В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО

Переглядів: 818 0 09.10.2019 в 09:30:14 Заходи культури
В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО

Приголомшлива феєрія української народної пісні сталася 5 жовтня на території села Світле, де відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний».
Українська пісня! Народжена неосяжними степами, зеленими гаями і дібровами, стрункою тополею і червоною калиною, високим явором і плакучою вербою. Пісня, що ввібрала в себе найніжніші почуття кохання і розлуки, гіркої долі і смутку, радості і печалі. То крає вона серце невимовним болем, то сміється і кличе до танцю. Розмаїття українських пісень вражає. Жодна країна світу не має такого автентичного скарбу як Україна. Радісні, сумні, жартівливі, героїчні, обрядові – всі вони прекрасні. Українська пісня це втілення життя квітучого, безсмертного. Співаючи, ми зазираємо у нашу історію, у минуле, намагаючись обережно побачити картини народження української нації. Коли звучить пісня, то серце наповнюється почуттям любові до рідного краю, до свого народу, до України. В кожній пісні відчувається українська душа, українська вдача, віра, надія й любов.
В суботу, 5 жовтня, вже четвертий рік поспіль у селі Світле, з метою відродження та збереження українських національних традицій, розширення творчих зв’язків, виявлення носіїв та знавців автентичного фольклору, удосконалення виконавської майстерності аматорських колективів українська пісня єднала всіх бажаючих духовно, несла заряд енергії, добра та любові на фестивалі української пісні та фольклору «Роде наш красний».
Перед початком свята всі учасники мали змогу помилуватися декоративними виробами народних майстрів з різних районів області, помилуватися виставкою короваїв.

Серед класичних видів експонатів , таких як вишиванки, ляльки-мотанки, в’язані декоративні прикраси, рушники, портрети та пейзажі, викладені зерном, різноманітні вироби із овочів та дерева, представлених на виставці, додалися картини з обгортки кукурудзяних початків на лозі, різноманітні головні убори та ляльки з обличчям з керамічної суміші.
Художньо оформлені намети Золотоколодязької, Нововодянської та Шилівської сільських рад розширили межі та яскраво прикрасили святкове дійство. Тут частували всіх бажаючих смаженою рибою, пиріжками, шашличком, кашею.
Один із символів фестивалю – український вареник милувався у писаних тарелях з різноманітною начинкою: сиром, грибами, картоплею, капустою. А у великоновосілківців навіть окрас вареників був жовто-блакитний.
Розпочалося все і закрутилося у святково прикрашеному в українському стилі, фойє Світлівського будинку народних традицій, де гостинно та привітно зустріли гостей господарі фестивалю – директор Світлівського будинку народних традицій Тетяна Дорошкевич. За доброю традицією гостей зустріли смачними варениками та пирогами, після чого всі учасники прийняли участь у флешмобі «Ми всі одна родина». Під час виступу кожен колектив презентував свій колектив, візитну картку свого району та міста.
Гості з м. Бахмута, творча майстерня «Оберіг», привезли автентичні українські народні костюми, які продемонстрували гостям фестивалю наші дівчата.
На завершення флешмобу всі присутні разом заспівали пісню «Зеленеє жито, зелене»
Дійство продовжилося дійшовши до офіційної частини, котра відбулася у глядацькій залі.
"Мій рідний край,
Моя земля, моя родина…
Нас всіх єднає пісня українська солов'їна..."
Саме такими словами розпочалося справжнє свято української пісні та фольклору, на яке з'їхалися творчі колективи та аматори художньої самодіяльності із міст Покровська, Добропілля, Селидове, Бахмута, Мирнограда, Білицького,Олександрівського, Ясинуватського, Великоновоселківського та Межівського районів та нашої рідної Добропільщини, які об'єдналися у своїй любові до української пісні, українських традицій, української культури.

Всього прийняло участь 37 колективів.
Гостями фестивалю став фольклорний гурт «Дивина» з м. Києва. Ці три жіночки несуть добро, світло, ентузіазм, любов до рідного краю і до життя. Це оберіг нашої української культури, звичаїв і традицій українського народу. Слухаючи пісні у їхньому виконанні, глядач забуває за час. Він живе у пісні разом з її виконавцями, їх чарівний голос буквально зачаровує слухача.
З визначною подією у культурному житті району учасників і гостей фестивалю привітали голова Добропільської районної ради Юрій Середа, Світлівський голова Валентин Колосов, начальник відділу культури і туризму райдержадміністрації Юлія Літвінова та голова ГО «Добре Поле» Любов Марченко.
Жанрове, композиційне різноманіття, вокальне виконання українських народних пісень вразило всіх присутніх.
Працівники культури Добропільщини щиро вдячні за допомогу і підтримку в організації фестивалю в.о. голови Добропільської райдержадміністрації Наталі Перекотій, голові районної ради Юрію Середі, Світлівському сільському голові Валентину Валентиновичу Колосову, територіальному центру соціального обслуговування Добропільського району та всім учасникам свята.
Окрема подяка за вагомий внесок у розвиток аматорського мистецтва Добропільського району народному депутату України Руслану Требушкіну, постійним меценатам - ПрАТ «Глини Донбасу» (генеральний директор Ігор Ткач), ГО «Добре поле» (голова Любов Марченко) в рамках соціального партнерства між Добропільською РДА, Добропільською районною радою.
Щиро вдячні за допомогу і підтримку в організації фестивалюпідприємцям Вадиму Мартову та Валерію Благову, ТОВ «Перспектива», комунальному підприємству «Агрокомсервіс» Добропільської районної ради, ОКП «Донцьккіновідеопрокат», територіальному центру соціального обслуговування Добропільського району, директору Світлівської ЗОШ Юлії Іванівні Британ, а також Нововодянському, Шилівському, Золотоколодязькому сільським головам та всім керівникам клубних закладів району.

Фестиваль пройшов на високій ноті позитиву, подарувавши всім присутнім море емоцій, задоволення від краси та духовної глибини української пісні, а також непоборне почуття гордості за багатство культури і традицій свого народу. Маємо надію, що з кожним роком кількість учасників та охочих любителів української пісні та фольклору буде зростати, аби радувати своїм виконанням на «Роде наш красний».


В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО


В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО


В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО


В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО


В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО


В с.Світле відбувся IV фестиваль фольклору «Роде наш красний» + ФОТО


Джерело: Добропільський Район


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх