У сотні колодязів Добропільщин – перевищення вмісту нітратів

Переглядів: 1002 0 12.02.2021 в 09:30:15 Новини Держпродспоживслужби
У сотні колодязів Добропільщин – перевищення вмісту нітратів

У сотні колодязів Добропільщин– перевищення вмісту нітратів

Метгемоглобінемія – захворювання, яке характеризується підвищенім рівнем метгемоглобіну в крові.
При попаданні в шлунок нітрати під дією мікрофлори перетворюються в нітрити, які і є небезпечними для людини. Основна функція гемоглобіну – перенесення кисню із легенів до всіх органів і тканей організму
До захворювання на метгемоглобінемію призводить вживання питної води, переважно із колодязів і криниць з високим вмістом нітратів.
В 2020 році Добропільською міськрайонною філією ДУ «Донецький обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» було досліджено 122 проби питної води із громадських колодязів, в 98 колодязях (80,3%) виявлене перевищення вмісту нітратів від нормативів ДержСанПіН 2.2.4-171-10 «Гігієнічні вимоги до води питної, призначеної для споживання людиною», нормативний показник – 50 мг/дм3.
Щоб уникнути отруєнь нітратами, необхідно використовувати якісну питну воду, перевірену акредитованими лабораторіями. Якість води в колодязях залежить від місць розташування колодязів, стану прилеглої території, наявності джерел забруднення, санітарно-технічного стану колодязів та здійснення заходів щодо їх належного утримання.
Слід зазначити, що кип’ятіння забрудненої нітратами води не зменшує, а збільшує її токсичність на 39-86%. Забруднена нітратами вода навіть у великих дозах – чиста, прозора, без запаху і видимих домішок, звичайна за смаком.
З метою профілактики захворювання на метгемоглобінемію та з метою запобігання отруєнь нітратами необхідно дотримуватися наступних рекомендацій:
- Не готуйте дитячі суміші з використанням колодязної води, якщо не впевнені в
її якості
- Забезпечте утримання громадського та індивідуального колодязя в належному
стані – своєчасно ремонтуйте та очищуйте його. Двічі на рік, у весняний і осінній періоди, необхідно проводити профілактичну дезінфекцію води у колодязях з наступним лабораторним контролем ефективності проведеного заходу.
- При перших клінічних проявах отруєння у дітей (проносах, розладах серцево-
судинної системи, синюшності шкіряних покровів) слід негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

 


Джерело: НОВИЙ ШЛЯХ


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх