Добропольчанам на заметку: когда врач имеет право отказаться от ведения пациента

Переглядів: 822 0 07.06.2019 в 10:30:27 Новини охорони здоров'я
Добропольчанам на заметку: когда врач имеет право отказаться от ведения пациента

Безумовно, лікар може відмовитись вести пацієнта, але останній ні за яких обставин не може залишитись без медичної допомоги. Про це йдеться на сайті уряду.

Тільки в таких випадках лікар має право відмовитись від пацієнта:

  1. Пацієнт не виконує медичних приписів і при цьому нічого не загрожує життю пацієнта чи здоров’ю людей, які його оточують.
  2. Пацієнт порушує правила внутрішнього розпорядку закладу охорони здоров’я і при цьому нічого не загрожує життю пацієнта чи здоров’ю людей, які його оточують. Так само, як і в попередньому випадку, усі порушення мають бути зафіксовані і задокументовані, а задовільний стан здоров’я пацієнта підтверджений. З підтвердженими фактами порушень і відповідною заявою лікар має звернутись до керівника медзакладу.

Крім того, якщо лікар чи медзаклад не може забезпечити відповідне лікування (немає потрібного обладнання, відділення, профіль лікарів не відповідає захворюванню), лікарі мають рекомендувати пацієнту звернутись до медзакладу, де він отримає необхідну медичну допомогу, або направити у такий медзаклад.

Лікар не може відмовити у наданні медичної допомоги пацієнту, якщо знає:

  • що така відмова може призвести до тяжких наслідків для пацієнта (порушення карається штрафом до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, або громадськими роботами на строк до 200 годин, або виправними роботами на строк до двох років);
  • що така відмова може призвести до смерті пацієнта чи інших тяжких наслідків (карається обмеженням волі на строк до чотирьох років, або позбавленням волі на строк до трьох років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого).

Право на відмову від ведення пацієнта регулюється такими законами і нормативно-правовими актами:

  • Основи законодавства України про охорону здоров’я: Закон України від 19.11.1992 [ст. 34 (ч. 3, 4), 38, 43 (ч. 2)].
  • Наказ МОЗ України від 19.03.2018 №503 «Про затвердження Порядку вибору лікаря, який надає первинну медичну допомогу, та форми декларації про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу»
  • Інструкція про порядок заповнення листка непрацездатності, затверджена наказом Міністерства охорони здоров'я України, Міністерства праці та соціальної політики України, Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності, Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України №532/274/136-ос/1406 від 03.11.2004.
  • Кримінальний кодекс України (ст. 139, 140).
  • Цивільний кодекс України (ст. 284, ч. 5).

Джерело: https://sud.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх