Как начисляют пенсионный стаж шахтерам?

Переглядів: 2031 0 11.01.2019 в 14:30:01 Пенсійний фонд України
Как начисляют пенсионный стаж шахтерам?

У номері 40 від 3-9 жовтня 2018 року (1334) «Вісник» писав про те, що у Павлограді 26 вересня біля будівлі Пенсійного Фонду (ПФ) гірники Західного Донбасу протестували проти змін у Положенні № 8 Міністерства соціальної політики, за яким шахтарі оформляють пенсію на пільгових підставах. Тоді кореспондент газети передав до управління Пенсійного фонду письмовий запит з проханням відповісти, як саме буде нараховуватися пенсійний стаж гірникам. 4 січня цього року до редакції надійшов лист з офіційною відповіддю.

Заступник начальника Головного управління – начальник управління обслуговування громадян Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області Леся Неклеса написала:
– Головне управління Пенсійного фонду України в Дніпропетровській області за результатами розгляду запиту від 26.09.2018 р. з питання визначення права на призначення пенсії за віком на пільгових умовах працівникам вуглевидобувних підприємств повідомляє наступне:
Законом України від 03 жовтня 2017 р. № 2148-VI1I «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення пенсій» було доповнено Закон України від 09 липня 2003 р. 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058) розділом XIV-1 «Пенсійне забезпечення окремих категорій громадян».
Відповідно до ст. 114 розділу XIV-1 Закону України від 09 липня 2003 року № 1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» (далі – Закон № 1058) працівники, безпосередньо зайняті повний робочий день на підземних і відкритих гірничих роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, на будівництві шахт і рудників та в металургії, – за списком робіт і професій, що затверджується Кабінетом Міністрів України, мають право на пенсію незалежно від віку, якщо вони були зайняті на зазначених роботах не менше 25 років. А працівники провідних професій на таких роботах: робітники очисного вибою, прохідники, вибійники на відбійних молотках, машиністи гірничих виймальних машин, сталевари, горнові, агломератники, вальцювальники гарячого прокату, оброблювачі поверхневих дефектів металу (вогневим засобом вручну) на гарячих дільницях, машиністи кранів металургійного виробництва (відділень нагрівальних колодязів та стриперних відділень), – за умови, що вони були зайняті на таких роботах не менше 20 років. Такий самий порядок пенсійного забезпечення поширюється і на працівників, безпосередньо зайнятих повний робочий день на підземних роботах (включаючи особовий склад гірничорятувальних частин) на шахтах з видобутку вугілля, сланцю, руди та інших корисних копалин, що реструктуризуються, або перебувають у стадії ліквідації, але не більше 2-х років.
За наявності стажу на підземних роботах менше 10 років у чоловіків і менше 7 років 6 місяців у жінок та страхового стажу, встановленого абзацами першим і п’ятнадцятим – двадцять третім п. 1 ч. 2 цієї статті, за кожний повний рік зазначених робіт пенсійний вік, встановлений абзацом першим ст. 26 цього Закону, зменшується на один рік. При цьому пенсійний вік для жінок не може бути нижчим за вік, встановлений абзацом першим п. 1 ч. 2 цієї статті.
Крім того, відповідно до листа Міністерства соціальної політики України від 2.10.2018 р. № 18997/0/2-18/54 повідомлено, що до законодавчого врегулювання і внесення змін до ст. 114 Закону № 1058 при обчисленні пільгового стажу застосовується Роз’яснення Міністерства соціального забезпечення України від 20 січня 1992 року № 8 «Про Порядок врахування трудового стажу. Що дає право на пенсію незалежно від віку працівникам, безпосередньо зайнятим повний робочий день на роботах, передбачених ст. 14 Закону України «Про пенсійне забезпечення» (далі Роз’яснення № 8).
Пенсійні справи, по яких обчислення пільгового стажу проведено без застосування Роз’яснення № 8 та справи, по яких було відмовлено в призначенні пільгових пенсій переглянуті.
При призначенні пенсії, органи Пенсійного фонду України керуються нормами чинного пенсійного законодавства на момент звернення.
Також Леся Анатоліївна додала, що відповідно до Закону України від 2 жовтня 1996 р. № 393/96-ВР «Про звернення громадян», у разі незгоди з наданим роз’ясненням, Ви маєте право на його оскарження в органах вищого рівня або в судовому порядку.


Джерело: https://gazeta-vestnik.com.ua

Мітки: стаж, пенсии


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх