Госпродпотребслужба: что следует помнить при отравлении алкоголем

Переглядів: 1389 0 28.05.2018 в 15:00:34 Новини Держпродспоживслужби
Госпродпотребслужба: что следует помнить при отравлении алкоголем
Алкогольні отруєння займають лідируючі позиції серед побутових отруєнь. На частку алкоголю доводиться більш 60% усіх смертельних отруєнь. Більша частина смертей (95%-98%) відбувається ще до початку надання медичної допомоги.
Гострі отруєння етиловим спиртом (етанолом) пов’язані з прийомом чистого спирту чи напоїв, які містять більш 12% етилового спирту. Доза алкоголю, яка призводить до отруєння, індивідуальна, оскільки залежить від віку людини, статі, маси тіла та фізичного стану. Найбільш чутливі до алкоголю діти та підлітки.
Безпосередньо викликає пошкодження в організмі етиловий спирт. Етиловий спирт, який входить до складу алкогольних напоїв буває різного ступеня очищення що часто і є вирішальним при ймовірності виникнення алкогольного отруєння.
Зловживання етиловим алкоголем і алкогольними напоями нерідко призводить до важких гострих отруєнь, підчас які потребують проведення реанімаційних заходів. При концентрації алкоголю в крові близько 2%, що відповідає 100-150 мл 95% етилового спирту або 200 - 300 мл горілки, у більшості хворих відзначається виражена картина гострої інтоксикації. Наявність в крові алкоголю в концентрації 3-4 г/л проявляється важким отруєнням, а концентрація 5-6 г/л вважається смертельною. Але не можна судити про ступінь тяжкості отруєння тільки по концентрації алкоголю в крові. Ступінь тяжкості гострого алкогольного отруєння залежить від кількості прийнятих алкогольних напоїв, індивідуальної реакції, віку потерпілого, психогенних і фізичних факторів зовнішнього середовища і т.д. Етиловий спирт в організмі окислюється і розпадається на ацетальдегід і оцтову кислоту. Кінцева дію алкоголю зводиться до нейролептичного ефекту. Настають пригнічення ЦНС, дихання, серцево-судинної діяльності, відбувається втрата свідомості - аж до коми, посилюється тепловіддача, знижується температура тіла, розвивається гіподинамія.
Ступінь гострого алкогольного сп'яніння коливається в широких межах - від легкої до важкої, найбільш грізним проявом якої служить алкогольна кома з порушеннями функції дихання і розвитком колапсу. У клінічній картині алкогольної коми розрізняють три послідовно розвиваючі стадії: поверхневу, середньої важкості і глибоку.
Для поверхневої коми характерні порушення корково-підкіркової функції із збереженням сухожильних рефлексів, больової чутливості. Виражених розладів дихання і кровообігу не спостерігається.
При комі середньої тяжкості свідомість відсутня, різко пригнічені сухожильні, корнеальні, зрачкові, глоткові і кашльовий рефлекси, усунена больова чутливість. Дихання поверхневе, ослаблене. Можлива асфіксія внаслідок западання язика, аспірації слизу і блювотних мас.
При глибокій комі відзначаються різке звуження зіниць, відсутність їх реакції на світло. Корнеальні, глоткові, сухожильні рефлекси відсутні, адинамія м'язів. Шкірні покриви блідо-ціанотичного забарвлення з вираженим акроцианозом. Температура тіла знижена. Часто виникають важкі розлади функції дихання. Розвиваються гіпоксія міокарда, гостра серцево-судинна недостатність, різке ослаблення дихання, можлива зупинка серця.
Сурогати алкоголю – це різні види рідин, не створені для вживання всередину, однак вони також інколи використовуються замість алкогольних напоїв для досягнення стану сп'яніння. Потрапивши в організм людини, вони викликають інтоксикацію з тяжкими наслідками для здоров'я. У складі алкогольних сурогатів — високотоксичні технічні спирти. Технічні спирти розщеплюються набагато довше етанолу, продовжуючи циркулювати з кров'ю і отруюючи органи. Так, аміловий спирт утримується в організмі до 50 годин. За цей час він порушує функціональність серцевого м'яза, що загрожує летальним результатом. Крім того, у них може бути присутнім етанол. Хоча це і питний спирт, але в комбінації з технічними він теж стає вкрай небезпечною отрутою для людини. У групу з вмістом етанолу входять бутиловий спирт, деревні спирти, денатурат, одеколони, політура, морилка
Сурогати значно токсичніші за алкоголь. Так, у деревних спиртах міститься метанол, в денатураті - альдегід, в політури представлена ціла комбінація з різних токсичних спиртів. У морилці присутні хімічні барвники, які, потрапляючи в організм, викликають посиніння шкіри і слизових оболонок.
Алкогольні сурогати небезпечні тим, що вже невелика кількість цих рідин при попаданні в організм провокують летальний результат.
Їх токсичні дози для розвитку гострого отруєння розрізняються в залежності від складу:
метанол — 7-8 мл.;
етиленгліколь — 50 мл;
політура — 50 мл;
ацетон — 30 мл;
ізопропанол - 0,5 - 2 мл/кг;
клей БФ — 20-50 мл;
дихлоретан — 5 мл.
Складність діагностики інтоксикації «помилковими» сурогатами полягає в тому, що хворий часто перебуває в коматозному стані. Лікарю доводиться проводити ретельне опитування родичів. Також проводяться реакції на метанол в крові.
У цілому симптоми отруєння сурогатами алкоголю схожі з отруєнням етанолом. Однак отруєння метиловим спиртом і етанолом має ряд особливостей і відрізняється тяжкістю симптомів отруєння. Не вчасно й неправильно надана перша допомога часто приводить до смерті.
За підозри на отруєння алкогольними сурогатами необхідно негайно викликати швидку допомогу. Хворі частіше всього знаходяться в комі, їм потрібні антидоти. Допомога в таких випадках може надати тільки лікар, а кожна хвилина бездіяльності може коштувати людині життя.

Отруєння метиловим спиртом

Метиловий спирт міститься в рідини для очищення скла автомобіля і розчинниках. В організмі метиловий спирт окислюється до формальдегіду і мурашиної кислоти, які і здійснюють головну токсичну дію. Симптоми отруєння виникають через 12-24 год після вживання. Симптоми: головний біль, нудота, сильна блювота, болі в животі, запаморочення, нездужання, порушення зору (мушки, туман перед очима, двоїння в очах, сліпота). При отруєнні метиловим спиртом дуже часто уражається сітківка ока і зоровий нерв, що в багатьох випадках призводить до сліпоти. Стійке розширення зіниці при отруєнні вважається несприятливою прогностичною ознакою. У важких випадках смерть виникає від паралічу дихання і порушення серцево-судинної діяльності.

Що робити при алкогольному отруєнні

Найперше, що потрібно робити при явному алкогольному отруєнні з важкими ознаками – викликати швидку допомогу. Більшість людей, які регулярно випивають намагаються боротися з інтоксикацією самостійно, а звертаються до лікарів лише в критичних випадках: нульова реакція отруєного на зовнішній вплив або факт вживання сурогатів (підробки). Перша допомога при отруєнні алкоголем до приїзду медиків:
терміново промити шлунок (2–3 склянки води кімнатної температури, після чого штучно викликають блювання натискуванням пальцями на корінь язика);
під час блювання треба очистити порожнину рота механічним шляхом та зафіксувати язик, щоб уникнути його западання;
дати доступ свіжого повітря, полегшити дихання;
прийняти будь-який сорбент згідно інструкції (активоване вугілля, Медіхронал або схожі препарати);
дати сольове проносне;
пити багато води і приймати сечогінні препарати.
Якщо потерпілий без свідомості, то промивання шлунка робити не можна, він може захлинутися. Вивести з такого важкого стану може лише фахівець-нарколог.

Профілактика алкогольного отруєння
не пити алкоголь натщесерце;
не пити алкоголь великими дозами;
не вживати алкоголь при захворюваннях шлунково-кишкового тракту, під час перевтоми, при недостатньому харчуванні;
не пити алкоголь під час приймання ліків (антидепресанти, снодійні, знеболювальні засоби та інші);
перед вживанням алкоголю щільно поїсти;
намагатися не комбінувати різні спиртні напої;
намагатися вживати спиртні напої по зростанню градуса;
не пити неякісні спиртні напої.

Якщо гостра алкогольна інтоксикація повторюється, то це може стати причиною гіпертонічної хвороби, захворювань нирок, печінки, появи або загострення цукрового діабету.
З цих та багатьох інших причин не варто приймати алкоголь. Спиртні напої – це отрута, яка вбиває наш організм, повільно, але вірно.

Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх