В місті Добропілля та Добропільському районі склалась вкрай небезпечна ситуація з кишковими захворюваннями – сальмонельозом

Переглядів: 1436 0 13.02.2020 в 10:30:01 Новини охорони здоров'я
В місті Добропілля та Добропільському районі склалась вкрай небезпечна ситуація з кишковими захворюваннями – сальмонельозом

В місті Добропілля та Добропільському районі склалась вкрай небезпечна ситуація з кишковими захворюваннями, зокрема – сальмонельозом. Якщо у 2019 році було зареєстровано 8 випадків, то тільки за січень поточного року зареєстровано 4 випадки сальмонельозу.

Сальмонельоз відноситься до токсикоінфекцій, визначальним чинником в його патогенезі є надходження до організму людини в складі їжі масивних доз живих збудників. Останні володіють у відношенні до людини слабою патогенністю, в зв’язку з чим вони повинні бути введені з їжею у значній кількості.

У кишківнику людини, за певних умов, в начальному періоді захворювання може відбуватись активне розмноження збудника токсикоінфекції.

Інкубаційний період при токсикоінфекціях коливається від 6 до 12 годин, але іноді зустрічаються випадки інкубаційного періоду до 24 годин і більше. Понад 80% випадків захворювань протікають у легкій формі. При цьому у всіх вападках відмічаються болі у животі, відраза до їжі, пронос, температура складає від 37,5 до 390С.

З якими продуктами найчастіше пов’язані захворювання на токсикоінфекції, зокрема сальмонельозом? Різні види сальмонел у сапрофітному вигляді, тобіж без викликання захворювання, знаходяться в кишківнику водоплавних птахів, великої рогатої худоби. Однак, при неправильної евентрації (обробці туш), відбувається пошкодження кишківника і збудник може потрапити на м’ясо тварин чи птиці. Також, якщо тварина, або птиця ослаблена захворюванням чи травмою, сальмонели можуть з потоком крові потрапити у м’язи. Яйця водоплавних птахів найбільш небезпечні в епідемічному відношенні. Тому їх можливо вживати тільки після термічної обробки (проварювання) протягом 15-20 хвилин, або використовувати в тісто для випікання борошняних виробів.

Ви можете запитати: «А як же англійці вживають біфштекс з кров’ю та не заражуються сальмонельозом»? Справа в тому, що м’ясо здорової, тільки що забитої у належних ветеринарно-санітарних умовах тварини практично стерильне. Та при належної технології приготування, шкоди такий продукт не принесе.

Декілька років тому в м. Добропілля було зареєстровано випадок захворюваності на сальмонельоз цілої родини від вживання в їжу шашлику. М’ясо свинини потерпілі «маринували» у майонезі, який є дуже гарною середою для розмноження сальмонели і протягом декількох годин, так званий «маринад» знаходився у теплому середовищі.

В результаті сталося важке отруєння усіх вживавших в їжу шашлик.

Таким чином, можна підвести підсумок, що для профілактики сальмонельозу необхідно:

- Ні в якому разі не вживати в їжу сирі, або недоварені яйця водоплавної птиці;

- Курячі яйця, за 7 днів після знесення, необхідно вживати після достатньої термічної обробки;

- Суворо дотримуватись технології приготування м’ясних рублених виробів, прожарюючи їх до появлення безкольорового соку. Після чого, бажано, протушкувати або піддати додаткової обробці у духовій шафі при температурі 2200 протягом 5-7 хвилин;

- Ні в якому разі не проводити обробку сирої та готової продукції на однієї дошці для обробки;

- Не зберігати тривалий час при позитивних температурах напівфабрикати (фарш, різані шматки м’яса для барбекю, шашлику та інше);

- Не зберігати тривалий час салати у заправленому вигляді (з майонезом, сметаною, рослинною олією);

В разі виникнення симптомів на захворювання – негайно звертатись за медичною допомогою.


Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх