Стали известны итоги работы агропромышленного комплекса Добропольского района

Переглядів: 833 0 19.11.2018 в 11:30:48 Новини підприємств
Стали известны итоги работы агропромышленного комплекса Добропольского района

Стан справ у сільському господарстві безпосередньо впливає на економічну незалежність країни, благополуччя її громадян, здоров’я нації, добробут нинішнього та майбутніх поколінь, а також створює соціально-економічні умови розвитку сільських територій.

  За доброю селянською традицією свято Дня працівників сільського господарства стало своєрідним підсумком хліборобського року. Агропромисловий комплекс району в поточному році працював в екстремальних умовах. Іспитом для хліборобів стала небачена посуха, коли влітку на полі не впало ні краплини дощу. Та й під час сівби озимих знову було сухо. Незважаючи на труднощі, аграрії працювали в непростих умовах і отримали непогані результати.
   В поточному році виробництво зерна склало близько 53 тис. тонн, зібрано соняшнику 18,7 тис. тонн, овочів - 4,0 тис. тонн, 800 тонн плодів, надоєно 841 тонна молока та реалізовано на забій худоби в живій вазі – 59,4 тонни.
   За підсумками роботи 2018 року з виробництва сільськогосподарської продукції визначені кращі трудові колективи:

- ТОВ «Перспектива» керівник Антипенко Володимир Вікторович – з одного гектара ріллі вироблено по 49 центнер умовного зерна;
- ТОВ «Добропільське сортонасінницьке підприємство», керівник Шаров Віктор Сергійович – з одного гектара ріллі вироблено по 36 центнер умовного зерна;
- ТОВ «Агродобробут», керівник Каплунов Сергій Олександрович - з одного гектара ріллі вироблено по 33 центнера умовного зерна;
    Зернові культури вирощувались на площі 19517 га. В структурі посівних площ це склало 51,3 % від площі ріллі. Середня врожайність зернових і зернобобових культур склала 27,1 ц/га. Найвищі показники врожайності отримані в господарствах: ТОВ «Перспектива» - 34,7 ц/га; ТОВ «Агродобробут» - 30,2 ц/га; СТОВ «Возрождение» - 30 ц/га та ТОВ «Добропільське сортонасінницьке підприємство» - 28 ц/га.
    По валовому збору зерна найбільший показник в ТОВ «Перспектива» - зібрано 14,5 тис. тонн ( 27,5 % до районного показника), ТОВ Агродобробут» - 7,3 тис тонн ( 13,8 % до районного показника), ПрАТ «Екопрод» - 7,2 тис. тонн ( 13,6 % до районного показника ), ТОВ «Рута Плюс» - 5,4 тис. тонн, ТОВ « Добропільське сортонасінницьке підприємство» - 3,3 тис. тонн.
    Найвища урожайність ранніх зернових культур в ТОВ «Перспектива» - 33 ц/га та в ТОВ «Агродобробут» - 29,3 ц/га. Лідерами по урожайності соняшнику стали ТОВ «Перспектива» - 33 ц/га та ТОВ «Добропільське сортонасінницьке підприємство» - 25,7 ц/га, СТОВ «Возрождение» - 21 ц/га. Сьогодні фермерський сектор агропромислового комплексу району об’єднує 102 господарства, за якими закріплено 9 тис. га ріллі. В поточному році внесок фермерів в загальний районний об’єм виробництва складає 26%, тобто 13,8 тис. тонн зерна.
Досягнутий результат в виробництві продукції рослинництва став можливим завдяки наполегливій праці працівників господарств району по впровадженню в виробництво перспективних сортів сільськогосподарських культур та застосуванню прогресивних технологій їх вирощування.  Важливу роль в забезпеченні продовольством населення відіграють особисті селянські господарства, актуальність підтримки розвитку яких в останні роки ні у кого не викликає сумніву. В господарствах населення району утримується більше 1 тис. голів великої рогатої худоби, в тому числі корів - 843 голови, свиней – 613 голів та 307 голів овець та кіз.
    Незважаючи на труднощі нинішнього року, за попередніми підрахунками виробництво валової продукції сільського господарства складе 135,6 млн. гривень.  В господарствах району продовжується робота по технологічному і технічному оновленню засобів виробництва. Освоєно капітальних інвестицій на суму 13,2 млн. гривень для придбання нової сільськогосподарської техніки. За 9 місяців поточного року за рахунок власних коштів придбано 1 трактор, 1 зернозбиральний комбайн, 1 одиниця посівної техніки, 3 обприскувачі, 1 одиниця машин для внесення добрив та 5 одиниць іншої сільгосптехніки. 
    Цикл польових робіт невпинний. Здавалося б, врожай зібрано, а вже треба думати, яким буде ужинок наступного року. Аграрії району під урожай 2019 року посіяли озимі культури на площі 16160 га (100,2% до прогнозу), з них на зерно -13640 га. Озимого ріпаку посіяно 2520 га (100% до Прогнозу).
    Праця сільського трудівника в усі часи була і залишається нелегкою, але такою важливою і потрібною, від якої залежить продовольча безпека нашої держави.


Джерело: Добропільська районна рада


Агентство недвижимости Дом Доброполье



ComForm">
avatar
Наверх