Добропілля першим з вугільних регіонів прийняло програму економічної диверсифікації в умовах «зеленого переходу» України

Переглядів: 1242 0 18.12.2020 в 10:30:45 Новини підприємств
Добропілля першим з вугільних регіонів прийняло програму економічної диверсифікації в умовах «зеленого переходу» України

На шляху до вуглецевої нейтральності першочергове завдання України - забезпечити справедливу трансформацію тих регіонів, які і в економічному, і в соціальному аспекті залежать від видобутку вугілля.

Добропілля за підтримки ДТЕК Енерго став першим з вугільних регіонів, який вже почав йти по шляху економічної диверсифікації. Координаційна рада з питань сталого енергетичного розвитку і справедливої ​​трансформації при Добропільському міськвиконкомі прийняла до реалізації «Програму економічної диверсифікації Добропільської ОТГ в умовах« зеленого переходу».

ДТЕК Енерго в партнерстві з органами місцевої влади, українськими та міжнародними громадськими організаціями розробили Програму як забезпечити соціально-економічний розвиток регіону за умови поступової відмови від вугілля. Це - концептуальна дорожня карта як створити нові робочі місця в альтернативних вугіллю галузях і отримати джерела наповнення місцевого бюджету. Програма розрахована на три роки і передбачає понад 40 проектів які забезпечать нові робочі місця  в різних секторах економіки: від будівництва до сфери послуг.

Вся вугільна галузь зараз на порозі трансформації з урахуванням зеленого переходу України, що означає поступову відмову від видобутку вугілля. Це ті європейські зобов'язання, які Україна бере на себе. ДТЕК також підтримує Європейський зелений курс як стратегію економічного розвитку ЄС. Пріоритетним для компанії є напрямки кліматичної політики, сталого фінансування та соціально-справедливої​​трансформації вугільних регіонів. До 2040 року ДТЕК планує досягти вуглецевої нейтральності. Саме тому компанія вже зараз приділяє пильну увагу соціально-економічному розвитку регіонів, де працюють підприємства ДТЕК.

«Трансформація відбувається, перш за все, на місцевому рівні - де розуміють специфіку природних ресурсів, структуру економіки, щоб визначити можливості створення нових робочих місць. Досить складне завдання вбудувати нові види бізнесу в регіоні, де більше 100 років видобувається вугілля. Понад сім років ДТЕК Енерго працював над проектами сталого розвитку міст Великого Добропілля. Це дозволило якісно поліпшити міську інфраструктуру, створити інструменти економічного розвитку і дозволило, додатково до інвестицій компанії, залучити більше 260 млн гривень від донорів. Сьогодні у Добропілля є Програма, як регіону розвиватися з урахуванням поступової відмови від вугілля, над якою ми працювали спільно з партнерами. Цей документ говорить про готовність влади, бізнесу, суспільства розвивати нову економіку країни», - розповіла Аліна Зуйковская, керівник проектної групи по трансформації вугільних регіонів, ДТЕК Енерго.

Сьогодні в Україні майже 70 мономіст, які залежать від індустрії теплової генерації. Це 1,3 млн робочих місць, 60% надходжень до бюджету формують саме вугільні підприємства.

«Ми всі зараз живемо в новій економічній реальності, в якій місцевим громадам необхідно мати різні джерела наповнення своїх бюджетів. Добропілля - це монопромисловий регіон, де в кожній родині хтось працює на шахтах «Добропіллявугілля». Тому для нас важливо розуміти шлях, по якому з урахуванням специфіки регіону, можливо трансформуватися. Для цього ми працювали над Програмою економічної диверсифікації. Це основа, а далі нас чекає підготовка детальних планів, інтенсивна робота з експертами і пошук фінансування», - прокоментував Віталій Шевченко, секретар Добропільської міської ради.

«Програма економічної диверсифікації Добропільської ОТГ в умовах «зеленого переходу» буде подана на розгляд Координаційного центру справедливою трансформації вугільних регіонів на національному рівні. який зараз працює над державною програмою.


Добропілля першим з вугільних регіонів прийняло програму економічної диверсифікації в умовах «зеленого переходу» України


Джерело: сайт міста Добропілля

Мітки: шахта, уголь


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх