Как в Добропольском районе противодействуют стихийным рынкам

Переглядів: 882 0 23.07.2019 в 12:30:35 Новини Держпродспоживслужби
Как в Добропольском районе противодействуют стихийным рынкам

Добропілля, як, зрештою, багато інших міст Донеччини заполонили стихійні ринки. Попри те, що такий вид торгівлі у нашій державі заборонений, адже становить загрозу епідемічному добробуту населення, все ж чимало краян надають перевагу придбаним «з рук» продуктам харчування. Звісно, досить часто такі продуктові товари не відповідають санітарним нормам, але їх дешева вартість підкуповує споживачів.

  У весняно-літній період стихійна торгівля помітно активізується. На жаль, свій товар продають без належних документів не лише поодинокі літні жінки на вході до ринків та біля крамниць. Нерідко на вулицях та площах міста, у дворах, під'їздах, скверах та в інших невстановлених місцях розгортається широка мережа несанкціонованого збуту м’ясних і молочних продуктів, риби, городини тощо. Збувають ці товари професійні перекупники. І що найбільше хвилює, не лякають їх жодні перевірки та штрафні санкції. Річ у тім, що сума прибутку від продажу значно перевищує суму сплаченого штрафу (за несанкціонований продаж продуктових товарів штраф становить від 17 до 119 грн., промислових – від 102 до 255 грн. з можливою конфіскацією товару).

   Якщо представники міської влади, поліції та інших контролюючих органів і проводять рейдові перевірки, стихійні торгівці примудряються переміщатися в інші місця, вибирають, як правило, людні території. При цьому більшість, аби швидко реалізувати товар, встановлює лоток прямо на землі. Про яке дотримання тут навіть мінімальних санітарних норм може йти мова.

  На жаль механізм впливу на таких торговців з боку Держпродспоживслужби на сьогодні відсутній. Як правило, вказані продавці не мають офіційної реєстрації, працюють за принципом: сьогодні є на ринку, завтра ні. Тож притягнути їх до відповідальності тяжко.   

   Посадовець радить краянам, аби уникнути якихось ексцесів, зокрема пов’язаних із харчовим отруєнням, купувати продукти харчування в офіційних торговельних закладах та на агропродуктових ринках, де весь товар проходить відповідну санітарно-лабораторну експертизу. Тут за якість товару відповідають фахівці, які проводять належні лабораторні дослідження і видають власникам відповідні документи, так звані експертні висновки.

  Однак краяни нерідко не усвідомлюють, яку небезпеку несуть у собі придбані продукти, що лежать ледь не на рівні землі. Крім бруду і пилу, що летить з-під коліс машин, вони містять також важкі метали, рівень яких біля проїжджої частини доріг значно перевищує допустимі норми і, звісно, вищий, ніж у закритих приміщеннях. Найбільше поглинають небезпечні речовини зелень та ягоди. А зараз на часі саме сезон продажу таких продуктів.

  Отож, залишається один вихід: безпека споживачів залежить від них самих.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье


Новини по темі:


ComForm">
avatar
Наверх