Дружественные к животным: в Доброполье создано КП "Верность", которое будет заниматься безнадзорными животными

Переглядів: 1420 0 11.02.2019 в 13:30:44 ТЗТ Вірність
Дружественные к животным: в Доброполье создано КП

Чи зустрічали ви на добропільських вулицях трилапого рудого собаку? Чи сірого  без хвоста? Чи  тварин з кліпсами у вухах? Або ж маленьких цуценят, як зимують попід якимось гаражем? Так, у нас їх чимало - викинутих на вулицю, як непотрібна річ.  Рудих чи чорних,  малих чи великих, іноді скалічених і заляканих, а іноді – знервованих і розлючених - чи то на свою  собачу безпритульну долю, чи то на господарів, що кинули напризволяще вірного друга… І з роками їх  не стає менше…

За даними Washington Post, Україна входить в Топ-10 країн світу за найбільшою кількістю тварин, зокрема, безпритульних. Перше місце у цьому рейтингу відведено Америці, щоправда, там бездомних тварин практично немає.

Законодавчо майже не захищені

Одна з головних причин того, чому на вулицях країни так багато безпритульних чотирилапих – відсутність законодавства, яке могло б регулювати ці процеси і не дозволяло жорстокого людського ставлення до тварин, вважають їх захисники.

У розвинених країнах проблему з безпритульними тваринами вирішують тільки гуманними методами. До того ж, там доводиться платити податок на утримання тварини. Наприклад, в Німеччині щорічний податок на першу собаку - близько 150 євро, якщо ж господарі мають двох і більше -  податок збільшується майже вдвічі. До речі, саме Німеччина стала першою країною в світі, яка внесла захист тварин до Конституції.

За кинуту напризволяще тварину там призначають величезні штрафи – до 25 тис. євро, а знайти того господаря, який позбувся свого вихованця, зовсім не складно, адже тваринам надаються ідентифікаційні номери.

У Таїланді штрафи поменше – близько 5000 бат (близько 130 євро). Якщо ж викинути тварину на вулицю в Італії, можна, навіть, потрапити на  рік за грати і сплатити 10 тис. євро штрафу.

А ось в Україні, де немає законодавчої бази, яка б захищала права тварин, наші співвітчизники все частіше кидають їх напризволяще, розуміючи, що жодного покарання за це не понесуть. Щоправда, перші кроки у цьому напрямку Верховна Рада спромоглася зробити минулого року - ухвалила закон №5119-1, який за знущання над тваринами передбачає штрафи. Але ж на цьому і зупинилась - покарання за викинутого на вулицю чотирилапого вихованця досі немає.

 

Добропілля – на гуманному шляху 

А що ж Добропілля? Воно не залишилось осторонь  проблеми хвостатих безпритульних у місті – в квітні минулого року депутати міськради ухвалили рішення про створення комунального підприємства «Вірність», яке і опікуватиметься чотирилапими. У грудні ті ж депутати виділили і місце, де розташовуватиметься підприємство. 

В далекоглядних планах «Вірності» - створити стерилізаційний центр для тимчасового утримання тварин, де також надаватимуться послуги кінолога і ветеринарні. Прагнуть і майданчик для вигулу собак облаштувати. А оскільки залишається гострим питання поховання чотирилапих вихованців, на підприємстві запланували і колумбарій (місце захоронення)  для домашніх улюбленців.  Але ж  чи стануть ці плани реальністю – покаже час. 

Директор «Вірності» Вікторія Жидкова наголошує - на все потрібні кошти, зокрема, і на оформлення земельної ділянки, де розташовуватиметься КП. Наразі вирішується питання виділення бюджетних коштів на стерилізацію безпритульних тварин, укладаються угоди з ветеринарами про надання таких послуг в місті, оскільки власних ресурсів для стерилізації у комунального підприємства поки що немає.  Також планують створити громадську раду при КП, щоб зробити діяльність підприємства прозорішою і відкритою для інновацій, запропонованих містянами. 

Пані Вікторія наголошує: плутати новостворене КП з однойменною громадською організацією «Товариство захисту тварин «Вірність» не варто. 

- Це різні речі. Громадська організація – це декілька небайдужих людей, об’єднаних для допомоги безпритульним тваринам міста. Всупереч чуткам, які ходять містом, громадська організація ніколи не отримувала фінансування з місцевого або будь-якого іншого бюджету. Допомагають звичайні люди.  

Так, в 2017 році волонтери ГО «Вірність» при підтримці небайдужих людей зібрали кошти для трьох візитів мобільної ветеринарної  клініки. А на власних подвір’ях зоозахисники  створили міні-притулки. Ось у одному з них - «Там, де живе любов» - знайшли прихисток 18 бездомних котів,  у іншому домашньому притулку «Пес – мокрий ніс» сімейна пара опікується 36-ма собаками. До речі, серед них  чимало інвалідів.  

Керівник «Вірності» сподівається на подальше милосердя земляків:

-Будьте більш лояльними до безпритульних тварин,  адже причина їх появи на вулицях міста – людина і тільки людина. І тільки в наших руках право обирати шлях вирішення цієї проблеми. Гуманний, і тільки гуманний. 


Джерело: http://dobronews.com.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх