В Доброполье открылось Бюро бесплатной правовой помощи

Переглядів: 2773 0 05.09.2016 в 14:50:03 Новини району
В Доброполье открылось Бюро бесплатной правовой помощи

Вже з 01 вересня 2016 року, у районах та містах обласного значення по всій Україні (крім тимчасово окупованих територій) розпочинають надавати послуги понад 400 бюро правової допомоги. Звернувшись до них, кожен мешканець територіальної громади зможе отримати безкоштовні консультації з правових питань та скористатися електронними сервісами Мін’юсту.

Бюро правової допомоги – всеукраїнська мережа точок доступу до безоплатної правової допомоги, активного поширення правової інформації та доступу до правових консультацій на рівні територіальних громад.

Основними завданнями бюро правової допомоги є:

  • правопросвітництво у територіальних громадах; 
  • надання безоплатної первинної правової допомоги – правової інформації та консультацій; 
  • забезпечення доступу до безоплатної вторинної правової допомоги (представництво інтересів в суді) вразливих категорій громадян;
  • забезпечення доступу до електронних сервісів Міністерства юстиції.

На практиці це означає, що кожен, хто звернеться до бюро за юридичною консультацією – її отримає, як і матиме доступ до електронних сервісів Міністерства юстиції. Крім того, клієнти матимуть змогу через бюро отримати доступ й до адвокатських послуг – якщо це буде необхідно та у випадку належності до визначених законом категорій осіб, які мають право на безоплатну вторинну правову допомогу; а також фахівці бюро представлятимуть інтереси таких осіб у суді за окремими видами спорів.

Отримання юридичних консультацій у бюро сприятиме виробленню у громадян практики використовувати правові інструменти для вирішення своїх життєвих питань замість узвичаєних корупційних практик. Також це сприятиме досудовому врегулюванню цивільних та адміністративних судових спорів; зменшуватиме ризики обмеження доступу до права і правосуддя для найбільш соціально вразливих суспільних верств внаслідок запровадження виключного права адвокатів на представництво в суді та браку адвокатів у сільській місцевості та малих містах; більшій залученості територіальних громад до роботи сформованих ними органів місцевого самоврядування; зменшення домашнього насильства, дискримінації та попередження злочинності, насамперед, серед неповнолітніх тощо.

Відкриття бюро відбувається відповідно до Плану пріоритетних дій Уряду на 2016 рік, затвердженого розпорядженням Кабінету Міністрів України від 27 травня 2016 року №418-р.

ДОВІДКОВО
Зміст права на безоплатну правову допомогу, порядок реалізації цього права, підстави, порядок та державні гарантії щодо надання БПД визначаються Законом України «Про безоплатну правову допомогу» (Закон). Закон був прийнятий та впроваджується на виконання Резолюції 1466 (2005) Парламентської Асамблеї Ради Європи «Про виконання обов’язків та зобов’язань Україною», у якій, зокрема, було закріплено таке зобов’язання України: «13.13. покращити доступ до правосуддя шляхом запровадження системи безоплатної правової допомоги у відповідності до стандартів Ради Європи та практики Європейського Суду з прав людини».

Безоплатна первинна правова допомога (БППД) включає такі види правових послуг, як надання правової інформації; консультацій і роз’яснень з правових питань; складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім процесуальних), а також надання особі допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації.

Безоплатна вторинна правова допомога (БВПД) включає такі види правових послуг, як захист; здійснення представництва інтересів осіб, що мають право на таку допомогу в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами; складення документів процесуального характеру.

 

Відділ «Добропільське бюро правової допомоги» Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги знаходиться за адресою:

м. Добропілля, вул. Незалежна (Комсомольська), 35. (1-ий поверх, офіс в приміщенні колишнього паспортного столу).

Тел.: +38 (095) 209-70-74.

Графік роботи: Пн - Пт - 09:00 – 18:00; Сб, Нд – вихідні

У зв’язку з проведенням протягом вересня робіт щодо доукомплектування та повноцінного функціонування офісу місцевого Бюро просимо попередньо звертатися за правовою допомогою у телефонному режимі.

Перепрошуємо за тимчасові незручності.

Єдиний телефонний номер системи безоплатної правової допомоги України 0 800 213 103

Інформацію надано Добропільським бюро правової допомоги Краматорського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги


В Доброполье открылось Бюро бесплатной правовой помощи


Джерело: сайт міста Добропілля


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх