні (особливо в допоміжних, складських та ін.).

  • Встановіть енергоефективний бойлер

  • Під час вибору бойлера поцікавтеся не тільки його потужністю, але й рівнем його енергоспоживання (найменший рівень енергоспоживання позначається «А» або «А+»). Зупиніть свій вибір на більш енергоефективному приладі.

  • Купуйте енергозберігаючі побутові прилади

  • При виборі таких побутових приладів, як холодильник, плита, пральна машина, тощо, звертайте увагу на їхній рівень енергоспоживання. Прилади з найменшим рівнем енергоспоживання маркуються літерами «А» або «А+». Так, наприклад, холодильник класу «А» або «А+» споживає на 30-50% менше електричної енергії від загального споживання електроенергії холодильником класу «В».

  • Надайте перевагу паливозберігаючому автомобілю.

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх