Добропольчанам на заметку: как наказать автохама, облившего из лужи пешехода

Переглядів: 1039 0 18.08.2019 в 08:30:03 Суспільство
Добропольчанам на заметку: как наказать автохама, облившего из лужи пешехода
Навряд хтось пригадає випадок, коли до відповідальності притягнули лихача, який навмисно пролетів калюжею.
 
Усім відома історія, коли автомобіль мчить, не знижуючи швидкості, і навмисно пролітає через калюжу, обляпує пішоходів, яким не пощастило опинитися поруч. Проте випадків, коли за такі дії автомобільних хуліганів притягнули до відповіді, не зафіксовано. Навпаки, потерпілим ще й діставалось за те, що наважилися обурюватися.

Ставлення водіїв до пішоходів яскраво показане у кримінальних справах № 714/264/16-к (потерпілого, якого обляпали, потім ще й вдарили бейсбольною битою), № 526/369/16-к (потерпілому забризкали водою та брудом одяг, а потім у нього почали стріляти).

У кримінальній справі № 683/1151/15-к обвинувачені не тільки забруднили, а ще й побили потерпілого, внаслідок чого були засуджені за хуліганство.

Суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області 09 вересня 2015 року по справі № 539/3390/15-п оштрафував громадянина за те, що той висловлювався нецензурною лайкою. Як пояснив сам громадянин, він робив це на адресу особи, яка обляпала його з калюжі, коли їхала на власному автомобілі.

Проте захистити свої права можна, якщо знати, як це правильно робити.

Як притягнути порушників до адміністративної відповідальності

Притягення автомобільного хулігана до адміністративної відповідальності можна у випадку, якщо така пригода супроводжувалась порушенням Правил дорожнього руху (наприклад, водій не зменшив швидкості при наближенні до пішохідного переходу). Звичайно, його притягнуть саме за порушення ПДР, проте стаття 124 КУпАП допускає можливість покарання і за пошкодження майна.

«Порушення учасниками дорожнього руху Правил дорожнього руху, що спричинило пошкодження транспортних засобів, вантажу, автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, дорожніх споруд чи іншого майна, тягне за собою накладення штрафу в розмірі двадцяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення права керування транспортними засобами на строк від шести місяців до одного року».

Тобто, якщо пішохода облили брудною водою із калюжі, то, звичайно, його майно (одяг, наприклад) є пошкодженим, а відтак є можливість поборотися за складення протоколу на водія та його засудження.

Як домогтися компенсації шкоди

Пішохід має право вимагати відшкодування завданої матеріальної та моральної шкоди.

Але насамперед потрібно визначити, яка саме шкода завдана та в якому розмірі.

За статтею 22 Цивільного кодексу України, особа, якій завдано збитків у результаті порушення її цивільного права, має право на їх відшкодування.

Збитками є:

  • втрати, яких особа зазнала у зв'язку зі знищенням або пошкодженням речі, а також витрати, які особа зробила або мусить зробити для відновлення свого порушеного права (реальні збитки);
  • доходи, які особа могла б реально одержати за звичайних обставин, якби її право не було порушене (упущена вигода).

Збитки відшкодовуються у повному обсязі, якщо договором або законом не передбачено відшкодування у меншому або більшому розмірі.

На вимогу особи, якій завдано шкоди, та відповідно до обставин справи майнова шкода може бути відшкодована і в інший спосіб, зокрема, шкода, завдана майну, може відшкодовуватися в натурі (передання речі того ж роду та тієї ж якості, полагодження пошкодженої речі тощо).

Згідно зі статтею 23 Цивільного кодексу України, особа має право на відшкодування моральної шкоди, завданої внаслідок порушення її прав.

Моральна шкода полягає:

- у фізичному болю та стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з каліцтвом або іншим ушкодженням здоров'я;

- у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку з протиправною поведінкою щодо неї самої, членів її сім'ї чи близьких родичів;

- у душевних стражданнях, яких фізична особа зазнала у зв'язку зі знищенням чи пошкодженням її майна;

- у приниженні честі та гідності фізичної особи, а також ділової репутації фізичної або юридичної особи.

Моральна шкода відшкодовується грішми, іншим майном або в інший спосіб.

Розмір грошового відшкодування моральної шкоди визначається судом, залежно від характеру правопорушення, глибини фізичних та душевних страждань, погіршення здібностей потерпілого або позбавлення його можливості їх реалізації, ступеня вини особи, яка завдала моральної шкоди, якщо вина є підставою для відшкодування, а також з урахуванням інших обставин, які мають істотне значення.

При визначенні розміру відшкодування враховуються вимоги розумності і справедливості. Моральна шкода відшкодовується незалежно від майнової шкоди, яка підлягає відшкодуванню, та не пов'язана з розміром цього відшкодування.

Моральна шкода відшкодовується одноразово, якщо інше не встановлено договором або законом.

Розмір матеріальної шкоди, яка вимагається, визначається потерпілим самостійно, але потрібно враховувати, що відповідно до заявленої в позовній заяві моральної шкоди буде визначатись судовий збір.

Доведення завданої матеріальної та моральної шкоди

Щоб добитися відшкодування завданої шкоди в судовому порядку, така шкода має бути доведена доказами.

Відповідно до статті 76 Цивільного процесуального кодексу України, доказами є будь-які дані, на підставі яких суд встановлює наявність або відсутність обставин (фактів), що обґрунтовують вимоги і заперечення учасників справи, та інших обставин, які мають значення для вирішення справи.

Ці дані встановлюються такими засобами:

  • письмовими, речовими і електронними доказами (це можуть бути квитанції з хімчистки про вартість очищення одягу, документ який підтверджує вартість пошкодженого або знищеного майна, відеозапис або фото факту облиття брудом);
  • висновками експертів (наприклад, висновок спеціаліста про характер та розмір завданої шкоди);
  • показаннями свідків (які підтвердять факт такої події та допоможуть ідентифікувати особу, яка завдала шкоду).

У ситуації, коли вас забруднили із калюжі, варто одразу викликати працівників поліції, які зможуть зафіксувати цей факт.

Кримінальна відповідальність

За умисне пошкодження або знищення майна передбачена кримінальна відповідальність. Відповідно до ч.1 статті 194 Кримінального кодексу України, умисне знищення або пошкодження чужого майна, що заподіяло шкоду у великих розмірах (у великих розмірах визнається злочин, що вчинений однією особою чи групою осіб на суму, яка в двісті п'ятдесят і більше разів перевищує неоподатковуваний мінімум доходів громадян на момент вчинення злочину), карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до двох років, або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк.

Безумовно, такі випадки, коли настають підстави для притягнення до кримінальної відповідальності внаслідок облиття з калюжі, не є розповсюдженими, але все ж таки можуть трапитися.


Джерело: https://sud.ua

Мітки: пдд, штраф


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх