В Доброполье прошел региональный форум "Синергия власти и громады - возможна?/!"

Переглядів: 1535 0 13.07.2017 в 08:14:49 Суспільство
В Доброполье прошел региональный форум

Головним чином, регіональний Форум мав на меті налагодити діалог між депутатами міської ради та громадськістю шляхом діалогу і обговорення подальших спільних дій, які сприятимуть розвитку громад, міст та країни в цілому. Участь у роботі Форуму взяли: депутати, перший заступник міського голови Добропілля, представники громадської організації, СМІ
Під час заходу в рамках проекту «Активна Громада: право вибору» відбулося представлення результатів дослідження Інституту «Республіка» щодо звітування депутатів місцевих рад (всеукраїнський та місцевий розріз). Понад 85 % складу депутатів в Добропіллі прозвітувало перед виборцями. Із 34 депутатів мандатів можуть позбавити 5 осіб, які не виконали свій прямий обов’язок. Інші 29 обранців Добропільської міськради прозвітували про свою діяльність за більш, ніж рік служіння народу.
У дослідженні були виокремлені ТОП-5 найпопулярніших робіт, що були реалізовані депутатами Добропільської міськради за 2016 рік, а саме:
Ремонт доріг – 51, 7 % згадка у звітах; 
Зовнішнє освітлення - 37, 9 %;
Благоустрій прибудинкових територій – 6, 9%;
Озеленення парків – 6, 9 %;

Дитячі майданчики – 6, 9 %.
Представником ВІ «Актив Громада» Юрієм Середою було роз’яснено чинне законодавство та наголошена відповідальність, що передбачена для депутатів за ухилення від виконання своїх обов’язків. Додатково на прикладах зразкових рад, була представлена звітність депутатів інших областей, яка зацікавила присутніх депутатів на форумі, та надала їм натхнення для написання подальших звітів у більш відповідальній манері. Додатково, перший заступник міського голови зазначив, що вхід на засідання комісій вільний та влада не бачить ніяких перепон у їх участі громадою, та наголосив про попереднє інформування населення про такі засідання.
У другій частині Форуму експерти презентували дослідження Інституту «Республіка» і дослідницької кампанії «Active Group» «Участь громадян у прийнятті рішень».
Учасники ставили запитання до експертів та представників влади, висловити своє бачення ефективності взаємодії між виборними особами та громадянами. Як виявилося, Добропілля в цілому відповідає тенденції східної частини України. Мешканці Добропілля є менш політично активними, гірше оцінюють власне знання законів і прав, менше беруть участь у активностях. По деяких пунктах – активність істотно менша, по інших мінімальна, але тенденція меншої активності практично однозначна. Так, мешканців міста, які вважають себе політично активними, виявилось лише 30,9%, що майже на 10% менше за аналогічний показник у загальноукраїнській вибірці. Так само, відповідаючи на запитання про знання своїх прав як громадянина України, лише 46% опитаних відповіли «так», або «більше так», що майже на 20% менше за загальноукраїнський результат. Добропільчани частіше казали, що їм щось заважає знати свої права (тих, кому нічого не заважає виявилось лише 26,7%, що на 7,4% менше аніж загалом по країні) і на 8,5% частіше говорили про те, що просто не цікавляться цією тематикою. Добропільчани рідко звертаються до власних представників. Так, відповідаючи на запитання «як часто ви звертаєтесь до свого депутата/міського голови?» з’ясувалось, що про регулярне звернення до депутата міської ради повідомили лише 20,4% добропільчан. Фактично єдиний обраний посадовець, про звернення до якого говорять так само часто, як і в усій країні – це міський голова. До мера регулярно звертаються 34,7% опитаних добропільчан. Саме міський голова на думку 45,1% добропільчан має відповідати за розвиток громади. Про те, що мають відповідати самі громадяни сказали 44,6% добропільчан.

Особливо цікавила присутніх та представників Добропільської ради нова можливості інформування громади і поліпшення взаємодії з владою. Розповів про це - Сергії Гаков з Краматорська ОО "Центр розвитку майбутнього", який представив розроблену волонтерами "Систему е-звернень до депутатів місцевих рад"
Як і сподівалося в межах Форуму ішлося про важливі питання синергії громади і влади, звітувань депутатського корпусу Добропільської міської ради, активності/пасивності громади Добропілля та були покладені тільки основи у налагодженні комунікації між владою і громадою. Присутні на заході тимчасово зареєстровані у місті Добропіллі вимушено переміщенні особи, наголосили, що вже понад трьох років не мають змоги повністю інтергировати у громаду міста, у пов’язано це із позбавленням їх змоги та порушенням конституційних прав у прийняті участі в виборах на місцевому рівні.
Примітка. Всеукраїнська ініціатива «Активна Громада» – об’єднання людей та громадських рухів задля самоорганізації та участі у вирішенні місцевих проблем. Ініціатива створена в рамках діяльності Інституту «Республіка».
Проект «Активна Громада: право вибору» впроваджується за підтримки Національного Демократичного Інституту (NDI) за фінансової підтримки американського народу, наданої через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID).


В Доброполье прошел региональный форум


В Доброполье прошел региональный форум


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх