Чисте довкілля для Добропілля. Екопроєкт молодіжного центру”Добро”

Переглядів: 1525 0 17.02.2022 в 07:30:33 ГО Добро
Чисте довкілля для Добропілля. Екопроєкт молодіжного центру”Добро”

Дитячий молодіжний центр «Добро» було засновано понад 10 років тому. За цей час організація здобула визнання серед мешканців Добропілля, завдяки десяткам культурних та освітніх заходів, проєктів і тренінгів. Проблемами довкілля в організації почали цікавитись два роки тому.

Зайнятися новою сферою активістів підштовхнула особиста трагедія. «Ми зрозуміли, що маємо зайнятися темою довкілля, коли занадто рано померли наші з чоловіком батьки, – пояснює свою мотивацію членкиня організації Катерина Стороженко, – Один у 50 років, інший у віці 60 років. І ми вирішили з’ясувати, що ж не так у нашому місті, що люди помирають у такому віці». Як з’ясувалося, ранні смерті не є поодинокими у місті. Щось було не так.  

Чітко сформувати проблему, яку потрібно досліджувати, їм допомогла команда проєкту «Чисте повітря для України», яка не так давно представила мобільну станцію моніторингу повітря Sapphire-32. Проблемою виявилась не радіація, яку зазвичай вважають причиною виникнення онкологічних захворювань у регіоні, а запилення. Але це не те запилення, завдяки якому розмножуються рослини.  

«У Добропіллі діє шахта «Алмазна», на якій добувають вугілля. Увесь шлак (залишкові продукти виробництва – прим.) з цієї шахти вивозиться не об’їзними дорогами, а через місто. – пояснює керівниця проєкту Марина Кучеренко, – Ця проблема особливо болючою стає влітку та у суху погоду, коли накопичується неабиякий шар пилу.» 

Як пояснила Марина, далі цей пил розноситься вітром, осідає на вулицях міста та у помешканнях людей. Та на цьому перелік проблем не закінчується. Так звані «відстійники» шахти знаходяться поруч із річкою Бик, яка протікає на півночі міста. Тому значна кількість відходів, яка мала б утилізуватися, потрапляє у міські води.  

Про ці та інші проблеми відомо не лише місцевим еко активістам. Але оскільки шахти знаходяться у власності держави, в організації впевнені, що незаангажованої оцінки впливу їхньої діяльності на довкілля не варто чекати.  

У 2021-му ініціатива “Добра” перемогла у конкурсі малих грантів «Практичні рішення для довкілля в Донецькій і Луганській областях», що проводився нашою Ініціативою з розвитку екологічної політики й адвокації в Україні (EPAIU) за підтримки Швеції. Вперше активісти отримають ресурс, щоб зробити перший крок до системних змін у місті – проведуть перший незалежний детальний аналіз екологічного стану громади.  

“Не секрет, що Добропілля – це не курортна зона, а шахтарське містечко, тому стан екології в нас далекий від ідеалу. Але, що саме не так з нашим повітрям, підкажуть наші станції. – пишуть на своїй Facebook сторінці “Добро”, – Чим конкретніше і детальніше ми сформулюємо проблему, тим легше спланувати кроки для її вирішення. Якщо ми дійсно маємо справу лише із запиленням повітря, кожен матиме змогу проявити ініціативу та активно озеленяти місто. Та через 5-6 років ми можемо зробити повітря чистішим на 30-40%. Чи це не круто?” 

Активісти дослідять якість повітря і води, а також рівень радіації у Добропіллі. Для цього вони встановили 4 стаціонарні станції для проведення самостійних замірів у чотирьох частинах міста – вул. Саратовська, вул. Залізнична, вул. Київська та пров. Західний.

Уже зараз мешканці та мешканки міста можуть відстежувати рівень запилення, аміаку, діоксиду азоту та інші показники онлайн, на мапі моніторингу якості повітря EkoCity. Аби розповісти про проєкт та проблему, яку він покликаний вирішити, організація запросила експерта з моніторингу повітря Максима Сороку та провела зустріч із небайдужими містянами, на яку прийшли навіть 6-тикласники!

“Сказати, що було цікаво – нічого не сказати. Понад 5 годин безперервного спілкування мовою достовірних фактів та іскрометного гумору пролетіли на одному диханні.” – поділилися “Добро” у своєму Instagram. 

Також організація замовить замір стану довкілля державною лабораторією, щоб пізніше порівняти ці дані. Отримані результати організація представить місцевому екологічному комітету, аби подальший діалог щодо зменшення негативного впливу діяльності шахт на довкілля ґрунтувався на конкретних показниках.  

«Разом з експертами ми ціле літо вивчали проблему нашого повітря, і вже зараз знаємо, як правильно вимірювання його стан та що робити з цими даними. Ми хочемо прийти до місцевої влади з чіткими показниками, експертною думкою та конструктивною пропозицією, – пояснює Катерина Стороженко. – Бо висаджувати сливу та шовковицю в рамках еко-програми озеленення міста – це добре. Але це не працює на вирішення проблем довкілля. Ми хочемо вести цей діалог мирно і працювати злагоджено, бо немає «ми» та «вони». Проблеми довкілля – це наші спільні проблеми». 

Про ініціативу “Добра” розповідають місцеві медіа, а сама організація регулярно проводить зустрічі з громадою міста, аби розширювати коло свідомих та проактивних мешканців Добропілля.

 

У червні 2021 року ми оголосили конкурс “Практичні рішення для довкілля в Донецькій і Луганській областях: конкурс малих грантів”, метою якого було підтримати розвиток ідей громадських організацій, спрямованих на подолання довкіллєвих проблем на підконтрольних уряду Україні територіях Донбасу. Учасниками конкурсу стали організації громадянського суспільства, зареєстровані на підконтрольних уряду України територіях Луганської і Донецької областей, які опікуються питаннями захисту довкілля Донбасу. Ми обрали 11 переможців з восьми міст регіону, які займатимуться моніторингом якості води та повітря, аналізуватимуть місцеві політики поводження з відходами, адвокатуватимуть екоорієнтовані практики та рішення у своїх громадах.

Конкурс “Практичні рішення для довкілля в Донецькій і Луганській областях: конкурс малих грантів” проходить в рамках Ініціативи з розвитку екологічної політики та адвокації в Україні (EPAIU), що здійснюється Міжнародним фондом “Відродження” за підтримки Швеції.

 

Джерело: https://www.irf.ua


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх