Білозерська «Усмішка» сяє за кордоном + ФОТО

Переглядів: 1098 0 27.08.2019 в 12:30:50 Творчість
Білозерська «Усмішка» сяє за кордоном + ФОТО

Велике значення для утвердження національної самосвідомості мають народні звичаї, обряди, традиції святкування, які найкраще збереглися у народному фольклорі. Українська ж кухня — така сама культурна спадщина українців, як і мова, література, мистецтво. Ці здобутки треба берегти і передавати наступним поколінням, бо що «забувають сини, намагаються згадати онуки».

Про збереження культурних традицій піклуються і наші творчі колективи, як ось зразковий художній хореографічний колектив «Усмішка» з Білозерського. Нещодавно наші юні танцюристи побували у Польщі на 33 Міжнародному фольклорному фестивалі в м. Лодзь, де вони представляли Східну Україну. Тридцять шість вихованців «Усмішки» приготували для фестивалю не тільки видовищні концертні номери, яких було чимало, а й українські гостинці: вареники, домашню ковбасу, мариновані огірки та помідори і, звичайно, сало. Програма була дуже насиченою: у Лодзі вони дали чотири концерти, під час яких виконували українські танці. Окрім того, ще п’ять спектаклів танцювали в околицях, у Радомско і Жгові. А дівчата не тільки танцювали, вони ще встигли наліпити вареників, щоб пригостити ними інших. «Українська кухня розійшлася швидко, дуже всім сподобалася», — говорить Олена Голік, а ось польської керівник не встигла спробувати, бо дуже була заклопотана.

Яскравим і вражаючим був Гала-концерт. Колективи з різних куточків світу, усі разом виконували полонез (польський народний танець, ним розпочинаються в Польші всі урочистості). У фестивалі брали участь колективи з Білорусі, Кіпра, Румунії, Сербії, Польші, України тощо. Усі вони представляли свій фольклор: народні танці, костюми, традиції, звичаї. Але найбільше до душі всім припала наша «Усмішка». «Після виконання перших номерів до нас підійшла делегація з Кіпра, у складі якої був президент, і вони запросили нас на наступний рік до себе. Польська сторона також була від нас у захваті. Мер Лодзя Ханна Здановська відзначила, що українська делегація хоча і наймолодша, але вразила всіх своєю майстерністю. Тож запросили нас на цей фестиваль на наступний рік. А вже по дорозі додому нам зателефонували і кликали приєднатися ще до одного заходу».

Парад, концерти, спектаклі, спілкування з іноземцями — все це і досі у спогадах дітей і керівників колективу Олени та Ігоря Голік. Тридцять три роки свого життя вони присвятили своєму колективу: стали його ініціаторами і підняли його на високий рівень. Нині білозерська «Усмішка» відома як один з найсильніших колективів України. А коли вони завершали концерт у містечку Радомско номером «Україно моя», то глядачі встали, у багатьох на обличчях блищали сльози.

Юлія Бурховецька


Джерело: https://medium.com/@novyi.shlyakh


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх